Take a fresh look at your lifestyle.

Jak udit kapra

Uzené ryby jsou vítaným zpestřením jídelníčku doma, na chatě i na chalupě. Pokud máte ve svém okolí úspěšného rybáře, vyplatí se uzení ryb dvojnásobně. Zajímá vás, jak udit ryby, konkrétně třeba kapra? Pak určitě pokračujte ve čtení!

Ryby vhodné k uzení

Na uzení se hodí většina sladkovodních, ale i mořských ryb, kromě těch, které mají velmi suché maso. Udit tak můžete kapra, tolstolobika, pstruha, sumce nebo úhoře. Nejlepší je samozřejmě na uzení použít čerstvou rybu. Pokud však nemáte k uzení dostatečné množství ryb, pokud je potřebujete průběžně nachytat (například úhoře), je možné si je vyčištěné uložit do mrazničky. Jakmile nastane ten správný čas na uzení, ryby jednoduše rozmrazíte, naložíte a vyudíte. Udit můžete také mražené mořské ryby z obchodu. 

Abychom to tedy shrnuli, čerstvá ryba je sice skvělá, ale klidně se můžete pustit i do uzení ryb mražených.

Malé vcelku, velké nakrájené na podkovy

  • Pokud se chystáte udit menší ryby, zavěste je na tyče na háčcích celé. 
  • Velké ryby je lepší rozporcovat na podkovy 7 až 10 cm široké a zavěsit je na háčky a tyče. 
  • Rybí podkovy můžete také udit položené na drátěném roštu.

Jak udit kapra

Ingredience

5 kg kapra, 120 – 200 g soli, 100 g rozmačkaného česneku

Postup

  • Ryby nejprve velmi pečlivě očistěte, zbavte vnitřností (pozor na žluč!), odstraňte žebra a šupiny. 
  • Ryby dobře omyjte a osušte. 

RADA! Rozhodně kapra nestahujte z kůže! Pokud to uděláte, ryba bude mít tendenci se rozpadat. Nehledě k tomu, že se pod kůží kapra nachází tuk, který se při uzení vsákne do masa a udělá ho ještě více lahodným. Bez kůže a tuku se maso stává mnohem dříve vysušené a není tak dobré. (V případě, že nabídnete uzeného kapra s kůží někomu, kdo kůži nemá rád, může si ji stáhnout až při jídle.)

  • Takto připraveného kapra dobře posolte zvenku i zevnitř. (Pro chuť uzených ryb je správné nasolení velmi rozhodující. Pamatujte, že ryby snesou o něco více soli než jiné uzené výrobky. Většinou se nakládají nasucho do čisté soli. Na 1 kg rybího masa (například kapra) použijte 30 až 40 g soli. Pro lepší chuť můžete přidat česnek, kterým rybu k potírejte zároveň se solí. (Lze použít i grilovací koření nebo vegetu – to už záleží na vašich chuťových preferencích.)
  • Nasolené a načesnekované kapří podkovy  naskládejte těsně vedle sebe do porcelánové, kameninové nebo smaltované nádoby, navrch připlácněte čistou destičku. Destičku je třeba důkladně zatížit! Ryby se nakládají na podstatně kratší dobu než jiné druhy masa. Obyčejně na 6 až 24 hodin. Nejlepší je rybu večer naložit, uložit do chladna (4 až 5 stupňů Celsia) a ráno vyudit
  • Pokud byste udili menší kapříky v celku, je třeba rozevřít břišní dutinu špejlí. 
  • Ryby se udí asi 1 až 2 hodiny jasným plamenem – 40 až 50 stupňů Celsia. Během této doby ryby vizuálně pečlivě kontrolujte, protože se musí jen osušit a zatáhnout. 
  • Potom oheň zasypte mokrými pilinami a pokračujte v uzení hustým dýmem (20 až 30 stupňů Celsia) – asi 4 až 6 hodin, dokud nebudou zbarveny do zlatohněda.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.