Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Zelenina

Černá ředkev – pěstování

Černá ředkev byla známá již ve starověku. Ve střední Evropě se rozšířila a ve velkém se používala asi v 16. století. Uplatňovala se jako lék při nachlazení, trávicích potížích, onemocněních jater a žlučníku. Ředkev černá a její zdravotní…

Čím namořit česnek

Mořením česneku předcházíme negativním vlivům chorob a škůdců, které se mohou u česneku vyskytnout. Jak, čím a proti čemu je třeba česnek mořit? Proti čemu je dobré česnek mořit  Česnek moříme proti háďátku zhoubnému, roztoči vlnovníku…

Kdy sklízet dýně

Nejvyšší čas na sklizeň dýní nastává, když stopka dýně zaschne a dýně je pěkně vybarvená. Tehdy si můžete být jisti, že přes seschlou stopku už do plodu žádné asimiláty (živiny) neproudí a dýně už proto nenaroste. Většina dýní, které skvěle…

Jak sušit česnek

Sběru a sušení česneku je třeba věnovat velkou pozornost a péči, neboť nesprávná sklizeň a špatné ošetření po sklizni mohou způsobit značné ztráty na úrodě.  Může dojít i k celkovému znehodnocení celoroční práce. Kdy česnek dozrává  V…

Jak sušit cibuli

Chcete mít i vy tu nejzdravější cibuli, která vám vydrží až do další sklizně? Zkušeným zahrádkářům většinou stačí jediný pohled a vědí, že nastal správný čas sklizně cibule. Ne každý má však tuto moudrost "v oku". Proto je dobré si pro…

Salát dubáček – pěstování

Saláty obsahují  hořčík, vápník, draslík, železo, vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A,  foláty, vlákninu a další zdraví prospěšné látky, například kyselinu listovou, jejímž nedostatkem trpíme stále častěji. Proto je dobré si salát…

Světelný kořen – pěstování

Světelný kořen je chutná a výživná zelenina z čeledi smldincovitých (Dioscoreaceae) neboli jamovitých. Jde o jednoděložnou trvalku pocházející z Číny. Je pěstována pro jedlý škrobový kořen obsahující škrob, bílkoviny, tuk, amylázu,…

Rané brambory

Brambory patří mezi významné konzumní plodiny třetího tisíciletí. Zároveň jsou výbornou surovinou pro zpracovatelský průmysl. Jaké jsou požadavky na kvalitu raných brambor? Proč a jak rané brambory předkličovat? Jak je to s přípravou půdy a…