Take a fresh look at your lifestyle.

Jak udit sýr

Pokud patříte mezi gurmány, kteří si vyrábí uzeniny sami doma, pak byste měli vědět, že takový sýr (Ementál, Eidam, Blaťácké zlato, Gouda …) představuje vhodný způsob, jakým je lze vylepšit. Tvrdý sýr je možné přidat do párků, ale zejména klobás, ve kterých může nahradit  až třetinu hrubě mletého vepřového masa. (Sýr se pro tyto účely krájí na proužky asi 5 x 5 x 15 mm velké, nikoli na kostky, a do masa se vmíchá až na konec.) 
Samozřejmě je možné udit sýry i samostatně. Dají se z nich připravovat mozaiky či rolády. Jak tedy udit sýr?

Jaký sýr k uzení používáme, do čeho ho plníme

Všeobecně platí, že na uzení sýrů používáme tvrdé druhy sýra (nejvhodnější je 30% Eidam), tavené sýry jsou nevhodné. 

  • Sýr před uzením vkládáme do přírodních nebo salámových střev
  • Můžeme jimi plnit i potravinářské síťky, které se dají běžně koupit a jsou přizpůsobené na uzení. 
  • Sýrem je ale možné bez problémů naplnit i jemnou dámskou punčochou (s malými očky) a bez dírek. Je to nejlepší varianta sýr v punčoše se lépe a rychleji vyudí.

Jak udit sýr – postup

  • Tvrdý sýr nakrájejte na kostky 2 x 2 cm a vložte do silonové punčochy. 
  • Zhruba kilové kusy nahoře zavažte, zavěste na háčky, upevněte na tyče a dejte do vyhřáté udírny. (Sýr můžete udit společně s jakýmkoliv druhem masa a uzenin, kromě ryb (!).
  • Důležité je sledovat teplotu, aby se sýr spojil a přitom nevytekl. Teplota by měla být 30 až 60 stupňů Celsia.
  • POZOR! Sýr nesmí vytékat přes velká oka na punčoše ven. Pokud při vyšší teplotě začne sýr jevit snahu vytékat a vytvářet dole na punčoše jakési “ocásky”, uberte trochu na teplotě, aby vám postupně nevykapal. Při dnešních cenách sýra by to byla škoda.(Kdo se bojí, že sýr vyteče, může použít salámové střevo. Z něho sýr nevyteče, ale uzení trvá déle a sýr není tak dobře prouzený, jako v punčoše.)
  • Přibližně za 1,5 až 3 hodiny (podle teploty) dostane sýr kapkovitý tvar, bude dobře vyuzený a spojený. Vyndejte ho opatrně z udírny (je roztavený!), zatímco maso a uzeniny (pokud je budete udit společně se sýrem) uďte dále.
  • Až sýr trochu ztuhne, sejměte opatrně punčochu a nechte ho ještě vychladnout.

Podávejte nakrájený na tenké plátky.

Uzená sýrová mozaika

Ingredience

na 1 kg sýra (Eidam, Blaťácké zlato, Gouda a jiné podobné sýry) je třeba 300 g měkkého salámu (Gothaj, český, junior a jiné podobné salámy); mletá sladká paprika

Postup

  • Tvrdý sýr spolu se salámem nakrájejte na kostky 2 x 2 cm velké a dobře promíchejte. 
  • Dále postupujte jako při uzení samotného sýra. 

ALE! Během uzení obracejte spodek nahoru a naopak, aby byl sýr souměrně vyrovnaný a vyuzený. Salám má totiž tendenci v roztaveném sýru klesat na dno.

  • Přibližně za 1,5 až 3 hodiny – podle teploty – dostane sýr kapkovitý tvar a bude dobře vyuzený a spojený.
  • Jakmile sýr po vyndání z udírny trochu ztuhne, punčochu opatrně sundejte a sýr obalte (vyválejte) ve sladké paprice.
  • Během chladnutí ho stále převracejte, podobně jako u tlačenky.

Sýr podávejte nakrájený na tenké plátky. Na řezu utvoří mozaiku.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.