Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Zpracování

Jak zpracovat blumy?

Ať už k bedýnce blum přijdete jako slepý k houslím, když vám je sousedka daruje přes plot, nebo si je sami nasbíráte, byla by škoda chutné plody plné vitamínů nějak nezpracovat. Blumy patří do rodiny peckovin, ostatně stejně jako…

Jak sušit broskve

Broskve jsou vynikající letní ovoce a ještě lépe chutnají čerstvě utržené ze stromu! Broskve je třeba sklízet, když jsou dokonale zralé, a pak máte nějakou dobu na to, kdy si můžete vychutnat toto lahodné ovoce. Sušením nasbíraného ovoce si…

Rybízová dřeň

Osvěžující plody rybízu jsou jedním z pojítek, u kterých si hned představíme léto, slunce a prázdninovou pohodu. Rybíz obsahuje řadu tělu prospěšných látek, a i přes určitou kyselost patří mezi vyhledávané ovoce. A když si jej i vhodně…

Jak zpracovat plody muchovníku?

Plody muchovníku pocházejí z keře muchovníku olšovského (latinsky Amelanchier alnifolia), kterému se také někdy říká rozinkový strom. Jsou velmi chutné, plné vitamínů a mají široké využití. Zpracovat je můžete na spoustu způsobů. Jak…

Jak zpracovat ryzce

Až přinesete z lesa koš ryzců, v žádném případě je všechny nesušte ani nesnězte ve smaženici, ale odložte si pár pěkných kousků stranou na zavaření. Je to skvělá příloha k rizotu nebo francouzským bramborám. Proč taky pořád přikusovat jen…

Jak zpracovat moruše

V tradiční čínské medicíně se moruše používají již tisíce let k různým léčebným účelům. Nejenže jsou mimořádně zdravé, ale jsou taky velmi chutné. Dnes se podíváme na recepty z čerstvých moruší. Morušový džem  Ingredience  1 kg…

Jak sušit jahody

Voňavé, sladké a zároveň kyselé. Každý je má v oblibě pro svěží a plnou chuť, bez které se začátek léta neobejde. Jahodové mámení je prostě tady. Škoda, že jahody nepatří mezi trvanlivé druhy ovoce. Trvanlivost jahod prodloužíme, pokud je…

Jak zpracovat kopr

Kopr je jednoletá aromatická bylina, která se na našich zahrádkách pěstuje většinou samovýsevem. Svůj původ má v jižní Evropě. Jde o zeleninu botanicky blízce příbuznou mrkvi, i když má zcela jiný charakter. Používají se zejména jeho…

Jak sušit třešně

Každý majitel zahrady vždy přemýšlí o tom, jak co nejlépe zužitkovat přebytky úrody, jak si na zimu uchovat co nejvíce ovoce a zeleniny. A tak zavařujeme, mrazíme, sušíme. Slibně vypadá i letošní úroda třešní. Zatím sice tyto oblíbené plody…

Jak uchovat hlávkový salát

Hlávkový salát se objevoval na stolech perských králů již před rokem 550 před naším letopočtem. Také ve starém Egyptě patřil mezi hlavní pěstované druhy zeleniny. Známý byl i v Řecku a Římě. Ve středověku ho již pěstovali všechny evropské…