Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování hub

Nasbírali jste je víc, hub než dokážete sníst? Přečtěte si jak na to, abyste se z nich mohli radovat pořádně dlouho. Řeč bude o sušení, mrazení a zavařování hub.

Čištění hub

Houby přinesené z lesa jsou plné nečistot. Nožíkem z nich opatrně odstraňte jehličky, mech a kousky zeminy. Pokud to nestačí, krátce je opláchněte pod tekoucí vodou. V žádném případě je nenamáčejte, neboť by získaly vodové aroma a zůstaly by mazlavé. Nechte je okapat na utěrce, která vysaje vodu i z roucha na spodní straně klobouků. Houby dobře proberte a s červivými se raději rozlučte (při sušení nakazí i ty zdravé).

Sušení hub

  • Houby postupně krájejte na tenké plátky a ukládejte na speciální rámy se síťkami nebo na tácky vystlané pečícím papírem.
  • Sušte na dobře větraném a tmavém místě. (Správné vysušené houby praskají pod prsty.)
  • Můžete použít i sušičku.
  • Usušené houby přesypte do papírových nebo plátěných sáčků, případně do skleněných lahví. Uchovávejte na tmavém místě!

Mražení hub

  • Očištěné houby krátce povařte v osolené vodě. Menší vcelku, větší překrojte.
  • Ihned po přejití varem je vyjměte z vody a zchlaďte. Nechte dobře okapat na utěrce.
  • Takto připravené houby nasypte do mikrotenových sáčků a dejte co nejrychleji zmrazit.

Před přípravou nerozmrazujte!

Zavařování hub

  • Očištěné a nakrájené houby spolu s cibulkami (mini- šalotkami), česnekem nebo s papričkami krátce povařte v sladkokyselém nálevu z vody, octa, cukru, soli, bobkového listu, hořčičných semen a celého pepře.
  • Houby vybírejte naběračkou a vkládejte do čistých sklenic.
  • Ihned je zalijte vařícím nálevem a  rychle uzavřete.

Pod přikrývkou nechte postupně zchládnout!

Houby v sladkokyselém nálevu – univerzální recept na zavařování téměř všech druhů hub.

Ingredience:

Houby (ryzce, václavky, suchohřiby, hřiby, kuřátka, lišky, klouzci, muchomůrky narůžovělé, mladé bedly a další druhy hub.), sůl, ocet, cukr, voda, nakladač na okurky, pepř, bobkový list .

Postup

  • Umyté houby buď celé, nebo jen klobouky, případně houby nakrájené na menší kousky dejte do hrnce s dostatečně osolenou vodou.
  • Vařte cca 30 minut.
  • Vychlazené a scezené houby naplňte zavařovacích sklenic (nejlépe od hořčice či jiných menších závitových sklenic).
  • Zvlášť si připravte nálev – podobný tomu na okurky. (Dejte vařit vodu, přidejte nakládací směs v příslušném poměru s octem (jak doporučuje návod), nasypte podle chuti krystalový cukr, přihoďte dva bobkové listy a pár kuliček černého pepře. Vše svařte.)
  • Připravené houby ve sklenicích zalijte připraveným nálevem a suchými, dobře umytými víčky sklenice s houbami uzavřete.
  • Do hrnce (může, i nemusí být zavařovací) dejte podložku, sklenice s houbami a zalijte je vodou tak, aby byly do dvou třetin ponořeny ve vodě.
  • Hrnec přikryjte pokličkou a nechte houby ve sladkokyselém nálevu sterilovat při varu(!) cca 10 minut.

Houby můžete zavařovat jednodruhové, nebo vytvářet různé směsi podle vlastní chuti a také podle toho, jaké houby máte k dispozici. Houby nechte alespoň 4 týdny před konzumací odležet. Takto zavařené houby vám vydrží několik let.

Dobrou chuť a příjemné experimentování!

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.