Chov brojlerů
„Slepice“, která se nechová pro vajíčka, ale pro maso, dostala název „brojler„. Pokud tedy nechcete, aby vám z kuřat vyrostly slepice, které budou snášet vejce, ale chcete si pochutnávat na domácím kuřecím masíčku, rozhodněte se pro kuřata masných hybridů – brojlery. Právě tato plemena jsou určena pro rychlovýkrm. Možná si říkáte, že kuřecího masa je všude v obchodech nadbytek, a dokonce si můžete vybrat – jednou stehna, jindy prsa nebo třeba kuřecí čtvrtky. Proč tedy vůbec doma brojlery chovat? Pro chuť a vůni zdravého masa, které se s těmi ze supermarketů nedají vůbec srovnat.
Jak žijí a rostou brojleři
Brojleři rostou především rychle. Dokáží dobře využít krmivo a mají výbornou výtěžnost masa. Za pouhých 42 dnů už mohou vážit 2,5 kg. Rozdíl je však v tom, jak a kde žijí, jak a čím jsou krmeni.
-
Kuře (brojler) ze supermarketu
Kuře (brojler), které si koupíte v supermarketu, žije před koncem svého života nalepeno jedno na druhém, že se pomalu nemůže ani pohnout. Aby byl jeho výkrm co nejlevnější, je krmeno rychlosměsí, po které rychle nabírá. Rychlé nabírání hmotnosti je způsobeno nejen tím, že se jedná o vyšlechtěné masné plemeno, ale také proto, že krmné směsi obsahují hormony. Tyto hormony jsou pak zákonitě obsaženy i v kuřecím mase. Není sice stoprocentně prokázáno, že kuřecí maso obsahující hormony musí člověku zákonitě škodit. Dává se však do souvislosti s větším růstem prsou u žen, větším ochlupením, celulitidou a podobně.
-
Kuře (brojler) z domácího chovu
Pokud si budete chtít pochutnávat na domácím kuřecím masíčku, určitě nebudete chtít, aby bylo plné chemických látek a hormonů. Myslíte si, že to nejde? Jde! Stačí natáhnout rukavice, vzít srp a vydat se na kopřivy. Právě kopřiva obsahuje většinu toho, co takové malé kuře potřebuje. Ostatně, jarní kopřivová kůra je zdravá i pro dospělého člověka. Nehledě k tomu, že kuřata kopřivy doslova milují. Samozřejmě, že brojlery nemůžete krmit pouhými kopřivami. Pokud jim však do nich přimícháte zrní a starý rozmočený chleba, můžete si být jisti, že takovou stravu budou považovat za naprostou pochoutku.
Takže si to pojďme shrnout:
- kopřivy si natrháte
- zrní v dobré kvalitě nakoupíte
- chleba vezmete z vlastních zbytků, vyptáte u sousedů nebo se domluvíte s místní pekárnou
a dvakrát denně budete své brojlery krmit.
Pamatovat musíte samozřejmě také na čistou vodu, kterou musí mít kuřata stále k dispozici.
(Až vám budou padat sousta pečeného brojlera do žaludku, budete v klidu, protože budete vědět, co před tím padalo do jeho kuřecího žaludku.)
Jak dlouho budete muset brojlera chovat?
Pokud si pořídíte desetidenní brojlery, bude jejich výkrm trvat cca 2 měsíce. Za tu dobu budou brojleři vážit 1,5 až 2 kg, což je optimální váha.
Kam brojlery umístit?
Malým žlutým kuřátkům zajistěte hlavně dostatek prostoru. Přizpůsobte ho počtu kusů. Umožněte jim, aby mohla volně a svobodně pobíhat, aby se necítila stísněně. Podlahu opatřete podestýlkou. Mohou to být dřevěné hobliny, klidně i noviny.
Jak brojlery zabít, když vyrostou?
Jednoduše:
- Odříznete hlavu.
- Zbytek ponoříte do horké vody, abyste je zbavili peří – oškubali.
- Opatrně rozříznete na břišní straně a vyndáte (vyvrhnete) vnitřnosti.
- Rozříznuté a dobře proprané žaludky jsou vhodné ke konzumaci. (Možná v nich najdete ještě zelenou hmotu z kopřiv.)
Máte-li tedy příhodné prostory, chcete-li zdravé domácí maso za dva měsíce, už víte, jak na to. Ať vám brojleři rychle rostou!