Take a fresh look at your lifestyle.

Zpracování rakytníku

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je keř s oranžovými plody, z nichž lze vyrobit sirup, šťávu, kompot, marmeládu nebo džem. Pochází z Asie. Vzhledem k tomu, že je tento keř odolný vůči mrazu, bez problémů se dá pěstovat i u nás.

Plody rakytníku řešetlákového tvoří bobule elipsovitého tvaru, oranžové až červené barvy. Zbarvení je dáno množstvím karotenoidů. Chuť plodů je sladkokyselá až nahořklá. Stejně jako barva plodu, i chuť je odvislá především od pěstované odrůdy.

Proč pěstovat a zpracovávat rakytník

Rakytník má široké spektrum léčebných vlastností, své místo má i v kosmetice. K použití se hodí celá rostlina – plody, listy, kůra i větvičky.

Rakytník obsahuje vysoké množství vitaminu C (ve 100 g plodů asi 1500 mg vitamínu C), B1, B2, B3, A, D, K (zvyšuje srážlivost krve), P (flavonoidy, zejména rutin), E, esenciální mastné kyseliny – omega 3 , 6, 7 a 9), kyselinu listovou, betakaroten a další karotenoidy – α-, β- a γ-karoteny, lykopen, zeaxanthin; fosfor, vápník, železo, mangan, fytoncidy, nenasycené mastné kyseliny.

Plody a kůra obsahují alkaloid hyppophein, který se v těle přeměňuje na serotonin, tzv. hormon štěstí, jež je důležitý pro normální fungování nervového systému.

Lahodné a zdravé zpracování rakytníku

Představíme si recepty, které jednoduše zvládnete doma.

Rakytníkový sirup

  • Plody rakytníku  operte a rozmixujte.
  • Následně je přeceďte přes jemné sítko. (Slupky a zbytky na sítku nevyhazujte. Nechte je vysušit a schovejte na přípravu zdravého rakytníkového čaje.)
  • Vylisovanou šťávu a dužinu zahřejte na 80 °C. Ne více! Varem byste totiž zlikvidovali veškerý vitamín C.
  • Šťávu s dužinou, zahřátou na 80 stupňů Celsia, smíchejte s cukrem.

Můžete postupovat i takto:

  • Rozmačkejte cca 3 litry omytých plodů rakytníku a zalijte je cca 2 litry vlažné vody.
  • Nechejte jeden den odstát.
  • Přeceďte.
  • Na 1 litr šťávy přidejte 1 kg krystalového cukru.
  • Zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nevařte!!!
  • Ještě teplé naplňte do lahví a uchovejte v lednici. (Bez použití konzervačního činidla vám v lednici tento sirup vydrží zhruba měsíc.)

Rychlá marmeláda z rakytníku

  • Připravte si 1 kg plodů rakytníku a 1 kilogram cukru. Můžete použít třeba třtinový cukr, případně můžete cukr zcela nahradit medem.
  • Umyté plody rakytníku rozvařte ve větším hrnci.
  • Jakmile a budou plody popraskané, propasírujte je přes hrubší síto.
  • Přepasírovanou hmotu vraťte do hrnce a přiveďte k varu.
  • Za soustavného míchání přisypávejte cukr nebo přidávejte med. Vařte přibližně 5 minut za stálého míchání. (Podle vlastní chuti můžete přidat cukru či medu více.)
  • Po pěti minutách varu marmeládu odstavte a naplňte do skleniček.
  • Skleničky dobře uzavřete a obraťte dnem vzhůru.

Čistý rakytníkový olej z čerstvých plodů – 100%

  • Rozdrťte čerstvé plody dřevěným tloučkem, vložte je do skleněné nádoby, přiklopte víčkem a nechte dusit dva dny v troubě při teplotě do 60 stupňů Celsia
  • Po dvou dnech nádobu vyjměte a sesbírejte oddělený olej.

Pokud máte velké a šťavnaté plody, můžete použít následující postup:

  • Rozdrťte čerstvé plody dřevěným tloučkem, vložte je do skleněné nádoby a nechte odležet několik dní při pokojové teplotě na tmavém místě.
  • Sbírejte olej, který vyplave na povrch.

Rakytníkový olej lze používat pravidelně vnitřně nebo pro kosmetické účely.

Rakytníkové máslo

Ingredience

400 ml rakytníkové šťávy i s drtí, 1 kg másla, 400 g cukru

  • Vše rozmixujte v mixéru.
  • Hotovou směs uskladněte v ledničce.

Rakytníkové máslo má krásnou světle oranžovou barvu. Chutná na chlebu, je možné ho použít na přípravu zákusků.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.