Jak vyčistit litinu
Litina se odedávna využívala především pro výrobu domácího kuchyňského nádobí. A není se čemu divit. Má totiž řadu vynikajících vlastností, které jsou docenitelné právě v kuchyni. I proto je litinové nádobí současným velkým trendem. Přesto, že litinové výrobky patří mezi ty odolnější kousky vybavení, je třeba při péči o ně dbát několika pravidel. Víte, jak vyčistit litinu?
Obsah článku
Výhody litiny
Litina je generacemi ověřený materiál na výrobu nádobí. I proto možná máte v domácnosti nějaký starší kousek pro babičce nebo právě uvažujete o tom, že si nějaký litinový kousek pořídíte. Litina má spoustu kladů. Především výborně vodí teplo. Současně přijaté teplo dobře akumuluje a dokáže ho rovnoměrně předávat. To uvítá každý kuchař.
Zdravotní rizika?
Žádná nejsou. Litina se řadí mezi materiály, které neuvolňují škodliviny, jsou tak zdravotně nezávadné a pomohou vám připravit ekologické potraviny. Podle konkrétního typu nádobí, který si pořídíte, můžete používat litinu pro vaření, pečení i smažení.
Nevýhody litiny
Nádobí z litiny patří mezi dražší vybavení kuchyně. Na druhou stranu ale vydrží opravdu dlouho, a to klidně i několik generací, takže se počáteční investice několikanásobně vrátí. Další možnou nevýhodou je obvykle vysoká hmotnost. Surová litina je také náchylná k oxidaci, a proto vyžaduje zvýšenou péči.
Jak vyčistit litinu?
Litina nepatří mezi materiály, na které byste měli používat myčku. Raději se věnujte ruční péči. Je důležité vyvarovat se i použití drátěnky, která by mohla speciální litinový povrch narušit.
Postup čištění litiny
- Po použití opláchnout – po ukončení vaření nechte nádobí vychladnout. Odstraňte zbytky jídla a umyjte nádobu běžně ve dřezu. Případně nechte zapečené částí několik minut odmočit. Pomoci může i horká voda.
- Šetrný čisticí prostředek – litina snese být mastná a například u litinové pánve se jedná i o žádoucí věc. Ale pokud máte po použití nádobí přece jen přemaštěné a pokud umytí pod obyčejnou vodou nepomohlo, můžete použít i trochu čisticího prostředku na nádobí nebo speciální čistidlo na litinu.
- Houbička – místo drátěnky však používejte měkčí pomocníky. Buď houbičku nebo běžný papírový ubrousek.
- Nesušte – litina nemá moc ráda vlhkost, proto ji po umytí nenechávejte volně proschnout, raději vezměte utěrku a pečlivě do sucha vytřete. Myslete na to, že litinové nádoby nikdy úplně nevydrhnete do lesku (a určitě ani nechcete, patina i určitá vrstva z dřívějšího vaření k litině prostě patří), proto můžete při vytírání utěrku lehce znečistit. Použít tak můžete i běžně dostupné utěrky papírové, které pak jednoduše vyhodíte.
- Do trouby – pokud chcete mít jistotu, že je nádobí opravdu suché, můžete jej dát například dosušit i do trouby.
Litinové prvky
Litina se používá nejen na nádobí, ale i na jiné části a pomocníky v kuchyni. Například na gril nebo mřížku či hořák. Právě tyto části jsou pak při vaření vystaveny různým znečištěním. Občas prostě vystříkne olej, nějaký hrnec přeteče atd. To vše pak nechává na litině skvrny. Co s nimi?
Další možnosti čištění litiny
Nečistoty ze sporáku se dostávají poměrně špatně. I když si na některé odolnější části budete muset vzít na pomoc plastovou drátěnku, většinou doporučujeme vystačit si s houbičkou. Použít můžete:
- Chlorové čističe – ideálně v rozprašovači, díky kterému můžete aplikovat čistidlo do všech i špatně dostupných míst. Čistič nechejte několik minut působit a pak drhněte až do vyčištění. Podobně dobře pomáhají i tekuté čistící písky.
- Čistič na gril – se zvlášť odolnou špínou si poradí speciální přípravky, které jsou určeny pro grily. Jsou šetrné a současně účinné.
- Soda – výjimečně dobrých výsledků ale dosáhnete i za použití klasické jedlé sody. Dobře čistí a je ekologicky nezávadná.