Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Domácí výroba

Jak uchovat vývar

Masový, rybí a zeleninový vývar slouží jako základ při přípravě různých polévek, omáček nebo k podlévání. Naše babičky (pro mladší ročníky spíše prababičky) pokládaly masový vývar za zkoušku kuchařského umění. Co kdybyste se jednou vyhnuli…

Jak zkaramelizovat cukr

Karamel je roztavený cukr, který se vaří na mírném ohni, dokud se nezbarví do zlatohněda. V kuchyni se používá jako barvivo či dochucovadlo do jídel, dezertů, omáček či dokonce do zelí. Díky karamelu nabývá jídlo úplně jiné chuti, než když…

Výroba domácích párků

Zapomeňte na přesolené párky nebo párky, kde cítíte samou mouku. Pusťte se do výroby vlastních domácích párků, jejichž příprava nebude nikterak složitá, párků, kde dominantní surovinou bude kvalitní maso, které si sami obstaráte. Skopová…

Domácí uzení špeku

Říká se, že nezdravá jídla jsou nejchutnější. Asi na tom něco bude. Vždyť kdo by neměl rád lahodně vyuzené klobásky, božskou slaninu, kouřem vonící žebra a šrůtky masa! Na domácí zabijačce se jich vyrobí dost, ale pokud nemáte ve dvoře…

Natto

Vláknitý, lepkavý, mazlavý a hutný zkvašený sójový pokrm - tak přesně bychom mohli charakterizovat natto. Je ceněno především pro vysokou nutriční hodnotu (vysoký obsah vitaminu K2) a příznivé bakteriální účinky, za nimiž stojí enzym…

Výroba kimči

Korejci mají rádi pikantní pochoutky, nejvíce možná kimči. Mnozí z nich si plnohodnotné jídlo bez kimči nedokážou vůbec představit. Co to ale kimči vlastně je? Kimči je druh kvašené (nakládané) zeleniny. Podobnou si dnes připravují lidé na…

Jelito

Domácí zabijačka bývala kdysi významnou událostí každé venkovské rodiny. I když v menší míře - dodnes se se zabijačkou na vesnici setkáváme. Prasátko, které je k tomuto účelu chované, se krmí pokud možno co do nejvyšší váhy, aby se dosáhlo…

Jak připravit pickles

Pokud si chcete levně vytvořit zeleninovou přílohu plnou vitamínů a minerálů, která posílí vaši krev a trávení, vrhněte se do přípravy pickles. Označuje zeleninu kvašenou pomocí bakterií mléčného kvašení. Tento proces konzervace zeleniny je…