Take a fresh look at your lifestyle.
Prohlížení kategorie

Podomácku

Marmeláda z mišpulí

Roste vám na zahradě mišpule, která je každý rok obsypaná plody a vy nevíte, co s nimi? Nedovolte, aby přišly vniveč, nebo je vyklovaly vrány. Jakmile budou mišpule na vaší zahrádce hnědé a měkké, začněte je sklízet. Právě tehdy budou…

Jak udit sýr

Pokud patříte mezi gurmány, kteří si vyrábí uzeniny sami doma, pak byste měli vědět, že takový sýr (Ementál, Eidam, Blaťácké zlato, Gouda ...) představuje vhodný způsob, jakým je lze vylepšit. Tvrdý sýr je možné přidat do párků, ale zejména…

Jak udit kapra

Uzené ryby jsou vítaným zpestřením jídelníčku doma, na chatě i na chalupě. Pokud máte ve svém okolí úspěšného rybáře, vyplatí se uzení ryb dvojnásobně. Zajímá vás, jak udit ryby, konkrétně třeba kapra? Pak určitě pokračujte ve čtení! Ryby…

Jak naložit zvěřinu

Byli jste obdarováni právě uloveným zajícem, srnčím nebo kusem kančího? Než začnete zvěřinu kulinářsky upravovat, dobře ji umyjte (zvláště předek, je-li hodně rozstřílený, aby se z něj vymáčelo co nejvíce barvy - krve), jinak budou mít…

Jak zpracovat kdoule

Kdoulová sezóna je tady! Pěstujete kdoule nebo jste je dostali darem? Zkusím vám poradit, co s nimi. Přestože se nedají jíst syrové, je mnoho možností jak je zpracovat a pochutnávat si na nich celý rok. Vyrobit z nich můžete tekuté i tuhé…

Jak zavařit kedlubnové zelí

Každý rok je jiný. Některý je “kedlubnový” (výstavních kedluben je plná zahrada), jiný “nekedlubnový”. Z nějakého důvodu se kedlubnám na zahrádce nedaří, jak bychom si představovali. Pokud letos zažíváte ten kedlubnový a chroustání kedluben…

Jak zpracovat vinné hrozny

Přichází sezóna hroznů a s ní se mnohým spojuje každoroční vinobraní a burčák. Malé bobulky však můžete využít i mnohem prozajičtěji. Můžete z nich připravit třeba hroznovou šťávu, sirup, džem nebo dokonce i osvěžující pleťovou masku. Jak…

Loupání vlašských ořechů

Sezona ořechů je v plném proudu, proto nezahálejte a sbírejte a sbírejte. Třeba takový křupavý jablečný salát s vlašskými ořechy jako odměnu za práci nabije vaši mysl pozitivní energií a taky vás pořádně nasytí. No ale zpět k tématu, tedy k…

Jak zavařit celer

Během zimních měsíců jsme rádi za každou zeleninu, kterou jsme si během sezóny nějakým způsobem uchovali na horší časy. Pokud se vám urodilo hodně celeru na vlastní zahrádce, můžete ho zkusit zavařit - sterilovat. Vydrží vám až do příští…

Jak zpracovat červenou řepu

První zprávy o řepě jako takové jsou tři tisíce let staré a pocházejí z Fénicie. Odtud se pěstování rozšířilo do Babylonie a později byla řepa přenesena i do starého Řecka. Údaje o tom, že se jí v Evropě používalo jako potraviny, jsou již…