Jak obarvit marcipán
Výtečný marcipán se hojně využívá jako dekorace i důležitá součást dezertů. Jedná se o hmotu, se kterou se velmi dobře pracuje a dá se snadno tvarovat. Výsledkem tak jsou marcipánové kytičky, zvířátka, ale i mnoho jiných motivů. Aby bylo možné s pomocí marcipánu dosáhnout i esteticky příjemného výsledku a skutečně krásné dekorace, je dobré vědět, jak ho obarvit.
Obsah článku
Proč je lepší obarvit si marcipán doma?
Možná si říkáte, že se nebudete trápit s barvením marcipánu, když si můžete koupit již barevný. To je sice pravda a v některých obchodech skutečně narazíte na několik barevných variant marcipánu, ale výsledek rozhodně nemusí odpovídat vašim představám. Většinou se totiž jedná o růžový, zelený nebo modrý marcipán v jemných barevných tónech. Pokud tedy hledáte něco speciálního, nebo si chcete odstín maximálně přizpůsobit, bude lepší koupení základního přírodního marcipánu, který můžete následně obarvit. Nebo si marcipán vyrobte sami a následně přidejte i barvivo, to už je čistě na vás.
Přidejte barvu již při výrobě domácího marcipánu
Pokud si připravujete domácí poctivý marcipán, můžete trochu barvy přidat již do samotného základu. Směs si proto rozdělte na několik dílů a před spojením přidejte požadované barvy. U tohoto způsobu můžete využít i práškové potravinářské barvy či tekuté, kdy stále můžete upravovat konzistenci marcipánu pomocí přidání sypkých ingrediencí a podobně. Výsledkem tak bude výroba několika různě barevných marcipánů.
Klasické barvení marcipánu
Pro klasické barvení si vezmeme kousek marcipánu a přidáme malé množství gelové barvy. Raději vždy méně a postupně přidávejte až do té doby, než dosáhnete požadovaného odstínu. Následně důkladně zapracujte do vybraného kusu marcipánové hmoty.
Další variantou je například malování štětcem. Tento způsob se využívá nejčastěji u dortů, ale i u jiných marcipánových dekorací. Připravte si trochu čistého alkoholu, kde rozmícháte malé množství gelové potravinářské barvy. Následně můžete nanášet na marcipánovou hmotu. Díky alkoholu barva lépe zaschne a dosáhnete zajímavého výsledku.
Jaký typ potravinářských barev použít?
U potravinářských barev se můžeme setkat hned s několika různými druhy. Pro účely barvení marcipánu jsou nejvhodnější gelové barvy. Pomohou nám dosáhnout rovnoměrného odstínu a zároveň nijak výrazně neovlivní konzistenci marcipánu, což bývá problém při použití běžných tekutých barev. Gelová barva je navíc velmi sytá, takže vám balení vydrží na mnoho použití.
Jak přírodně obarvit marcipán
A pokud nechcete volit běžné gelové potravinářské barvy, ale hledáte přírodní variantu, i tady existuje několik řešení. Marcipán musíte promísit s danou přírodní složkou. Pozor však na případné ovlivnění chuti a také počítejte s tím, že pravděpodobně nedosáhnete tak výrazného a sytého odstínu jako při použití klasické barvy.
Pro dosažení zelené barvy přidejte špenátový protlak. Různé odstíny hnědé vykouzlíte s použitím obyčejného kakaa, žlutou dosáhnete pomocí kurkumy. Odstíny růžové až červené připravíte s pomocí menšího množství rajčatového protlaku nebo pár kapek svařené šťávy z červené řepy. Dosáhnout můžete až lehce fialového odstínu, což zvládnou i poctivé lesní borůvky. Z těch kanadských z obchodu počítejte s tím, že zdaleka tak dobře nebarví. Pomoci mohou například i ostružiny nebo šťáva z granátového jablka.
Pozor na rovnoměrné obarvení
Pokud barvíte již hotový zakoupený marcipán, je důležité barvivo důkladně promísit, aby bylo možné vytvořit skutečně jednolitě obarvenou hmotu. Připravte se tedy na pořádnou porci hnětení a zpracovávání marcipánu. Jako základní technika pro rovnoměrné rozložení barvy se doporučuje překládání a následné důkladné hnětení až do té doby, než budete s barevností marcipánu maximálně spokojeni.