Take a fresh look at your lifestyle.

Jak uvařit kroupy na zabijačku

Mezi nejdůležitější suroviny při zabijačce patří nepochybně kroupy. Při výrobě jelítek zkrátka nesmí chybět. A co teprve zabijačková polévka? Bez „prdelačky” by to nebylo ono. Uvařit kroupy není žádná věda, přesvědčte se sami.

Příprava den dopředu

Ještě než nastane den „D”, tedy ještě před samotnou zabijačkou je třeba si připravit a uvařit kroupy. V průběhu zabijačky by nás vaření krup jen zdržovalo. Začneme tedy samotnou přípravou.

Druh a množství

Než se vrhneme do vaření, měli bychom vědět, že kroupy se rozlišují podle velikostí samotných zrn. My však budeme potřebovat velikost 10. Někdy je na obalu uvedeno, že jsou určeny pro zabijačky. Množství krup se odhaduje dle velikosti prasete. Pokud je vepřík opravdu velký, budeme potřebovat zhruba 3 kg krup. V případě menšího prasátka pak postačí 2 kg.

Druhy krup

Kroupy se vyrábějí z celých zrn pšenice, ovsa, ječmene, nebo pohanky. Díky obsaženému klíčku jsou velmi prospěšné našemu zdraví. Najít v nich můžeme například bílkoviny a vlákninu. Obsahují rovněž minerály mezi něž patří železo, fosfor, hořčík, vápník a zinek. Obsahují rovněž vitamíny E, K a B. Na zabijačku budeme potřebovat kroupy ječné, které lze koupit ve třech velikostech,

  • č. 3 – malé,
  • č. 7 – střední,
  • č. 10 – velké.

Využití krup se neobjevuje pouze při zabijačkách. Jejich použití v kuchyni je velmi rozmanité. Přidávají se do polévek, kaší, salátů, nádivek, karbanátků, omáček, ale i jako příloha k masu. Nejznámějším pokrmem je například vánoční houbový kuba. Samotné kroupy mimo jiné pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, jsou skvělým pomocníkem při hubnutí, podporují trávení a skrývají mnoho dalších prospěšných benefitů.

Namáčet, nebo nenamáčet?

Otázkou je, kolik času chceme vaření krup věnovat. Kroupy, které před vařením nenecháme namočené alespoň hodinu se budou vařit rozhodně o několik hodin déle, než kroupy předem namočené.

Pokud se však rozhodneme pro namáčení, je třeba ještě před tím kroupy řádně propláchnout. Jednou před namáčením a pak ještě před vysypáním do hrnce. Kroupy pak budou krásně měkké už za půl hodiny vaření.

Množství vody

Nejprve je třeba si připravit hrnec, který bude mít objem minimálně 12 litrů. Jestliže takový hrnec nemáme, můžeme použít i menší. V pohodě postačí i čtyřlitrový, jen je třeba se ujistit, že mezi vodou s kroupami a okrajem hrnce je dostatečně velká vůle. Důvodem je, že při vaření kroupy pění a mohl by obsah vytékat z hrnce ven. Také po uvaření jsou kroupy daleko těžší, než před ním. Jedno kilo krup nabude svou váhu trojnásobně.

Vaření tedy můžeme vařit v menším hrnci postupně. Vždy je třeba pamatovat, že kroupy se vaří v trojnásobném množství vody. Na 1 kg krup tedy budeme potřebovat 4 l hrnec.

Jde se vařit

Kroupy je třeba uvařit správně. Pokud bychom je málo uvařili, mohly by nás nadýmat. Ještě než zapneme sporák, přidáme sůl. Co se týče množství, tak aby se nám to lépe počítalo, vychází na 1 kg krup polovina polévkové lžíce soli. Jakmile je osoleno, můžeme zapnout plotnu. Až začnou kroupy vařit, stáhneme plamen na polovinu.

V průběhu samotného vaření pak průběžně ochutnáváme. Kroupy se nám nesmí rozvařit, to bychom pak mohli začít znovu. Staráme se o ně tak, že je občas podebíráme a promícháváme, aby se nepřipálily. Občas doléváme vroucí vodu, aby kroupy byly stále ponořené. Jakmile budou kroupy měkké, ale ne rozvařené, ani tvrdé, scedíme je.

Zabijačka

Jak je to s proplachováním?

Tahle otázka je nejspíš mířená samotnému řezníkovi, který zabijačku koná. Právě řezník má své postupy pro výrobu všech těch vepřových dobrot a je jen na něm, zda bude vyžadovat, aby se kroupy po uvaření ještě propláchly vodou, či nikoliv. Většinou se kroupy již po uvaření neproplachují.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.