Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit pomeranč

Provoňte svůj domov sváteční vůní citrusů. Pokud si dáte trošku námahy, získáte vynikající přírodní materiál pro výrobu originálních aromatických ozdob nejen na Vánoce. Sušit můžete již tradičně pomeranče, citrony a limetky. Využít sušené pomeranče můžete také pro přípravu jídel či nápojů. Jak na to? 

Sušené ovoce – nejoblíbenější dekorace v podzimních a zimních měsících

Proč právě sušený pomeranč? Kromě toho, že krásně provoní celý dům, také skvěle vypadá. Připomíná hřejivé oranžové slunce, po kterém v mrazivých dnech tolik toužíme. Ať už umístíme pomeranč v syrovém či sušeném stavu v interiéru kamkoli, bude vždy perfektní dekorací. Přírodní výzdoba nikdy neomrzí, nikdy nepřestane být populární. Stále více lidí totiž klade důraz přírodní materiály – dřevo, kámen, ovoce a podobně. 

Plátky pomerančů si v sušené podobě můžeme koupit, ale velmi jednoduše si je připravíme i sami doma. Sušit můžeme také celé pomeranče nebo dužinu sníst a sušit pouze oloupanou kůru, z které před sušením vykrájíme nožem či formičkami požadované tvary – srdíčka, hvězdičky, kolečka …

Jak sušit pomeranč – možnosti

Sušení pomerančů v troubě 

Citrusy nařežte na plátky o tloušťce asi 0,4 až 0,5 cm. Plech na pečení vyložte pečícím papírem a poklaďte na něj plátky pomerančů. Ty pak vložte do trouby vyhřáté na 80 °C. Pomeranče při této teplotě sušte asi 4 až 5 hodin, nebo dle potřeby. Je důležité, abyste plátky pomerančů během sušení pravidelně otáčeli a kontrolovali, zda se nepálí. 

Sušení pomerančů nad radiátorem 

Plátky pomerančů můžete navléci na provázek (vlasec) a zavěsit nad radiátor. Při tomto způsobu sušení však plátky mají snahu se kroutit. Nádherně však provoní prostor a už při sušení působí jako půvabná dekorace. 

Sušení pomerančů v sušičce 

Přečtěte si návod k sušičce, a řiďte se podle něj.

Sušení pomerančů nad krbem

Pomeranče a ostatní citrusy můžete sušit i nad krbem. Stačí, když je nakrájíte na plátky a ty navlečete na provázek, který umístíte nad krb. Jedinou nevýhodou je, že plátky citrusů budou mít snahu se kroutit stejně jako při sušení nad radiátorem. 

Sušení pomerančů do nápojů a jídla

V případě, že se rozhodnete sušit pomeranče pro přípravu jídel či nápojů, měli byste používat pomeranče s neošetřenou kůrou, tedy BIO pomeranče. Pokud takové pomeranče neseženete, je třeba kůru pořádně odrhnout kartáčkem, celé pomeranče nechat chvíli namočené v zásaditém roztoku sody, nebo kyselém octovém roztoku. Poté je znovu pořádně odrhněte pod tekoucí vodou. Nakrájené plátky takto umytých pomerančů zbavte jadérek a naskládejte do sušičky. K sušení můžete samozřejmě použít troubu jako v předchozím případě. Po vysušení musí být plátky pomerančů krásně křehké. Jakmile budete mít hotovo, uskladněte usušené plátky pomerančů ve vzduchotěsné nádobě. Můžete je použít například do nápojů. Tak třeba:

  • Stačí dát pár plátků pomeranče do džbánu s vodou, který necháte přes noc v chladničce. Získáte tak vynikající osvěžující nápoj. 
  • Plátek pomeranče můžete vložit také do horkého čaje. Čím déle jej v čaji necháte, tím bude jeho chuť výraznější. Ani při dlouhém louhování by neměl čaj získat hořkou příchuť.
Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.