Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Zpracování

Marmeláda z mišpulí

Roste vám na zahradě mišpule, která je každý rok obsypaná plody a vy nevíte, co s nimi? Nedovolte, aby přišly vniveč, nebo je vyklovaly vrány. Jakmile budou mišpule na vaší zahrádce hnědé a měkké, začněte je sklízet. Právě tehdy budou…

Jak zpracovat kdoule

Kdoulová sezóna je tady! Pěstujete kdoule nebo jste je dostali darem? Zkusím vám poradit, co s nimi. Přestože se nedají jíst syrové, je mnoho možností jak je zpracovat a pochutnávat si na nich celý rok. Vyrobit z nich můžete tekuté i tuhé…

Jak zavařit kedlubnové zelí

Každý rok je jiný. Některý je “kedlubnový” (výstavních kedluben je plná zahrada), jiný “nekedlubnový”. Z nějakého důvodu se kedlubnám na zahrádce nedaří, jak bychom si představovali. Pokud letos zažíváte ten kedlubnový a chroustání kedluben…

Jak zpracovat vinné hrozny

Přichází sezóna hroznů a s ní se mnohým spojuje každoroční vinobraní a burčák. Malé bobulky však můžete využít i mnohem prozajičtěji. Můžete z nich připravit třeba hroznovou šťávu, sirup, džem nebo dokonce i osvěžující pleťovou masku. Jak…

Loupání vlašských ořechů

Sezona ořechů je v plném proudu, proto nezahálejte a sbírejte a sbírejte. Třeba takový křupavý jablečný salát s vlašskými ořechy jako odměnu za práci nabije vaši mysl pozitivní energií a taky vás pořádně nasytí. No ale zpět k tématu, tedy k…

Jak zavařit celer

Během zimních měsíců jsme rádi za každou zeleninu, kterou jsme si během sezóny nějakým způsobem uchovali na horší časy. Pokud se vám urodilo hodně celeru na vlastní zahrádce, můžete ho zkusit zavařit - sterilovat. Vydrží vám až do příští…

Jak zpracovat červenou řepu

První zprávy o řepě jako takové jsou tři tisíce let staré a pocházejí z Fénicie. Odtud se pěstování rozšířilo do Babylonie a později byla řepa přenesena i do starého Řecka. Údaje o tom, že se jí v Evropě používalo jako potraviny, jsou již…

Zavařování brusinek

Malé, nenápadné kuličky, které mají bohaté využití v kuchyni. Ano, přesně to jsou brusinky. Oceníte je nejen jako lahodný doplněk k svíčkové, ale také jako přísun vitamínů v době nemoci. Připravit si lahodné zavařené brusinky doma je…

Jak sušit šalvěj

Proč pěstovat a sbírat bylinky? Každý má své důvody. Někdo je sbírá a pěstuje hlavně pro jejich schopnost léčit různé zdravotní neduhy, jiný pro možnost dochutit si jídlo a někteří tyto výhody spojují i ​​se svou pěstitelskou náruživostí a…

Jak zpracovat zelená rajčata

Jedno rajče denně dokáže pokrýt dávku potřebných vitaminů A, B, C a E. Kromě toho obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčík, sodík, vápník, draslík, železo, fosfor, karoten, lykopen, antioxidanty a téměř žádné sacharidy. Dokáže tak posílit…