Co se zbylými žloutky
Zůstaly vám nespotřebované žloutky? Poslyšte pár praktických rad, jak s nimi naložit.
Zbylé žloutky je možno skladovat
Žloutky můžete uskladnit v ledničce
Zbylé žloutky dejte do sklenice a aby nevyschly, zalijte je vodou nebo lžící mléka. Takto uskladněné v ledničce však vydrží maximálně 2 dny.
Žloutky můžete také také zmrazit
Aby žloutky během mrazení nenabyly želatinové konzistence, nejprve je rozšlehejte se špetkou soli nebo s cukrem. (Podle toho, na jaký pokrm je v budoucnu budete chtít použít.)
Sůl nebo cukr zabrání tomu, aby ze zmrazeného žloutku vznikla nevzhledná a nepoužitelná masa. Mně osobně se při mražení žloutků nejvíce osvědčila sůl – v koláčích a sladkých jídlech sůl vůbec nevadí, protože jí není mnoho, zatímco v míchaných vejcích by mi sladké žloutky určitě vadily. Takto se vám také v mrazničce nemíchají sladké žloutky se slanými a nehrozí jejich záměna.
Varianta s olejem
Žloutky přelijte do plastové nádobky, zalijte olejem a uzavřete. Nádobku označte datem a počtem žloutků, které se v ní nacházejí, a dejte do mrazáku.
Varianta bez oleje
Žloutky přelijte do plastových mrazicích nádobek, uzavřete víčky nebo zakryjte potravinářskou fólií a vložte do mrazáku; žloutky zmrznou přibližně po 3 až 5 hodinách pobytu v mrazáku. Zmrazené žloutky vyklepněte z nádobek a sesypte je do mikrotenových sáčků či větší krabičky na mražení potravin.
S velkou pravděpodobností žloutky ven tak snadno nepůjdou, v tom případě otočte nádobku dnem vzhůru a vložte ji pod proud teplé vody na přibližně 10 sekund – žloutek v nádobě po několika sekundách povolí a vypadne ven.
Nikde jsem se nedopátrala, jak dlouho je možné mražené žloutky v mrazáku skladovat. Já osobně se však snažím všechny zmrazené potraviny využít do 3 měsíců od doby vložení do mrazáku.
Den před použitím nádobku vyjměte a žloutky nechte přes noc v lednici rozmrazit. Trvá to cca 3 – 5 hodin.
Žloutky vyjměte z oleje a použijte běžným způsobem.
Na co zbylé žloutky v kuchyni použít?
- Čerstvými či mraženými žloutky můžete obohatit chuť polévek nebo omáček, čímž zlepšíte i jejich vzhled, chuť a zvýšíte výživnou hodnotu. Stačí je vidličkou rozmíchat v horkém pokrmu.
- Použít je můžete i na zahušťování a zapékání jídel.
- Hodí se do domácích majonéz, krémů i speciálních žloutkových dezertů.
- Využijete je i na výrobu domácího vaječného koňaku, lineckého a kynutého těsta, ale i různých vaječných omelet, do nichž je třeba více žloutků než bílků.
- Extra porci žloutků vyžaduje například žloutková poleva na upečené ořechové těsto. Vyzkoušejte například polevu z pěti žloutků, 300 g moučkového cukru a pár kapek vařící vody. Vše vyšlehejte v mixéru, vylijte na horký koláč a přibližně po 20 minutách nakrájejte. Důležité je, aby poleva nebyla úplně zaschlá! Jedině tak se nebude lámat.
- Stejně tak můžete žloutky potřít koláčky před upečením. Budou lesklejší.
Vaječný žloutek v péči o pleť
Pleťová maska z vaječného žloutku
Syrový vaječný žloutek je pravým zabijákem vrásek. Na přípravu pleťové masky budete potřebovat: vaječný žloutek, citronovou šťávu, šlehačku.
K vaječnému žloutku přimíchejte čajovou lžičku čerstvé citronové šťávy a pořádnou dávku čerstvé šlehačky. Všechny ingredience spolu pořádně promíchejte a rozetřeme na obličej. Po 20 minutách si masku opláchněte vlažnou vodou.
Teď už si se zbylými žloutky určitě poradíte!