Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Zpracování

Jak zpracovat kedlubny

Kedlubny jsou košťáloviny patřící v botanice společně se zelím, kapustou a květákem do čeledi brukvovitých. Zdužnatěním stonku vytvářejí jablkovité bulvy s bledě zelenou nebo modrofialovou slupkou. Podle toho rozlišujeme kedlubny bílé nebo…

Zpracování špenátu

Špenát je kromě hlávkového salátu naše nejrozšířenější listová zelenina a bohužel téměř jediný zástupce špenátové zeleniny na našem trhu. Neméně významná zelenina podobného typu je totiž špenát novozélandský, lebeda zahradní, mangold,…

Jak uchovat pažitku

Pažitka (Allium schoenoprasum ) je skromná cibulovina, která tak trochu zůstává ve stínu rozšířenějších druhů - česneku, cibule a pórku. Na rozdíl od nich je to trvalka. V kuchyni je považována spíše za koření než zeleninu. Konzumní částí…

Zavařování hrášku

Pokud si chcete vytvořit zásobu vitamínů a dalších cenných látek na zimní období, můžeme si pomoci zavařováním. Zásadou je, že zelenina, kterou chcete zavařovat, musí být zdravá, nepoškozená chorobami a škůdci, nesmí být plesnivá či shnilá.…

Jak zpracovat rebarboru

Možná už čekáte netrpělivě čekáte na správné období, kdy si budete moci pochutnávat na svých oblíbených ovocných koláčích. Jenže třešně a jahody jsou zatím v nedohlednu. Můžete to ale zkusit s rebarborou (reveň rebarbora = reveň vlnitá =…

Zavařování jablečného pyré

Chcete si pochutnávat na opravdovém jablečné pyré? Tedy přesnídávce bez různých konzervantů a zahušťovadel? Pak si ho připravte doma sami! Domácí výroba jablečného pyré se vyplatí zejména v případě, že sklízíte jablka z vlastní zahrady.…

Jak uchovat mák

Nejdříve zpestří zahrady a pole nádhernými květy, potom talíře úžasnými dobrotami. V mnoha zemích je pěstování máku zakázáno kvůli opiu, které obsahují ještě nedozrálé makovice. U nás je jeho pěstování zcela běžné. Věděli jste o tom, že mák…

Jak zavařit jablečný mošt

Připravte a zavařte si jablečný mošt plný antioxidantů, a navíc v BIO kvalitě. Je to jednodušší, než si myslíte - základem úspěchu jsou vhodná jablka, dobré technické vybavení a dodržení správného postupu. Absolutní podmínkou je dodržet…

Konzervace kopru

Kopr vonný se odedávna pěstuje v zahradách, nejlépe postupným výsevem. Jako ostatní aromatické rostliny je vhodný do smíšených kultur, protože dokáže odpuzovat mnohé škůdce. V žádném případě to však neplatí o mšicích. Pro ty je kopr naopak…