Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování jablek

V době zrání jablek je důležité, abychom je uměli nejen správně uskladnit, ale také správně zakonzervovat na zimu. Jedním z nejčastějších způsobů je příprava jablečného kompotu. Následující recept vám ukáže, jak jablečný kompot vyrobit, jak jablka zavařit. Pojďme se tedy společně dát do zavařování jablek.

Zavařování jablek – jablečný kompot

Jablka, určená na kompoty, by měla být středně velká a sladkokyselá. Musí být zralá, mít jemnou dužinu a malý jádřinec. Neměla by být moučnatá.

Postup při zavařování jablek

  • Jablka oloupejte a ihned je vkládejte do roztoku, který je ochrání proti zhnědnutí. (Roztok připravíte rozpuštěním 5 g kyseliny citrónové v 1 litru vody.)
  • Oloupaná jablka potom překrojte podélným řezem na dvě poloviny, odstraňte jádřinec, okvětí a stopku a jednotlivé poloviny ještě překrojte. Takto upravené čtvrtky jablek znovu rychle ukládejte do vody s kyselinou citronovou.
  • Jakmile budete mít jablka připravená, vložte je do vroucí vody na předvaření. Vodu je předtím třeba rovněž okyselit kyselinou citronovou v množství 5 – 7 g / 1 litr vody a rozpustit v ní 100 g cukru. Čas předvaření závisí na zralosti a kvalitě plodů. A jak by měla předvařená jablka vypadat? Jablka budou částečně změklá a nebudou se lámat (nebudou křehká) jako syrová jablka. Dávejte však pozor, abyste jablka nerozvařili.
  • Po skončení předvářky je třeba jablka rychle zchladit, nandat do skleniček a zalít nálevem.

Příprava nálevu na zavařování jablek

Nálev si připravíte rozpuštěním 0,5 kg cukru v 1 litru vody. Tím získáte asi 1,3 litru hotového nálevu. Nálev je dobré přichutit celou skořicí, kterou v něm povaříte. Nebo můžete skořici přidat přímo do sklenic k jablkům. Jablečný kompot sterilujte 15 až 20 minut při teplotě vody 90 °C.

Zavařování jablek – jablečné řezy určené na další kuchyňskou přípravu

Zavařené jablečné řezy můžete přidávat během celého roku do různých koláčů, moučníků, ale také jako k přílohu k hlavnímu jídlu. Tímto způsobem lze zpracovávat i méně zralá a kyselejší jablka.

Postup

  • Nejdříve jablka oloupejte nožem nebo škrabkou.
  • Hned je ponořte do vody, do které jste přidali 5 gramů kyseliny citronové na jeden litr vody. (Viz stejný postup jako výše.)
  • Odstraňte jádřinec …
  • Očištěná jablka rozřízněte na plátky o tloušťce asi 2 až 3 mm nebo nastrouhejte na hrubším struhadle.
    • řezy musíte předvařit,
    • nastrouhaná jablka rovnou plňte do zavařovacích sklenic.

(Plátky se předvařují jen krátce – maximálně jednu minutu v roztoku s 5 g kyseliny citrónové na jeden litr vody.)

  • Po vyjmutí z vroucí vody se plátky nechladí, ale rovnou se plní do sklenic.

Jablečné řezy ani strouhaná jablka se nezalévají žádným nálevem. Zavařují se ve vlastní šťávě, která se vytvoří během sterilace. Pokud budete chtít, aby se šťáva uvolňovala ve větším množství, můžeme do zavařovací sklenice s obsahem 1 litr přilít 2 – 3 polévkové lžíce vody.

Jablečné řezy či strouhaná jablka sterilujte 25 minut při teplotě okolo 95 °C.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.