Take a fresh look at your lifestyle.

Jak naložit maso na uzení

Pomalu se nám rozbíhá jaro a to je také doba, kdy často pořádáme na našich zahradách různé párty a posezení. K těmto akcím bezpochyby patří uzené nebo grilované maso. Máte-li to štěstí, že vlastníte domácí udírnu, můžete si připravit výborné uzené maso sami. Jak ale správně naložit maso na uzení? Co neopomenout, aby byl výsledek opravdu kvalitní?

Jakým způsobem udit

Uzení znamená tepelně zpracovat maso pomocí tepla a kouře z pilin nebo tvrdého dřeva. Díky kouři a látkám v něm obsaženým získá maso charakteristickou barvu a chuť. Podle teploty kouře můžeme rozeznat uzení studeným kouřem, teplým kouřem nebo horkým kouřem. Každý způsob je vhodný pro jiné druhy masa a uzenin. 

Jaké maso udit

Předtím, než roztopíte v udírně, je potřeba vybrat vhodné maso. Ne každé totiž lze k uzení použít. Udit můžete klobásy, párky, čabajky, kýtu, krkovici, bůček, pečeni, šunku a další. Samozřejmě nemusíte udit pouze maso, ale například také sýry nebo ryby.

Jak naložit maso na uzení

Základní surovinou, která se při nakládání masa na uzení používá, je sůl. Ta nejenže zlepší celkovou chuť masa, ale také ho zakonzervuje a prodlouží jeho trvanlivost. Na 1kg masa se používá 2dkg soli. K naložení je možné použít klasickou sůl nebo rychlosůl. Maso lze nakládat pouze do soli, nebo do soli a nálevu.

Nakládání masa do soli

Maso omyjeme, vykostíme a odblaníme a důkladně do něho vetřeme sůl. Poté ho uložíme na kameninovou nebo dřevěnou plochu (šunku můžeme zavěsit do míst s cirkulací vzduchu). Optimální doba k naložení masa je různá, záleží na velikosti a typu. Šunka může zrát i dva měsíce, k menším kouskům nám stačí naložení na 14 dnů. Naložené maso je nutné co dva dny otáčet a přerovnávat.

Nakládání masa do nálevu

Základní princip je stejný jako u pouhého nasolování. Do soli maso naložíme na zhruba 3 dny. Mezitím si připravíme nálev z vody, soli a česneku. Maso po třech dnech zalijeme lákem a uložíme do chladu. Důležité je, aby maso bylo kompletně potopené. V láku ho můžeme ponechat týden, dva.

1 Comment
  1. Zdeněk says

    Dobrý den,
    kolik je ztráta hmotnosti při uzeni? (v.bok,krkovička,plec)
    Děkuji Zdeněk.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.