Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Podomácku

Kedlubnová polévka podle babičky

Na zahrádce mé babičky kedlubny nikdy nechyběly. Možná nechybí ani na té vaší. Platí o nich totéž, co o ostatních zeleninách (a potravinách obecně) - čím méně je kuchařsky upravujeme, čím rychleji je zpracováváme a čím dříve je podáváme,…

Jak zpracovat kedlubny

Kedlubny jsou košťáloviny patřící v botanice společně se zelím, kapustou a květákem do čeledi brukvovitých. Zdužnatěním stonku vytvářejí jablkovité bulvy s bledě zelenou nebo modrofialovou slupkou. Podle toho rozlišujeme kedlubny bílé nebo…

Zpracování špenátu

Špenát je kromě hlávkového salátu naše nejrozšířenější listová zelenina a bohužel téměř jediný zástupce špenátové zeleniny na našem trhu. Neméně významná zelenina podobného typu je totiž špenát novozélandský, lebeda zahradní, mangold,…

Jak uchovat pažitku

Pažitka (Allium schoenoprasum ) je skromná cibulovina, která tak trochu zůstává ve stínu rozšířenějších druhů - česneku, cibule a pórku. Na rozdíl od nich je to trvalka. V kuchyni je považována spíše za koření než zeleninu. Konzumní částí…

Jak zkaramelizovat cukr

Karamel je roztavený cukr, který se vaří na mírném ohni, dokud se nezbarví do zlatohněda. V kuchyni se používá jako barvivo či dochucovadlo do jídel, dezertů, omáček či dokonce do zelí. Díky karamelu nabývá jídlo úplně jiné chuti, než když…

Úprava chřestu: jak ho připravit

Sezona chřestu je tu. Přestože pro mnohé jsou recepty s chřestem velkou neznámou, ukážu vám, že na přípravě chřestu není opravdu nic složitého. Podíváme se na to, jak chřest očistit, jak chřest vařit, v čem spočívá jeho příprava. Úvodem je…

Zavařování hrášku

Pokud si chcete vytvořit zásobu vitamínů a dalších cenných látek na zimní období, můžeme si pomoci zavařováním. Zásadou je, že zelenina, kterou chcete zavařovat, musí být zdravá, nepoškozená chorobami a škůdci, nesmí být plesnivá či shnilá.…

Jak zpracovat rebarboru

Možná už čekáte netrpělivě čekáte na správné období, kdy si budete moci pochutnávat na svých oblíbených ovocných koláčích. Jenže třešně a jahody jsou zatím v nedohlednu. Můžete to ale zkusit s rebarborou (reveň rebarbora = reveň vlnitá =…