Jak oloupat špekáčky
Dostali jste chuť na utopence? Pak máte pouze dvě možnosti (možná tři), jak se k nim dostat. Utopence si můžete naložit sami, utopence si můžete koupit už naložené, můžete požádat rodinu či známé, aby utopence naložili za vás a obdarovali vás jimi. Dostat se k utopencům tedy není zas tak velký problém. Pokud je chuť veliká a okamžitá, nejlepší variantou je nákup hotových utopenců. V případě, že se do jejich výroby hodláte pustit sami, budete si muset špekáčky taky sami oloupat. A právě tento problém – jak oloupat špekáčky – řeší na internetu spousta těch, kteří by chtěli dosáhnout krásně hladkého povrchu oloupaných špekáčků, žádný potrhaný povrch. Takže: Jak oloupat špekáčky?
Obsah článku
Špekáček – král opékání
Začalo léto, dokonce už i to astronomické, a s ním i potřeba opékání a grilování. Když pustí špekáček trochu tuku do žhavých uhlíků a ozve se klasické zasyčení, člověku se začnou sbíhat sliny. Také se nemůže se dočkat, až se do této uzené masové pochoutky, která je tu s námi již více než 130 let, zakousnete?
Špekáček a jeho předchůdci
Špekáček se poprvé objevil na Jubilejní zemské výstavě v Praze v roce 1891. Ještě předtím si naši předci mohli pochutnávat na uzence, která byla podobná buřtu (vuřtu). Vraťme se ale ke špekáčku.
Jak správně opéct špekáček?
- Zatímco někteří fajnšmekři si nejraději pochutnávají na špekáčku spáleném na uhel,
- jiní, z obavy před poškozením zdraví, ho jedí téměř syrový.
Která varianta je správná? Bohužel, ani jedna. V případě doslova a do písmene spáleného špekáčku je tento přímo prošpikován škodlivými látkami, včetně karcinogenů, což jsou rakovinotvorné látky. Hovořit o heterocyklických aminech a polycyklických aromatických uhlovodících, které mohou zapříčinit rakovinu, zde ale nebudeme. Účelem článku totiž není odradit vás od občasného opékání špekáčků nad otevřeným ohněm. Jak tedy správně opéct špekáček?
- Špekáček nikdy neopékejte nad přímým plamenem. S opékáním začněte až tehdy, když uhlíky dohořívají, ale sálají teplo.
- Snažte se, aby tuk ze špekáčku nekapal přímo do ohně (můžete ho nechat odkápnout třeba na krajíc chleba).
- Vyhněte se spálení špekáčku na uhel.
- Na druhé straně nesmí špekáček zůstat uvnitř syrový. I to totiž může být nebezpečné.
Teď už víte, jak si správně opéct špekáček, aniž byste ohrozili své zdraví. Výhodou opékání je, že špekáčky opékáme i se slupkou. V případě utopenců, o kterých je zmínka v úvodu, je však nutné špekáčky nejdříve oloupat. Vyzkoušejte níže uvedené metody.
Jak oloupat špekáčky?
Rady čtenářů:
- Jednou z možností je umístit na noc špekáčky do mrazáku. Ještě zmrzlé je pak strčit krátce pod horkou vodu. Střívko (slupka) bude dole natotata.
- Objeďte střívko nožem spirálovitě z jednoho konce špekáčků na druhý. Jednotlivé celé pásy se pak krásně odlupují. Pokud někde zůstane zbytek slupky, jde dobře sundat. Žádné mražení a máchání v horké vodě není potřeba.
- Stačí rozpůlit špekáček podélně, a pak z něj střívko jednoduše sloupnout.
- Zabalte špekáček na cca 15 minut do vlhké utěrky. Střívko pak půjde dolů raz dva.
A jak loupete špekáčky vy? Máte nějaký speciální návod, který byste rádi poradili dalším výrobcům utopenců?