Take a fresh look at your lifestyle.

Jak nechat dozrát broskve

Jelikož je konec léta a s nim také čas dozrávání některých druhů ovoce, určitě jste se tak někdy setkali v supermarketu s nezralými broskvemi. Kousnutí do takové broskve vám bohužel může vzít i chuť na toto lahodné ovoce, protože nezralé a tvrdé plody jsou často téměř bez chuti.

A týká se to nejenom plodů ze supermarketu, ale také plodů, které si někteří z nás doma sami vypěstují a nemohou se dočkat, až se do tohoto šťavnatého ovoce zakousnou. Často však broskve spadnou dříve, než stihnou dozrát, a tak nastává otázka, jak broskvím pomoci, aby se z nich staly ty lahodné plody, má které všichni tak netrpělivě celý rok čekáme.

Dnes se dozvíte, nejenom to, jak pomoci broskvím rychleji dozrát, ale dozvíte se také spoustu informací o broskvích a tipů, které se týkají jiných druhů ovoce.

Dozrávání pomocí jablka

Jablka jsou tím nejčastěji pěstovaným a zároveň i konzumovaným ovocem v České republice a právem se stávají poměrně často součástí našeho jídelníčku nejenom v jejich přirozené formě, ale také jako součást sladkých, ale i slaných receptů.

Mimo to, že se jedná o opravdu výborné ovoce ať už svojí chutí, tak i svým obsahem vitamínů, tak se jedná o ovoce, které přirozeně podporuje dozrávání všech druhů ovoce. Možná se vám již někdy stalo, že vám banány na misce s jablky o hodně rychleji zhnědly, než byste si přáli. A přesně to je způsob, jak jablka v blízké přítomnosti ostatního ovoce fungují. Jablka jsou totiž známá svým vyšším podílem vylučovaného ethylenu, a tak ovoce v jejich blízkosti má perfektní podmínky na to dříve dozrát.

Pokud tak chcete, aby vám broskve rychleji dozrály, natrhejte na zahradě mimo broskví ještě i pár jablek a nechte je spolu nějaký ten den v jedné misce. Uvidíte, že za krátkou chvíli začnou broskve dozrávat a vy se tak budete moci rychleji těšit z jejich neodolatelnému vůně.

Broskve

Dozrávání pomocí papírového pytlíku

Pokud se vám předchozí metoda příliš nezamlouvá, nebo po ruce zrovna nemáte dostatek jablek, existují i další metody, jak nechat broskve rychleji dozrát. Na tuto další metodu budete potřebovat pouze papírový pytlík.

Možná vás napadne, že je tato metoda až moc jednoduchá na to, aby fungovala. Opak je však pravdou. Tato metoda je opravdu účinná a jediné, co vás bude po vyzkoušení této metody mrzet, bude to, že jste ji nevyzkoušeli dříve.

Jednoduše vezměte papírový pytlík, rozevřete ho a vložte do něj vybrané kousky nezralého ovoce, které si přejete nechat dozrát.

Tento pytlík poté z části uzavřete, aby se v jeho obsahu mohl nahromadit ethylen, který podporuje zrání ovoce. Takto připravené broskve nechte v pytlíku zrát alespoň 12, nejlépe však 24 hodin a poté je zkontrolujte. Jestliže už dosahují požadované zralosti, můžete je již konzumovat nebo zpracovávat podle libosti. Pokud se vám však stále jejich stav zralosti nezdá, můžete je v pytlíku nechat ještě dalších 12 hodin.

Nechce se vám tak dlouho čekat? Spojte tip číslo jedna tip číslo 2 dohromady a nechte broskve dozrát rychleji. Jednoduše vložte k broskvím do pytlíku i jedno či více jablek a zrání broskví by se mělo uspíšit. 

Takto uzrálé broskve můžete ihned spotřebovat, nebo i po krátkou dobu skladovat v lednici.

Dozrávání pomocí lněné utěrky

Posledním tipem, jak nechat rychleji dozrát broskve, je je položit na a zároveň i přikrýt lněnou látkou nebo utěrkou. Ve srovnání s ostatními tipy tento proces bude trvat přibližně o den déle (24 až 48 hodin), ale opravdu se vyplatí. Plody broskví totiž budou více šťavnaté a budete z nich díky tomu mít větší chuťový zážitek.

Broskve

A pár praktických tipů na závěr

A pokud se ve vaší domácnosti nachází nejenom nezralé broskve, ale také jiné druhy nezralého ovoce, zpozorněte. Tyto metody je možné používat i s jinými druhy ovoce. Nejvíce se na to hodí například nektarinky, avokádo nebo typické podzimní plody našich zahrad jako hrušky a švestky.

A poslední tip od nás je tip čistě praktický. Jakmile budete kontrolovat zralost broskví, ale i jiného ovoce, snažte se je příliš nemačkat. Od promáčknutých míst se totiž budou šířit dál po celé ploše ovoce, a tak se může stát, že během snahy nechat ovoce dozrát vám může dokonce i shnít.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.