Když nemáte po ruce čerstvou papriku nebo si chcete ušetřit čas na přípravu jídel, můžete sáhnout do vlastních zásob. Poslouží vám k tomu hlavně sterilované, ale i kvašené, mražené či sušené produkdy. Ke konzervování paprik je nejlépe použít vlastní úrodu z vlastní zahrádky, zavařovat však můžete papriku (i další zeleninu) nakoupenou na trhu, či v obchodě. Zásada je, že zelenina musí být čerstvá, zdravá, nepoškozená chorobami a škůdci.

Zavařování paprik – sterilace

Sterilace je nejrozšířenější způsob zpracování jakékoliv zeleniny, a paprik obzvlášť. Při rychlém zpracování čerstvé papriky se zachovává podstatné množství vitamínů. Obsah vlákniny a minerálních látek se nezmění. Výhodou sterilizace je i to, že si můžete nálev upravit podle vlastní chuti tak, že konzervační přísady a koření použijete v poměru, který vám vyhovuje, který máte rádi. Nejběžnější konzervační látky pro zavařování paprik jsou jsou sůl a ocet.

Zavařování paprik v sladkokyselém nálevu

Sladké nebo pálivé paprikové plody se většinou zavařují v sladkokyselém nálevu. Mohou se zavařovat papriky v zelené (technické)zralosti  i v červené (botanické) zralosti.

  • Používají se jako kyselá příloha k slaným jídlům.
  • K oslazení nálevu se používá cukr nebo sladidla pro diabetiky.
  • Solí se obyčejnou kuchyňskou solí. (Mořská sůl je méně vhodná, protože při použití většího množství může způsobit nahořklou chuť!)
  • Kyselost se zabezpečuje kvasným octem nebo kyselinou citronovou. Kyselina citronová se doporučuje tehdy, pokud jsou výrobky určené pro lidi se žaludečními potížemi, neboť méně dráždí sliznici.
  • Chuť a vůni nakládané zeleniny obecně se upravuje přidáváním různých druhů koření, jako je kmín, nové koření, pepř, hřebíček, hořčičná semena a další.
  • Při zavařování můžete papriku ochutit i přidáním částí jiných druhů zelenin, například kolečky mrkve, petržele, křenu, cibule, stroužků česneku, kouskem listu celeru a podobně.

Když nemáte vlastní recept na přípravu nálevu, nebo se vám ho nechce vyrábět, můžete použít hotové kořeněné nakladače (někdy i hotové nálevy), na kterých je i návod k použití. Můžete ještě přidat cukr nebo umělé sladidlo.

Aby paprika zůstala křupavá, pohlídejte si dobu sterilace. Neměla by trvat déle než 10 minut při teplotě 80 °C.

Zavařování paprik – osvědčené recepty

  • Celé papriky v sladkokyselém nálevu

Celé plody se na zavařování používají u odrůd, které mají malé, středně velké nebo úzké dlouhé plody. Nejčastěji se takto nakládají na zimu pálivé feferonky a chilli papričky.

  • Plněné papriky v sladkokyselém nálevu

Středně velké plody se mohou naplnit zelím. Odříznete vrchní část plodu i se stopkou, vyjmete semena a do papriky vložíte nakrájené a mírně nasolené zelí. Zalijete sladkokyselým nálevem a sterilujete.

  • Paprikové řezy v sladkokyselém nálevu

Na takový výrobek jsou nejvhodnější tlustostěnné a velkoplodé papriky. Upřednostňují se červené plody, neboť jsou vizuálně lákavější. Působí esteticky i na obložených mísách a chlebíčcích. Plody v technické zralosti se doporučují použít pouze tehdy, pokud jde o odrůdy se světlezelenými nebo bílými plody.  Pozor! Tmavozelené zavařené papriky získají hořkou příchuť!

  • Papriky v sladkokyselém nálevu s olejem

Oblíbené jsou celé plody nebo paprikové řezy naložené v oleji. U tohoto způsobu si připravte sladkokyselý nálev, krátce ho povařte a přidejte rostlinný olej. Na jeden litr nálevu budete potřebovat 0,1 l oleje.

  • Zavařené papriky ve slaném nálevu

Celé nebo nakrájené paprikové plody ve slaném nálevu se sterilují tehdy, pokud si je hodláte přichystat jako polotovar a komponent pro přípravu různých jiných jídel. Jde o sterilizaci bez kyselého prostředí, proto tento způsob vyžaduje zvláštní postup.

  • Před plněním do sklenic je třeba papriku dvě minuty povařit.
  • Pak ji ochladíte ve studené vodě a naplníte do sklenic.
  • Zalijete pitnou vodou, do které jste přidali sůl v množství 15 g na 1 litr vody.
  • Zavařovací láhve dobře uzavřete a opakovaně sterilujete.
    • Poprvé sterilujte 20 minut při teplotě 100 °C. Potom sklenice vyjměte z vody nebo páry a nechte vychladnout.
    • Po jednom až dvou dnech sterilujte podruhé stejným způsobem, jen zkraťte čas sterilizace o 10 minut.
    • Pokud byste chtěli zavařenou papriku skladovat déle, sterilujte ji třikrát.

Papriky můžete také zamrazit, usušit (pouze ty, v botanické zralosti) nebo spolu s další zeleninou nechat vykvasit.