Take a fresh look at your lifestyle.

Jak sušit bobkový list

Pěstujete na zahrádce bobkový list a rádi byste si ho nasušili, abyste i v zimě měli co dávat do polévek a omáček? Poradíme vám jak na to. Dozvíte se také, kdy je nejlepší bobkové listy sbírat a v čem byste je měli skladovat.

Sběr bobkových listů

Bobkové listy se sklízejí v srpnu nebo na začátku září. Sbírejte je ideálně ráno hned jak uschne rosa nebo za poledne, tehdy mají nejvíce silic a účinných látek. Trhejte jen ty listy, které jsou zdravé. Poškozené a chorobami napadený listy raději netrhejte, listy by neměly být tmavé a neměly by mít žádné skvrny. Určitě byste nechtěli, aby vám pak všechno uskladněné koření zničila plíseň.

Tip pro vás: K sušení doporučujeme spíše větší listy, které uchovávají více živin a aromatických látek.

Bobkový list

Mytí listů před sušením. Ano či ne?

Napadlo vás, že byste listy možná měli před sušením omýt? Pak je to dobrý nápad. Listy je třeba zbavit nečistot a prachu (případně i hmyzu). Nejlépe uděláte, když je omyjete pod tekoucí vodou. Poté je položte na utěrku nebo ručník a nechte je oschnout. Pokud však máte zahrádku daleko od silnice a u lesa, můžete mytí vynechat. Pouze zkontrolujte, že na listech není hmyz.

Sušení

Jak dlouho listy schnou? V přirozených podmínkách je doporučujeme nechat schnout alespoň dva týdny. Vždy je třeba zkontrolovat, že už lístky nemají žádnou svou část měkkou. Usušený bobkový list poznáte podle toho, že ho lze zcela snadno zlomit. Když ho promnete mezi prsty, tak se drolí. Pokud je list černý, je přesušený. Sušení bobkových listů je možné několika způsoby; v sušičce, na teplém stinném místě, případně i v troubě.

Sušení listů v sušičce

Máte-li doma elektrickou sušičku, je vyhráno. Nastavte nejnižší teplotu sušení a listy umístěte do sušičky. Pravidelně je kontrolujte. Přesušený list poznáte podle toho, že začne černat. Takovýto list se už do jídla nehodí. Pozor, listy usušené v sušičce budou o něco světlejší než ty, které kupujete v obchodech.

Sušení na zahradě, balkóně, půdě…

Využít můžete i teplého počasí a dát listy sušit ven. Sušení na přímém slunci však rozhodně není vhodné, zbytečně byste tak listy připravily o jejich vůni a chuť. Sušit je vhodné na stinném teplém místě, které zároveň není vlhké.

Sušit můžete dvěma různými způsoby. Buď otrháte jen lístky a budete je sušit položené na táce či plechu rozmístěné dostatečně daleko od sebe, nebo ořežete celé větve. Ty pak svážete k sobě a budete sušit celou kytici. Vždy dejte pozor, ať kytice není příliš velká, ideální je asi pět větviček u sebe. Nakonec zavěste kytici třeba pod stříšku venku na terase nebo na půdu a nechte ji sušit asi tři týdny.

Sušení v troubě

Vyzkoušet můžete i sušení v elektrické troubě, je však třeba být stále nablízku a celý proces monitorovat. Jak na to? Nastavte teplotu okolo 40 °C (pokud to není možné, sušte listy s pootevřenými dvířky od trouby). Plech vyložte pečícím papírem a na něj umístěte listy tak, aby se nedotýkaly. Sušte asi dvě hodiny. Potom listy otočte a sušte další dvě hodiny. Je hotovo. Pokud jsou lístky ještě měkké, pokračujte v sušení buď v troubě nebo už lístky nechte doschnout mimo troubu.

Skladování usušených bobkových listů

V ideálním případě skladujte usušené bobkové listy v tmavých nádobách, které se dají dobře uzavřít. Aromatické silice tak neuniknou do prostoru. Pokud však víte, že bobkový list brzy spotřebujete, můžete ho zavřít i do klasické kořenky nebo jakékoliv sklenice s víčkem. Bobkové listy uchovávejte na chladném tmavém místě, jen tak si udrží svou chuť a vůni.

Kuchařské rady a tipy

Dodržíte-li všechna doporučení a budete-li bobkové listy sušit a skladovat tak, jak jsme vám doporučili, zachovají si svou chuť a aroma. Je pak docela možné, že k dochucení omáčky vám bude stačit pouhý jeden lístek. A to se vyplatí.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.