Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Podomácku

Jak zpracovat česnek

Česnek, jako ostatní cibuloviny, patří do čeledi rostlin  amarylkovitých. Má cibuli složenou z drobných vedlejších cibulek (stroužků neboli spárků). Každá cibulka se skládá z jedné masité suknice a z růstového pupenu a je pokryta tenkou…

Jak zpracovat lilek

Lilek vejcoplodý (lidově baklažán nebo patližán) je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých. Je příbuzný s rajčetem a bramborem. Poskytuje vejčité až hruškovité plody (bobule) s hladkou slupkou zbarvenou nejčastěji temně fialově. Plody…

Jak zpracovat žampiony

Žampiony jsou pravděpodobně nejoblíbenější houby, které se dají po celý rok koupit ve všech větších potravinách. Nejčastěji v obchodech najdete dva základní druhy: bílé a hnědé žampiony. Hnědé mají trochu výraznější houbovou chuť a vůni a…

Jak zpracovat broskve

Kulaté, podle některých ve tvaru srdce či ženského pozadí, červeno-žluté, trochu chlupaté ... Kdo by neznal broskve. Během léta by neměly chybět v žádném jídelníčku, protože jsou zdravé a mají pozitivní účinky na organismus.  Broskve se…

Jak zpracovat padaná jablka

Nevíte, co s padanými jablky? Jablka jsou mimořádně zdravá, bylo by škoda, aby vyšla nazmar. S naším návodem si na nich pochutnáte, pomohou vám zhubnout, vylepší pleť … No, však uvidíte. Jak zpracovat padaná jablka Z čerstvých padaných…

Jak zamrazit brokolici

Kapusta, zelí, řepka olejka, květák - ti všichni jsou příbuzní brokolice. Všechny tyto zeleniny patří totiž mezi zeleniny košťálové, všechny tvoří různé kultivary jednoho druhu Brassica oleracea (brukev zelná). Brokolice (Brassica oleracea…

Jak zpracovat letní jablka

Nevím, jestli to máte také tak, ale u nás doma platí, že ani jedno letní jablko nesmí přijít nazmar. Možná vám na zahradě také padají sklovitá, křehká, světle zelená jablka, takzvaná "průsvitná letní" neboli ječnišťata (východní Čechy),…

Zavařování malin

Kdo by nemiloval maliny! Nejlépe chutnají trhané přímo z keře na zahradě. Nemáte zahradu? Máte zahradu, ale maliny nepěstujete? Vydejte se na ně do lesa. Pochutnejte si a přineste si nějaké i domů na další zpracování. Drobné a mimořádně…

Jak zpracovat angrešt

Není nic lepšího, než si pochutnávat na čerstvém ovoci. Právě teď je na to ideální doba. Důležité ale je myslet i na horší časy. Představte si, jak dobře vám v zimě padne k chuti slaďoučký kompot k nedělnímu obědu. Stejně tak si budete…

Jak zpracovat rybíz

První plody rybízu dozrávají již v době letního slunovratu. Nejrozšířenější u nás jsou rybízy červené, bílé a černý rybíz. Mnohým se rybíz zdá příliš kyselý, proto ho velmi často mísí s jinými, sladšími druhy ovoce, nejčastěji s jahodami a…