Take a fresh look at your lifestyle.

Jak uskladnit cibuli

Pro dobrou skladovatelnost cibulové zeleniny je třeba vystihnout správný čas sklizně, správně ji sklidit, ošetřit a zvolit optimální podmínky pro uskladnění. Mezi nejčastější skladované druhy patří cibule kuchyňská, česnek kuchyňský a cibule šalotka. Dnes si povíme, jak sklidit a uskladnit cibuli.

Cibule kuchyňská (Allium cepa) – dozrávání a sklizeň

Cibule dozrává, když začíná zasychání natě v krčku, postupné žloutnutí a klesání listů k zemi. Se sklizní začněte až tehdy, když bude cibule řádně zatažena, tj vyzrálá. Se sběrem se obvykle začíná v době, kdy je polehlá jedna třetina až jedna polovina natě porostu cibule. 

  • Předčasně sklizená cibule se špatně dosouší. Než začnete se sklizní, orientačně se vytažením několika cibulí přesvědčte, zda mají správné zatažen krček a zda jsou jejich slupky pevné.
  • Když se se sběrem opozdíte, úroda se sice zvýší, ale zvýší se i ztráty, zejména v průběhu skladování důsledkem většího výskytu skladových chorob. 
    • Cibule kuchyňská (Allium cepa)

      Při zvlášť opožděné sklizni (podobně i za deštivého počasí) mohou vyrůstat nové kořeny. Ztěžuje to nejen vlastní sklizeň, ale má to i velmi nepříznivý vliv na zdravotní stav cibule. 

    • Jedním z dalších zdrojů zhoršení zdravotního stavu cibule je při opožděné sklizni odumřelá nať, která je velmi dobrou živnou půdou pro různé houbové choroby. Nemoci snadno prorůstají krčkem cibule a takto způsobené škody se projevují zejména v průběhu skladování

Cibule se sklízí ručně (na záhoncích) nebo pomocí mechanizačních prostředků (na polích a větších záhumenkách). 

Ručně se cibule sklízí vytahováním za nať, pak se nechá několik dní ležet v řadách, aby se prosušila (což však velmi záleží na počasí). Při deštivém počasí se musí včas sbíraná cibule dosoušet, nejlépe v místnosti, kde je třeba sledovat teplotu, vlhkost a pečlivě větrat. Podmínkou je, abyste cibuli uložili na rošty či lísky s otvory. Takto uloženou cibuli  můžete dosoušet vháněním vzduchu pomocí ventilátoru. 

Jak uskladnit cibuli

Optimální podmínky uskladnění cibule jsou teplota -3 až +2 °C a relativní vlhkost vzduchu 65 až 75%. Při dobrém větrání vydrží cibule 150 až 240 dní

V chladné místnosti ztrácí cibule po vyschnutí ještě 3 – 4 % hmotnosti (za 6 měsíců), v teplejší místnosti 10 – 15 %.

Cibule šalotka – dozrávání a sklizeň

Šalotku v zahrádkách a na malých plochách sklízíme tak, že polehlé rostliny mírně podryjeme a potom je všechny vysbíráme

  • Šalotka

    Není dobré, pokud necháte nať šalotky příliš zaschnout – šalotka se pak špatně sbírá. 

  • A také proto, že cibulky se rozpadnou a obnovuje se tvorba kořínků a růstu. Tím se snižuje kvalita a skladovatelnost. 

Šalotka se nejlépe dosouší za teplého a slunečného počasí pod lehkým přístřeškem v období 4 týdnů. V sušárnách se může dosoušet teplým vzduchem. Po vysušení se šalotka ručně čistí. 

Jak uskladnit cibuli šalotku

Nejvhodnějším místem k uskladnění šalotky jsou větrané půdy. I když se šalotka výborně uskladňuje, nesmí se skladovat v pytlích nebo na velkých hromadách, ale na lískách. Slabší mrazy uskladněné šalotce neškodí.

Cibule šalotka vydrží dobře uskladněná celý rok, proto si ji nechte na spotřebu na pozdní jaro.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.