Take a fresh look at your lifestyle.

Jablečník obecný – pěstování

Jablečník obecný neboli Marrubium vulgare (bylina je známá také pod názvem buřina, samaritánka, vonný klas, býčí krev nebo jablounek) je rostlina, kterou na zahradě můžete pěstovat i vy. Jedná se o nektarodárnou bylinu, která je velmi hořká, a to dokonce více než pelyněk pravý. Oblíbená je především u lidí, které mají nejrůznější zdravotní problémy. Z jablečníku si můžete připravit čaj, tinkturu, sirup, obklad nebo koupel. Prozradíme vám, jak jablečník pěstovat a s jakými zdravotními problémy vám může pomoci.

Charakteristika jablečníku obecného

Jablečník získal svůj název díky svým lístkům, které voní po jablkách. Jsou však hořké. Vzhledem jablečník připomíná hluchavku a není se čemu divit, patří do čeledi hluchavkovitých. Jak vypadá? Jeho lodyha je pokrytá chloupky, má silně svraskalé listy a drobounké bílé nebo světle fialové květy. Měří asi půl metru a roste v trsech.

Jablečník obecný

Pěstování jablečníku

Jablečník najdete růst podél cest, na rumištích, na suchých pastvinách a ve stráních, ale i na dalších místech. Samozřejmě ho také můžete pěstovat na zahrádce nebo na balkóně.

Vhodné místo pro pěstování

Jablečníku se bude dobře dařit na teplém a slunném místě, které je chráněné před větrem. Půda by měla být spíše lehká a propustná, avšak jablečník můžete klidně vysadit i na skalce. Dařit se mu bude i v truhlíku na balkóně, kam dostatečně svítí slunce.

Výsev a výsadba

Jablečník si můžete vypěstovat ze ze semínek. Ta vysévejte ideálně v dubnu (do hloubky asi 0,5 cm) a pamatujte na to, že potřebují dostatek vláhy. Vzrostlé rostlinky pak přepichujte do truhlíku nebo na zahrádku zhruba v květnu, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Vzdálenost mezi rostlinami na záhoně by měla být asi 40 – 50 cm. Jablečník není náročný na vláhu. Má rád i sucho. Vždy na jaře doporučuje jablečník hnojit kopřivovou jíchou. Pokud rostlinu nepohnojíte, špatně vám poroste. Obecně však platí, že jablečník lze na jednom místě pěstovat pět až sedm let, potom je třeba ho přesadit.

Tip pro vás: Jablečník lze také vysévat přímo na záhon, a to v květnu. Vzrostlé rostliny je pak nutné vyjednotit do sponu 50 x 50 cm.

Sklizeň

Nať jablečníku (nebo jen listy) sklízejte ještě předtím, než jablečník začne kvést, neboť kvetoucí nať má nižší léčivé účinky. (Pozor, nenechte se zmást, v prvním roce jablečník nekvete.) Jablečník ořezávejte za teplého slunečného dne. Po ořezu by vám mělo zůstat asi 5 až 10 centimetrů dlouhé strniště. Jablečník znovu obroste. V prvním roce pravděpodobně budete sklízet jen jednou, v dalších letech pak dvakrát. Druhou sklizeň můžete očekávat asi za dva měsíce po té první.

Skladování jablečníku

Chcete-li si jablečník uchovat na pozdější dobu, ideální je sušení. Nať je třeba sušit v tenké vrstvě (ideálně rychle a umělým teplem, přičemž teplota by neměla být vyšší než 35 stupňů Celsia). Správně usušená bylinka by měla mít zelenou nebo šedozelenou barvu a vonět po jablkách. Nať nebo listy jablečníku samozřejmě můžete i zamrazit.

Léčivé účinky byliny

Jablečník má univerzální použití. Příznivě ovlivňuje dýchací cesty (usnadňuje odkašlávání, tlumí bolest v krku), dále snižuje krevní tlak nebo pomáhá při arytmii srdce. Známé jsou jeho pozitivní účinky na trávicí trakt. Jablečník vám pomůže při nevolnostech, tlumí průjem i pálení žáhy, pomáhá při nadýmání a podporuje peristaltiku střev. Podporuje také chuť k jídlu. Jablečník pomáhá při žlučníkových chorobách, neboť jeho hořkost podporuje vylučování žluče. Ve všech těchto případech je ideální, když si z listů nebo z nati jablečníku uvaříte čaj.

Z jablečníku si však můžete připravit rovněž koupel, která urychlí hojení ran nebo vás zbaví vyrážky a ekzému.

Tip pro vás: Jablečník je velmi hořký, proto ho kombinujte s jinými bylinkami. Váš čaj pak bude chutnější.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.