Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit hroznové víno

Sušené ovoce je velmi oblíbenou pochutinou, která je v mnoha aspektem zdravější alternativou k běžným sladkostem typu bonbonů či sušenek. Vysušit ovoce je přitom velmi snadné a zvládne jej prakticky každý i se základním kuchyňským vybavením. Tímto způsobem pak můžete usušit i hroznové víno, a vytvořit si tak domácí rozinky. Ty lze využít všemožnými způsoby – jako přísadu do ovesných vloček, k doplnění svěžího salátu, jako náplň do buchet a koláčů či jen tak jako svačinku.

Jak nejlépe usušit hrozny

Bez ohledu na to, zda si hrozny pěstujete sami, nebo je kupujete v obchodě s potravinami, nejlepší způsob sušení hroznů je pomocí sušičky.  V současné době lze na trhu najít celou řadu výrobců sušiček, ve kterých není mnohdy snadné se zorientovat. Mějte však na paměti, že neplatí „čím dražší, tím lepší“. Sušička by však měla disponovat alespoň základními funkcemi, včetně nastavitelného termostatu a časovače. Díky tomu ji budete moci využít naplno.

Usušit lze prakticky všechny odrůdy

Jak již bylo řečeno, dehydratované hroznové víno není ničím jiným než rozinkami, které jsou běžně k dostání v obchodech. Výhodou výroby vlastních rozinek však je možnost výběru hroznů, které vysušíte. Na rozinky lze použít jakýkoli druh hroznového vína, nejsnadněji se ale pracuje s bezsemennými plody. Pochutnat si tak můžete na dehydratovaném bílém či červeném víně, ale také jiných, více exotických odrůdách. Záleží jen na vás, na co dostanete zrovna chuť. Na začátku se vám pravděpodobně nejvíce vyplatí experimentovat a najít si takový druh, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Jak sušit hroznoví víno

Postup na dehydrataci hroznového vína

Základem je velký hrnec

Před samotným sušením hroznů si připravte velký hrnec s vodou, ve kterém plody důkladně omyjete. Do vody můžete přidat trochu vinného octa, který zbaví povrch ovoce případných bakterií. Hrozny nechejte dostatečně dlouho máčet, načež je následně přemístěte na čistou utěrku, aby uschly.

Před sušením zbavte hrozny stopek

Po omytí a usušení hroznů je nejlepší čas odstranit z vína stopky. Ty lze pochopitelně odstranit již před vložením do hrnce s vodou, mnohem praktičtější je však počkat po jejich opláchnutí. Díky tomu totiž nemusíte jednotlivé kuličky pracně lovit z hrnce, jelikož si trs hroznů udrží svou kompaktnost až do doby, než dojde k samotnému sušení.

Plody je nutné propíchat či naříznout, aby se z nich mohla voda vysušit

Další fází procesu je pak samotná dehydratace hroznového vína. Ta se provádí za pomoci sušičky. Před vložením hroznů do přístroje však musíte propíchnout voskovou slupku každého plodu. Pokud tuto operaci vynecháte, bude sušení vzhledem k počáteční vlhkosti hroznů trvat mnohem déle, a je možné, že se ovoce úplně nevysuší.

Nejvhodnější je pak hrozny proříznout nožem, či přímo rozpůlit – dehydratace tak bude nejefektivnější. Pokud však budete plody krájet, dbejte na to, aby měly jednotlivé kousky stejnou či alespoň podobnou velikost.

Jak nastavit sušárnu

Předpřipravené hroznové víno pak můžete rozložit na tácy sušičky, ideálně v jedné vrstvě a naříznutou stranou nahoru. Optimální teplota sušení je 135-140 °C, délka se pak liší podle konkrétní odrůdy, většinou se však pohybuje v rozmezí jednoho až dvou dnů. Efektivita sušení pak závisí na tom, jak moc sušičku naplníte. Někdy se tak vyplatí hrozny sušit na více etap, abyste dosáhli těch nejlepších výsledků. Ovoce sušte tak dlouho, dokud nebude jen trochu zmačkané – nikdy není dobré sušení přetáhnout až do úplného zbavení plodů veškeré vody a svěžesti.

Jak dlouho domácí rozinky vydrží?

Dehydratované hroznové víno, které je skladováno ve vzduchotěsné nádobě, ideálně na tmavém místě, může i při pokojové teplotě vydržet čerstvé až dva roky. Pravděpodobně jej ale spotřebujete mnohem dřív, jelikož domácí rozinky jsou v porovnání s kupovanými mnohem chutnější. Chcete-li sušené hrozny skladovat déle, můžete do sklenice vložit pohlcovač kyslíku, který jejich životnost dále prodlouží. Postupem času však ale počítejte s tím, že rozinky ztratí svou sladkou chuť, a proto s jejich spotřebováním po usušení příliš neotálejte.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.