Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit švestky v troubě

Švestky jsou vitamínová bomba. Pokud vám rostou v zahradě, měli byste jásat, protože ty malé modré resp. nafialovělé plody jsou velmi zdravé a dodají spoustu energie. Skvělé je, mít je nasušené do zásoby na zimu. K tomu účelu se nejvíce hodí masité odrůdy. Abyste zachovali maximální množství cukru, nechte švestky důkladně dozrát na stromě. Jak a proč sušit švestky v troubě?

Jak švestky působí lidský organismus? 

  • Obsahují rutin , který zpevňuje cévní vlásečnice. Ten se neničí ani při tepelném zpracování, a proto je takový švestkový džem pro krevní cévy stejně výborný jako čerstvé nebo sušené plody.
  • Obsahují mnoho vitamínů. Konkrétně jsou to vitamin B –  silný antioxidant, který chrání před některými druhy rakoviny. Vitamin E, rovněž silný antioxidant, který chrání buňky před oxidačním stresem. Vitamín H (biotin) je potřebný pro látkovou výměnu, napomáhá krásnému vzhledu a zdraví vylepšováním kondice pokožky, vlasů a nehtů. 
  • Minerály jako fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), draslík (srdce, nervy, svaly), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, nervová soustava, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy).
  • Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
  • Po pohybové aktivitě dobře doplňují glykogen ve svalech.
  • Obsahují pektin – látku, která napomáhá tvorbě hormonu „dobré nálady“ – endorfinu.
  • Používají se jako přírodní prostředek proti revmatismu a dně.

Švestky skvělé ovoce pro diety, v nichž se nehladoví

Fakt, že 100 gramů švestek obsahuje 80% vody a jen 200 kJ, znamená, že toto ovoce je vhodné do diet v nichž ovoce není zakázáno. Švestky obsahují také hodně vlákniny, která člověka udrží déle sytého a zahání chuť na sladké. Zlepšují peristaltiku střev, která zároveň čistí. Jsou také výborné proti zácpě. Tak švestky  pomáhají hubnout.

Zpracování švestek

Švestky se nedají dlouho skladovat bez zpracování. Díky vysokému obsahu cukru a pektinu je lze ale zpracovat tak, že vydrží mnoho měsíců. Kvalitní povidla někdy po mnoho let. Už naše prababičky každý rok sušily švestky na následující zimu. Kromě sušení můžeme švestky pro pozdější použití i zmrazit.

Jak sušit švestky

  • Po sklizni švestky důkladně omyjte a položte na síto, aby voda okapala. 
  • Před sušením se doporučuje, nechat švestky 2 – 3 minuty blanšírovat ve vroucí vodě. Blanšírované švestky je třeba důkladně opláchnout studenou vodou. (Tento proces je důležitý proto, aby slupka švestek zůstala mírně popraskaná. Tak se usnadní vypařování vody z plodu a sušení se urychlí.)

Sušení švestek v troubě

  • Když budete švestky sušit v troubě, udržujte nejprve teplotu 8 hodin na 50 – 55 °C. 
  • Potom teplotu zvyšte na 65 °C a švestky při této teplotě sušte dalších 8 hodin. 
  • Švestky vyjměte z trouby a nechte odstát 24 hodin.
  • Poté vraťte do trouby a znovu sušte, tentokrát při teplotě 75 – 80 °C. Po 8 hodinách budou švestky usušené.

Sušení švestek na slunci

  • Švestky můžete sušit také na slunci. Na slunci se švestky suší 8 – 10 dní. 

Kombinované sušení švestek (slunce + trouba)

  • Velmi dobré sušené švestky získáte tehdy, pokud je budete sušit kombinovaně – 5 až 6 dní na slunci a následně v troubě 9 hodin při 70 – 75 ° C.

Usušené švestky uložte do suché a chladné místnosti v dobře uzavřených nádobách nebo sáčcích, protože jsou náchylné k přijímání vlhkosti.

 Ze 100 kg čerstvých švestek získáte cca 20 kg švestek sušených.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.