Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit šalvěj

Proč pěstovat a sbírat bylinky? Každý má své důvody. Někdo je sbírá a pěstuje hlavně pro jejich schopnost léčit různé zdravotní neduhy, jiný pro možnost dochutit si jídlo a někteří tyto výhody spojují i ​​se svou pěstitelskou náruživostí a s hrdostí ukazují každé návštěvě poličky plné voňavé zeleně.
Vypěstovat přirozené vitamíny a “léky” možná už umíte. Ale umíte je také správně sbírat a uchovávat – například sušit? Dnes se zaměříme na šalvěj lékařskou, na to, jak šalvěj sušit.

O šalvěji

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) je starověký lék. Název pochází z latiny „salvus“ – zdravý , nebo „salvare“ – spasit, vyléčit, být v bezpečí. Známe ji také pod lidovými názvy babí ucho, babí roucho, babí břich, cigánovy gatě, koda, kodice, koníčky, rapaňa, salvatrix, salvia, smrtky, šalfia, šalvice, šalvina či vlčí chvost

  • Salvia officinalis

    Šalvěj je bylinka, která má miluje slunečná místa a dobře propustné půdy bohaté na dusík a vápník. Šalvěj lékařská je trvalka, rozvětvený polokeř s plstnatými šedo-zelenými listy; který dorůstá do výšky 20 až 50 cm. 

  • Má charakteristické jemně až sytě fialové květy, které do okolí šíří kořeněnou až mírně hořkou vůni. Kvete od června do července. 
  • Je to velmi aromatická a medonosná bylinka.

Šalvěj – účinné látky

Z dostupných zdrojů se dozvídáme, že šalvěj lékařská obsahuje éterické oleje, hořčiny, pryskyřici, organické kyseliny, fytoestrogeny (ovlivňují plodnost), betakaroten, vitamíny A, B, C, E, K, vlákninu, draslík, vápník, železo, měď, hořčík , zinek a selen .

Šalvěj – vliv na zdraví – využití v lidovém léčitelství i kuchyni

  • Šalvěj lékařská obsahuje látky omezující pocení. 
  • Má silný protizánětlivý a dezinfekční účinek, účinná je proti průjmům, zlepšuje trávení, činnost žlučníku a jater.
  • Velmi účinně působí jako kloktadlo při zánětu ústní dutiny, krku a při angíně. 
  • Odstraňuje nepříjemný zápach z úst a snižuje hladinu cukru v krvi. 
  • Nálev ze šalvěje lékařské se používá k oplachování vlasů po umytí – působí proti šedinám a lupům.
  • Výborná je k mastnějším jídlům – nejen jako koření, ale napomáhá i trávení. Hodí se k rybám, k vepřovému masu, k olivovému oleji, k rajčatům, pro výraznou chuť ji používáme pouze v malých dávkách.

Sběr šalvěje

Sbírají se listy, případně celá nať nad 3 až 4 listem, asi 15 cm od země, v období před rozkvětem nebo po odkvětu. 

  • První sklizeň je aktuální koncem května, v červnu a začátkem července
  • Druhý sběr je aktuální v srpnu až září

Jak sušit šalvěj

  • Větvičky šalvěje svažte provázkem do kytice a zavěste “hlavou” dolů v tmavé a suché místnosti.  Pokud je šalvěj zavěšena, má vhodné podmínky pro přístup vzduchu pro sušení ze všech stran. Nejlepší je komora či podobná místnost. (V kuchyni je kvůli vaření vzduch příliš nasycený vlhkostí a mastnotou!) 
  • Šalvěj můžete sušit i na čistém papíře nebo bílé látce, v takovém případě však riskujete, že při nedostatečném polohování začne šalvěj plesnivět. Sušte v tenkých vrstvách ve stínu.
  • Sušení trvá 8 – 10 dní. 
  • Dřevnaté a silné stonky odstraňte a uskladněte v dobře uzavřených nádobách.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.