Jak ohřát jitrnice
Doba zabijaček se blíží. Pokud už se nemůžete dočkat ovaru, zabijačkového guláše, tlačenky, prejtu, jelit a jitrnic, přečtěte si zatím následující článek. Sliny se vám začnou sbíhat. V článku vám poradíme, jak si doma ohřát jitrnice, které si ze zabijačky přinesete.
Obsah článku
Jitrnice a jak ji správně ohřát
Co to vlastně je jitrnice neboli také jaternice? Jedná se o zabijačkovou pochoutku, ve které najdete libovější maso než v jelitech. K masu v jitrnicích se navíc nepřidává krev, ale směs masa a vnitřností se smíchá se žemlí a kořením. Směs, tzv. prejt, se nakonec plní do střívek (ta musí být propláchnutá vodou a octem). Střívko se nakonec propíchne špejlí, aby prejt nevytékal ven. Uvařené jitrnice se mohou podávat s cibulí a octem (podobně jako tlačenka) nebo pečené s bramborem a zelím.
Přinesli jste si jitrnici od řezníka, ze zabijačky nebo jste jich pár dostali a teď si je chcete doma sníst? Existuje několik způsobů, jak jitrnici ohřát. Můžete ji ohřát v troubě, v mikrovlnce, ve vodě či na pánvičce. Každý způsob má svá specifika. Poradíme vám, jak jitrnici ohřívat, aby nepraskla.
Bojíte se, že se vám jitrnici nepodaří správně ohřát a že praskne? Neohřívejte ji. Jitrnice naštěstí výborně chutná teplá i studená.
Ohřátí jitrnice v troubě
Dejte jitrnici do pekáče a opečte ji v troubě asi na 160 – 170 °C. Pečte tak dlouho, dokud se na povrchu jitrnice nevytvoří slabá křupavá kůrčička. V ideálním případě jitrnice ještě před pečením propíchněte vidličkou, aby v troubě nepopraskaly. Pokud přeci jen prasknou, nemusíte ronit slzy. Věřte, že to, co z nich vyteče (a opeče se v troubě), sníte z pekáče lžičkou, a ještě si náramně pochutnáte.
Ohřátí jitrnice na pánvi
Na pánev dejte sádlo nebo jiný tuk a nechte pánev zahřát, aby se tuk rozpustil. Poté na pánev dejte jitrnice a opékejte je po obou stranách, dokud nebudou zlatohnědé. Opékejte pomalu a radši delší dobu. Tuku dejte raději více, aby se jitrnice na pánev nepřichytila a častěji ji otáčejte. Ačkoliv se vám určitě už sbíhají sliny, obrňte se trpělivostí a nic neuspěchejte. Jen tak vám jitrnice nepraskne.
Chcete poradit trik, aby jitrnice na pánvi nepraskly a jejich obsah nevytekl? Už naše babičky namáčely jitrnice před jejich opékáním do horké vody. Udělejte to také. Voda nesmí být vroucí, ale horká. Jitrnice do ní vložte na dvě minuty a počkejte, potom jitrnice osušte utěrkou do sucha. Teď můžete bez obav opékat. Jitrnice neprasknou.
Vyzkoušet případně můžete i další tip. Jitrnice vyndejte z chladu asi dvě hodiny před jejich ohřevem. Potom je obalte v mouce a dejte na pánev s tukem. Pozor, tuk nesmí být úplně horký, ale jen mírně zahřátý. Opékejte dozlatova. Jitrnice by díky mouce neměly praskat.
Ohřátí jitrnice ve vodě
Jitrnice samozřejmě můžete ohřát i ve vodě či v masovém vývaru. Postupujte podobně, jako když ohříváte obyčejné párky. Vodu pomalu zahřejte, dejte pozor, aby se nevařila a aby vám jitrnice nepopraskaly.
Ohřátí jitrnice v mikrovlnce
Pokud nemáte jinou možnost nebo s ohřátím jitrnice opravdu spěcháte, můžete zkusit i ohřev v mikrovlnce. Pamatujte však, že jitrnici musíte předtím propíchnout vidličkou, jinak vám praskne. Ohřívejte na poloviční výkon a dvojnásobně dlouhou dobu, aby se pěkně prohřál i vnitřek jitrnice.
Jitrnice je ohřátá. S čím ji sníst?
Jitrnici máte ohřátou a teď ji konečně můžete sníst. Jak již bylo zmíněno, konzumovat ji můžete podobně jako tlačenku (s octem a cibulí), ale připravit si ji klidně můžete i k obědu s bramborem či bramborovou kaší a kyselím zelím.
Pochutnat si můžete i na jitrnici s lepenicí. Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte. Potom brambory rozmačkejte (ne ale úplně do hladka jako když děláte bramborovou kaši). Mezitím si na pánvičce osmažte cibulku, na prkýnku nakrájejte zelí. Oboje pak přidejte k bramborám a dobře promíchejte. Lepenici případně můžete vylepšit i škvarky nebo opečenou slaninou. Dobrou chuť.