Take a fresh look at your lifestyle.

Jak uvařit rýži

Rýže patří mezi nejoblíbenější potraviny. Používáme ji jako přílohu, nebo jako součást hlavního jídla, chutná nám i jako sladký dezert. Připravená je navíc jen za několik málo minut. Pro někoho je však vaření rýže noční můrou. Jednou je tvrdá, jindy se lepí, je rozvařená. Existuje osvědčený způsob, jak správně uvařit rýži, aby opravdu chutnala tak, jak má?

Proč jíst rýži?

Ne každý je zrovna milovníkem rýže, může to být způsobeno i výše zmíněným problémem dobře ji uvařit. Jenže tato potravina má řadu důvodů, proč ji do svého jídelníčku zařadit:

– bohatá na sacharidy

– obsahuje vitaminy A, B12, C a D, sodík a draslík

– nealergizuje

neobsahuje lepek

– je lehká a přesto zasytí

– dobře stravitelná

– vhodná pro diabetiky

Druhy rýže

Rýží je několik druhů. Každá z nich má různá specifika, každá z nich obsahuje jiné množství vitamínů a každá z nich se hodí na přípravu jiných pokrmů. Pojďme si představit některé z nich.

Rýže natural

Nejvíce vitamínů a rostlinných bílkovin obsahuje rýže natural. Jedná se o neloupanou rýži, která by neměla na vašem jídelníčku chybět. Protože je tvrdší, déle se vaří. Oproti bílé, loupané rýži, má výraznější, oříškovou chuť.

Rýže bílá

Bílá rýže vzniká oloupáním rýže natural. Není tak bohatá na živiny. Seženete ji v několika variantách – jako dlouhozrnnou, kulatozrnnou, Basmati a další.

Rýže Parboiled

Parboiled je speciální technologií upravená bílá rýže. Ta se namáčí do horké vody, kde se pod tlakem zpracovává. Zrna se tímto zpevní a Parboiled se vám při vaření nelepí, ani ji nerozvaříte. I proto není vhodná pro všechny druhy pokrmů, například pro rizoto.

Jasmínová rýže

Dlouhozrnná rýže s velmi jemnou chutí se stává v naší kuchyni čím dál oblíbenější. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Po uvaření se lepí, dostupná je ve variantě natural i bílé.

Rýže Basmati

Basmati patří k nejoblíbenějším druhům rýže, pro svou jedinečnou výraznou chuť a množství živin. Pomáhá při trávení a oproti ostatním druhům má nižší glykemický index. Mnozí ji označují za královnu mezi rýžemi.

Jak uvařit rýži

Každý z těchto druhů rýže potřebuje jinak dlouhou dobu k tomu, aby chutnal tak, jak opravdu má. Základ je ale stejný.

Na jeden hrnek rýže použijeme 2 hrnečky vody. Ideální pro vaření je speciální hrnec na rýži. Rýži vložte do vody, promíchejte a pusťte na nejvyšší teplotu. Lze pro chuť přidat také malou cibulku s napíchaným hřebíčkem.

Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu na minimum, voda musí jen lehce probublávat. Přikryjte pokličkou a vařte cca 10 minut. V tuhle chvíli až do konce rýži nemíchejte. Hotový je pokrm ve chvíli, kdy je voda téměř vyvařená. Rýže by měla být poloměkká.

Dušená rýže v troubě

Dalším způsobem přípravy rýže je její dušení v troubě. Rýži propláchneme, orestujeme na másle, dochutíme solí, cibulí s hřebíčkem a dáme vařit. Poměr platí opět 1díl rýže, dva díly vody.

Když voda začne vařit, nádobu sundáme ze sporáku a na cca 18 minut ji vložíme do trouby. Hotová je ve chvíli, kdy téměř neobsahuje vodu.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.