Take a fresh look at your lifestyle.

Jak uchovat pažitku

Pažitka (Allium schoenoprasum ) je skromná cibulovina, která tak trochu zůstává ve stínu rozšířenějších druhů – česneku, cibule a pórku. Na rozdíl od nich je to trvalka. V kuchyni je považována spíše za koření než zeleninu. Konzumní částí není cibule, ale čerstvé jemné listy, které se vyznačují příjemně kořenitou chutí a vůní. Pažitka má močopudné účinky a podporuje trávení.

Pár slov o pažitce

  • Pažitka je vytrvalá, mrazuvzdorná rostlina. Neroste ojediněle, ale tvoří bujné trsy drobných jednoduchých cibulek (mnozí je často ani neznají – zůstávají skryty pod zemí) z nichž raší 15 – 30 cm dlouhé trubkovité listy. Jejich tloušťka je 1,5 – 3,0 mm. Výška pažitky a mohutnost trsů závisí na prostředí, ve kterém se pěstuje.
  • Silnější trsy pažitky kvetou už druhý rok po sázení. Duté, tenké lodyhy mají okolíky s růžovofialovými květy, které rozkvétají v květnu až červenci. Rozkvetou pouze trsy, z nichž nebudete seřezávat nať.
  • Pažitka kvete velmi bohatě, proto se někdy používá také jako dekorativní rostlina na obruby záhonů.
  • Pažitka není náročná na prostředí, snadno se pěstuje. Prakticky ji můžete pěstovat všude – od nížin až po horské oblasti. Velmi dobře se jí daří v podhorských oblastech, protože při nižších teplotách rostliny vytvářejí mohutnější trsy a listy. Velmi dobře se jí daří v půdách lehčích až písčitých, dostatečně zásobených dusíkem a draslíkem. Zamokřené a kyselé půdy nejsou na její pěstování vhodné. Na živiny není pažitka mimořádně náročná.
  • Semeno dozrává v srpnu a září.

Proč konzumovat pažitku

Pažitka obsahuje vysoké množství vitaminu C, provitaminu A, vitaminů ze skupiny B (zejména B1 a B2), minerálních látek (zejména vápník) a éterických olejů obsahujících síru. Právě ona způsobuje typickou chuť pažitky.

Jak mít stále čerstvou pažitku

Čerstvé listy – biologicky hodnotné koření, můžete mít po celý rok:

  • v létě ze zahrady,
  • v zimě z rostlin rychlených na okně.

Pažitku rozmnožujeme:

  • generativně – semeny;
  • vegetativně – dělením.

Vhodné je vysévat pažitku brzy na jaře koncem března a v první polovině dubna do kypré půdy. Rostliny budou roce výsevu slabší. Na rychlení jsou vhodné silné, husté trsy od druhého roku pěstování.

Na jaře

  • Pokud vysejete semena do mělkých jamek vzdálených asi 10 cm, vzešlé rostliny se vám potom budou ve skupinkách dobře odplevelovat a  okopávat a později i snadněji přesazovat.
  • Do každé jamky vysejte asi tolik semen, kolik jich naberete mezi prsty.
  • Osivo mělce zapracujte, povrch mírně utlačte a zavlažte.
  • Osivo pažitky mívá dobrou klíčivost a poměrně brzy vzejde. Po vzejití se starejte o to, aby porost nezarůstal plevelem.
  • Porost pažitky brzy vytvoří hustý koberec. Podle potřeby můžete listy seřezávat a používat v kuchyni. Sběr listů během vegetace můžete opakovat několikrát.

Na podzim

  • Na konci léta nebo na podzim po ukončení vegetace listy odumřou a v půdě zůstanou jen kořenové části. V tomto období část porostu pažitky vyryjte a vybrané trsy připravte na rychlení, které může probíhat již od listopadu. V malém můžeme rychlit v kuchyňském prostředí na dostatečně osvětleném místě. Teploty při rychlení se mají pohybovat od 15 – 22 st. Celsia. (Před rychlením nechte trsy pažitky promrznout. Stačí, když budou teploty pod bodem mrazu působit na rostliny 2 – 3 dny.)
  • Vysaďte trsy do květináčů o průměru 10 – 12 cm. Po vysazení je zalejte teplou vodou a přeneste do místnosti s pokojovou teplotou na dobře osvětlené místo. Pravidelně zalévejte.
  • Po vyrašení listů (obvykle za 3 – 4 týdny) vyrostou listy natolik, že je můžete postupně ořezávat a používat v kuchyni. Sběry můžete opakovat 2 – 3 krát. Postupným rychlením trsů si zajistíte čerstvou nať pažitky v průběhu celé zimy.

Jak uchovat právě natrhanou pažitku co nejdéle čerstvou?

Chcete-li pažitku skladovat co nejdéle, je dobré ji propláchnout pod tekoucí studenou vodou, nechat okapat a dobře zabalit do alobalu. Takto ji můžete v ledničce uchovávat i několik dní. Kdykoliv budete chtít pažitku použít, pouze alobal rozbalíte a odeberete takové množství, jaké budete potřebovat.

Pažitku je možno rovněž zamrazit (podobně jako kopr).

Není třeba zdůrazňovat, že vše, co je čerstvé, je nejzdravější a nejchutnější. Tak je to i s pažitkou, která se příliš nehodí k sušení, protože tím ztrácí na chuti i vůni. Sušené stonky lze přesto oživit pokapáním citronovou šťávou a použít ke zdobení pokrmů.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.