Jak polít dort čokoládou
Co patří na každý pořádný dort? Rozhodně pořádná poleva. A ta bývá nejčastěji z čokolády. Podívejte se, jak polít dort čokoládou tak, aby byla poleva krásně hladká, nepraskala a zároveň i dobře chutnala. S pomocí následujících rad se snadno proměníte v profesionála při přípravě čokoládového dortu, ale i jiných zákusků, kde se využívá čokoládová poleva.
Obsah článku
Pozor na složení čokoládové polevy
Aby byla čokoládová poleva kvalitní a nabídla odpovídající vlastnosti pro snadné polití dortu i následné pohodlné servírování, je důležité zaměřit se na správné složení. Aby se poleva spojila do hladkého celku a dobře se s ní pracovalo, je zásadní vybrat kvalitní čokoládu s vysokým procentem kakaa.
Levné čokolády totiž obsahují převahu nejrůznějších tuků, které jsou mnohdy ztužené. A to může při rozpuštění skončit tím, že poleva rozhodně nebude hladká, ale srazí se do podivné hmoty. Poleva přitom rozhodně nemusí být z vysoko procentní hořké čokolády, ale důležité je používat kvalitní čokoládu. A ta může být nejenom hořká, ale také mléčná nebo bílá.
Základní recept na čokoládovou polevu na dort
Pro vytvoření krásně hladké polevy na dort budete potřebovat kvalitní ingredience. Všechno začíná u čokolády, která může být ve formě tabulky, ale pro rozpouštění jsou nejlepší již připravené pecičky. Obsah kakaa se může pohybovat mezi 50 až 70 %. Pokud vyberete čokoládu se zhruba 70 % kakaa, přidejte ke 100 gramům ještě celou 250 gramovou kostku másla. Pro dotvoření jemnosti, barvy i chuti ještě přidejte zhruba 80 gramů kvalitního holandského kakaa.
Poleva na dort, která se neláme
Pokud si chcete připravit vláčnou a hladkou polevu, která se při krájení nebude lámat, je tajnou ingrediencí smetana. Připravte si 150 gramů hořké čokolády, 250 ml smetany a 2 lžíce kvalitního kakaa. Při rozpouštění čokolády přidávejte smetanu postupně a neustále míchejte. Takto připravená čokoládová poleva potěší jednoduchou manipulací a skvěle se hodí nejenom na dorty, ale i na bábovky a nejrůznější buchty.
Poleva z bílé čokolády
Pokud chcete vytvořit jedinečnou a hlavně chutnou polevu z bílé čokolády, opět není žádný problém. Vyberte si kvalitní bílou čokoládu na vaření a přidejte zhruba stejnou gramáž moučkového cukru. K tomu tři lžíce mléka, dvě lžíce vody a pár kapek oleje pro perfektní spojení jednotlivých ingrediencí. Nejdříve si připravte sirup z mléka a cukr, ke kterému budete postupně přimíchávat bílou čokoládu. Na závěr přidáte několik kapek rostlinného oleje.
Polévání vychladlého dortu
Pro optimální tuhnutí polevy je vždy důležité polévat až hotový a studený dort. Korpus rozhodně nemá být horký, protože by v takovém případě obtížně docházelo ke správnému tuhnutí. Zpočátku nechte polevu zatuhnout při pokojové teplotě a až po nějaké dobře přesuňte do lednice. Rychlý teplotní šok by totiž mohl vést k tvorbě nežádoucích estetických nedostatků. Stejně tak je pro krájení dobré nůž nahřát, aby pronikl čokoládou a zbytečně polevu nepolámal.
Připravte si správné pomůcky
Část úspěchu při povedeném polití dortu, kdy výsledná poleva bude krásně hladká a rovná, spočívá i v použití správných pomůcek. Vhodná je jednoduchá stěrka či mašlovačka pro pečlivé rozetření polevy. Záleží i na tom, jestli chcete dort celý pokrýt polevou, nebo půjde o polevu nahoře s uměleckým stékáním přes okraje. Pro perfektní polití si připravte také mřížku, přes kterou bude moci stékat přebytečná čokoláda a dort se nepřilepí spodní stranou. Při polévání bez roztírání stěrkou totiž můžete dosáhnout krásného lesklého vzhledu bez nerovností. Jen počítejte s tím, že tento postup může vyžadovat větší množství polevy pro opravdu rovnoměrné a dokonalé pokrytí dortu.