Take a fresh look at your lifestyle.

Černý kořen – pěstování

Zaujaly vás na pultech prodejen dlouhé černé kořeny a nevíte, co to je? Tato zelenina se nazývá černý kořen nebo také hadí mord španělský (Scorzonera hispanica). Je zdravý (obsahuje inulin vhodný pro diabetiky), chutný (podobá se křenu, chutná jako pastinák, připravuje se jako chřest), vrací chuť k jídlu a pomáhá zhubnout (ve 100 g obsahuje pouze 14 kalorií). Navíc je mrazuvzdorný a nenáročný na pěstování. Vypěstujte si černý kořen, který je vhodný i pro diabetiky, také vy.

Černý kořen = hadí mord španělský (Scorzonera hispanica)

Oficiální název černého kořene je hadí mord španělský, latinsky Scorzonera hispanica. Patří do čeledi čekankovitých. Rostlina dorůstá do výšky 1 m. Má žluté květy a elipsovité listy. V našich zeměpisných šířkách roste i planě. Jak napovídá název rostliny, konzumují se kořeny, které mají tmavě hnědou až šedo černou barvu. Dorůstají délky 30 až 40 cm a mají průměr 2 až 2,5 cm. Jsou velmi křehké a snadno se lámou. Jejich dužina je bílá, s lahodnou nahořklou chutí, která trochu připomíná chřest. Nasládlou příchuť jí dodává inulin, proto je vhodná zejména diabetiky. Kořen obsahuje také důležité minerální látky a vitamín C a E, jakož i vitaminy skupiny B.

Černý kořen – pěstování

Černý kořen si můžete vypěstovat na své zahrádce. Je to nenáročná, navíc mrazuvzdorná zelenina.

Aby se kořeny dobře vyvíjely, vyžadují do hloubky zpracovanou půdu, nejvhodnější je hlinitopísčitá a bez kamenů. Nesmí však být čerstvě vyhnojená chlévskou mrvou. Pokud máte v zahradě těžší půdu, vysévejte černý kořen do předem připravených hrůbků, podobně jako při pěstování mrkve

  • Nejlépe se černému kořenu daří v polostínu.
  • Semena vysévejte brzy na jaře do řádků vzdálených 25 až 40 centimetrů.
  • Když rostlinky vyklíčí, musíte je vyjednotit na vzdálenost 5 až 8 centimetrů.
  • Další péče spočívá v odplevelování, kypření a zavlažování – pozor na přemokření.
  • Kořeny se sklízí v říjnu až do prosince. Doporučuje se seříznutí listů nad povrchem půdy již v říjnu a následné zakrytí listím proti promrzání půdy.

Druhý vhodný termín na vysévání je srpen až září. Péče o rostliny je totožná, ale kořeny se mohou ponechat během celé zimy na záhonech a sklízet kdykoliv, kdy půda není zamrzlá.

Při sklizni je třeba postupovat opatrně, protože křehké kořeny se snadno lámou. Nejlepší je použít rycí vidle.

Černý kořen – syrový nebo vařený?

Černý kořen se dá jíst syrový, nebo se může tepelně upravovat.

Nejprve se musí očistit (oškrabat) ostrým nožem (podobně jako mrkev). Při čištění z kořene vytéká bílá lepkavá šťáva, která se poměrně obtížně myje z rukou. Dužina na vzduchu hnědne, proto je dobré kořeny po oloupání třeba vkládat do okyselené vody. Syrové nakrájené kořeny:

  • do zeleninových salátů;
  • do pomazánek.

Po uvaření se snadněji loupou:

  • připravují podobně jako chřest, například s holandskou omáčkou nebo posypané osmaženou strouhankou;
  • je z nich také chutná polévka;
  • mohou se smažit i jako karbanátky;
  • hodí se na přípravu pyré, které se podává jako příloha k masu.

Pokud černý kořen před čištěním povaříte 15 minut ve vodě, nebude z něj při škrábání vytékat lepkavá tekutina a vaše ruce zůstanou čisté.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.