Take a fresh look at your lifestyle.

Domácí udírna

Jaro je v plném proudu, léto a stálé počasí za dveřmi, a to je doba, kdy lidé často posedávají s přáteli či rodinou na zahrádkách, grilují a udí. Je to pohoda, sejít se v sobotu večer u dobrého jídla a pití. Domácí udírny a grily jsou čím dál víc dostupné, na trhu je velké množství jednotlivých modelů. Ale domácí udírnu můžete bez obav postavit i sami. Jak na to?

Kde domácí udírnu postavit?

Než se rozhodnete pro samotnou stavbu udírny, musíte pečlivě vybrat místo, kam ji umístíte. Jaká kritéria brát v potaz? Myslete zejména na dobré sousedské vztahy – kouř by v žádném případě neměl jít do oken či do zahrady okolních obyvatel. Vaše uzení by jim nijak nemělo narušovat život.

Pro bezpečnou a pohodlnou obsluhu udírny je také důležitý dostatek prostoru kolem.

Co tvoří domácí udírnu?

Domácí udírna má několik částí. Přesný a již ozkoušený návod s nákresem jistě najdete na mnoha webových stránkách. Zaručeně bude vaše udírna mít kouřovod, ohniště, udící skříň, komín a v první řadě betonové základy, hluboké alespoň 90 cm. A jak na stavbu dalších součástí?

Ohniště k udírně

K tomu, aby ohniště bylo bezpečné, je nutné dodržovat určité zákonitosti. Budujeme ho alespoň dva až tři metry od samotné udící komory. Musí být uzavřené, aby se dala regulovat teplota. Stavíme ho obvykle z klasických cihel, vnitřek bývá vyzděn cihlami šamotovými, které dobře rozvádí a udržují teplo. Ohniště musí mít také kvalitní dvířka, aby bylo možné regulovat teplotu vzduchu, proto na jejich pořízení určitě nešetřete.

Kouřovod

Kouřovodem stoupá kouř přirozeně z ohniště do udící skříně. Co je na jeho stavbu potřeba? Máte několik možností. Stejně jako kouřovod ke kamnům ho však můžete koupit již připravený. V případě, že chcete opravdu vše vybudovat sami, budete na kouřovod potřebovat jakoukoli nehořlavou trubku. Může být také zděný, z klasických cihel. Průměr kouřovodu obvykle bývá alespoň 20 cm.

Domácí udírna a její skříň

Chcete si jen tak něco čas od času vyudit pro svou potřebu? Nebo plánujete velké sedánky s přáteli? Velikost udící skříně je čistě vaše volba, a určitě je lepší postavit větší, než za pár měsíců či let litovat, že máte málo prostoru. Materiálově můžete použít prakticky cokoli – starou vysloužilou dřevěnou skříň, plech, cihly….

Nad vývodem kouřovodu udělejte mřížku. Ta rozptýlí přicházející kouř po celé udírně a nestane se vám tak, že se nějaké maso připálí a jiné nebude hotové. Uvnitř udírny nainstalujte háčky nebo jiný systém, na kterých bude maso upevněno. Vhodnou součástí domácí udírny je také teploměr.

Komín se záklopkou

Domácí udírnu nelze postavit bez komína, který odvádí kouř z udící skříně ven. Lze ho běžně zakoupit, popřípadě vyrobit z jakéhokoli nehořlavého materiálu. Ideální je vybudovat komín se záklopkou, protože tak můžete bez problémů regulovat množství kouře v udící skříni.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.