Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování rajčat

Z rajčat nemusí být pouze kečup nebo protlak! Do zimních zásob si můžete připravit zavařená rajčata s bylinkami, sušená rajčata nebo třeba předpřipravit omáčky k pečenému masu. A co tak vyzkoušet uvařit rajčatový podklad na pizzu? Přináším vám zajímavé recepty na zavařování rajčat, které stojí za vyzkoušení.

Zavařování rajčat – základní postup

Budete potřebovat:

několik kilogramů rajčat, sůl

Postup:

  • rajčata spařte horkou vodou,
  • stáhněte slupku,
  • vyřízněte zelený střed,
  • rajčata rozřežte na menší části (poloviny, čtvrtiny, šestiny).,
  • rajčata pořádně je natlačte do zavařovacích sklenic o objemu 700 ml a nahoru do každé sklenice nasypte půl čajové lžičky soli.

Nepotřebujete žádný nálev, rajčata pustí dostatek vlastní šťávy. Sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 15 minut.

Takto zavařená rajčata mají v kuchyni všestranné využití a můžete je po otevření sklenice dochucovat podle potřeby. Jde o jakýsi „polotovar“, který se výborně hodí do šťávy k masu nebo do červených hustých polévek.

Pokud necháte šťávu z takto zavařených rajčat odpařit (povařením), přidáte  bylinky a česnek, získáte chutný podklad na pizzu (viz níže).

Zavařování cherry rajčat ve sladkokyselém nálevu

Budete potřebovat:

cherry rajčata – žlutá, červená …, případně různé jiné odrůdy drobných rajčat, cukr, ocet, sůl, stroužky česneku, kořeninovou směs (například takovou, která se dává do okurek)

Postup:

  • Cherry rajčata omyjte a nasypte (naskládejte) do sklenic – nejlépe o objemu 700 ml.
  • Do každé sklenice přidejte 2 – 3 stroužky česneku (překrojené na půlku), 2 lžíce cukru, lžičku kořenící směsi.
  • Následuje příprava nálevu, jehož množství musíte odhadnout podle počtu sklenic. Základní poměr je: na 1 hrnek octa přidat 3 hrnky vody a 2 lžíce soli.

!! Pokud si chcete celou přípravu usnadnit, vyzkoušejte klasický sladkokyselý nálev, který jste zvyklí používat při při zavařování okurek. V takovém případě nemusíte přidávat cukr předem do sklenic. !!

Zavařování rajčat s bazalkou a česnekem

Budete potřebovat:

středně velká rajčata, listy čerstvej bazalky, sůl

Postup:

Velmi jednoduchým způsobem a prakticky bez náročné přípravy si můžete připravit zajímavou chuťovku na zimu:

  • rajčata spařte a zbavte slupky,
  • omyjte je,
  • odstraňte zelený střed,
  • rajčata překrojte na čtvrtiny,
  • čtvrtky rajčat naskládejte do sklenic,
  • do každé sklenice přidejte překrojený stroužek česneku, 2 – 3 lístky bazalky  a jednu rovnou čajovou lžičku soli.

Tentokrát opět nepotřebujete žádný nálev – rajčata při zavařování pustí dostatek šťávy. Sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 15 – 20 minut. Objem rajčat ve sklenici se zmenší. Toho se ale při dobrém uzavření sklenic nemusíte vůbec obávat. Takto zavařená rajčata se výborně hodí k těstovinám na italský způsob.

Rajčatový podklad na pizzu

Budete potřebovat:

masitá rajčata, česnek, sůl, pepř, dochucovací koření – bazalka, oregano, tymián (v sušeném nebo čerstvém stavu)

Postup:

  • I v tomto případě musíte rajčata nejdříve zbavit slupky krátkým spařením horkou vodou.
  • Zbavte je i semínek a tvrdých částí, aby mohla vzniknout co nejjemnější směs.
  • Rajčata rozvařte do měkka a přidejte prolisované stroužku česneku (na 1 kg rajčat 5 – 6 stroužků).
  • Podle chuti dosolte, opepřete a odpařuje, dokud rajčatová směs nezačne houstnout.
  • Před závěrem vaření si vyhrajte s kořením typickými pro pizzu – oregano, bazalka a tymián. Přidávejte postupně, míchejte a průběžně ochutnávejte.

Hotovou rajčatovou drť nechte mírně vychladnout, nandejte do menších sklenic, vzduchotěsně uzavřete a sterilujte při 80 °C po dobu 15 minut.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.