Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Zpracování

Jak zpracovat vinné hrozny

Přichází sezóna hroznů a s ní se mnohým spojuje každoroční vinobraní a burčák. Malé bobulky však můžete využít i mnohem prozajičtěji. Můžete z nich připravit třeba hroznovou šťávu, sirup, džem nebo dokonce i osvěžující pleťovou masku. Jak…

Loupání vlašských ořechů

Sezona ořechů je v plném proudu, proto nezahálejte a sbírejte a sbírejte. Třeba takový křupavý jablečný salát s vlašskými ořechy jako odměnu za práci nabije vaši mysl pozitivní energií a taky vás pořádně nasytí. No ale zpět k tématu, tedy k…

Jak zavařit celer

Během zimních měsíců jsme rádi za každou zeleninu, kterou jsme si během sezóny nějakým způsobem uchovali na horší časy. Pokud se vám urodilo hodně celeru na vlastní zahrádce, můžete ho zkusit zavařit - sterilovat. Vydrží vám až do příští…

Jak zpracovat červenou řepu

První zprávy o řepě jako takové jsou tři tisíce let staré a pocházejí z Fénicie. Odtud se pěstování rozšířilo do Babylonie a později byla řepa přenesena i do starého Řecka. Údaje o tom, že se jí v Evropě používalo jako potraviny, jsou již…

Zavařování brusinek

Malé, nenápadné kuličky, které mají bohaté využití v kuchyni. Ano, přesně to jsou brusinky. Oceníte je nejen jako lahodný doplněk k svíčkové, ale také jako přísun vitamínů v době nemoci. Připravit si lahodné zavařené brusinky doma je…

Jak sušit šalvěj

Proč pěstovat a sbírat bylinky? Každý má své důvody. Někdo je sbírá a pěstuje hlavně pro jejich schopnost léčit různé zdravotní neduhy, jiný pro možnost dochutit si jídlo a někteří tyto výhody spojují i ​​se svou pěstitelskou náruživostí a…

Jak zpracovat zelená rajčata

Jedno rajče denně dokáže pokrýt dávku potřebných vitaminů A, B, C a E. Kromě toho obsahuje bílkoviny, vlákninu, hořčík, sodík, vápník, draslík, železo, fosfor, karoten, lykopen, antioxidanty a téměř žádné sacharidy. Dokáže tak posílit…

Jak zpracovat švestky

Máme období švestek. Jako děti jsme si jimi plnili bříška, nebo je po sobě do vyčerpání házeli. Babičky vařily povidla, případně se daly do sušení, aby měly dobrůtky na zimu. Dědové házeli švestky do sudu, aby je nechali vypálit a zásobili…

Jak zamrazit švestky

Nejznámější způsob konzervace švestek je výroba švestkového kompotu, švestkového džemu a povidel, sušení švestek a mrazení švestek. Při mražení švestek se můžete rozhodnout, zda je zamrazíte s přidáním nebo bez přidání cukru. Ať tak či…

Jak sušit švestky v troubě

Švestky jsou vitamínová bomba. Pokud vám rostou v zahradě, měli byste jásat, protože ty malé modré resp. nafialovělé plody jsou velmi zdravé a dodají spoustu energie. Skvělé je, mít je nasušené do zásoby na zimu. K tomu účelu se nejvíce…