Take a fresh look at your lifestyle.

Zavařování hroznů

S hrozny se dá v kuchyni pěkně vyhrát. Můžete si z nich připravit velké množství produktů – hroznové víno, hroznový olej, kompoty, džemy, želé, vylisovat ho na šťávu či uvařit sirup. Hrozny je možno i zavařovat, sušit nebo zamrazit. Víno a olej necháme profesionálům, ale o ostatních postupech si můžeme říci více ve formě jednoduchých receptů.
Hrozny prostě patří mezi ovoce, které se dá zpracovat na mnoho způsobů. Pokud máte chuť na hrozny hned a nechce se vám je zavařovat či jinak připravovat na pozdější použití, tak vyzkoušejte například pudink s hrozny či hroznový koláč. Právě teď je ta nejlepší doba, pro pochutnávání si na čerstvých hroznech i pro jejich zpracování. začněme třeba zavařováním hroznů.

Zavařování hroznů

Při každém zpracování hroznů musíte začít důkladným očištěním bobulí. Na kompot se snažte vybírat co možná nejlepší kousky, ostatní můžete nechat na snědení.

Když budete mít hrozny očištěné a roztříděné, připravte si nálev:  na 1 litr vody použijte 300 g cukru. Hrozny napěchujte do zavařovacích lahví, zalijte nálevem a začněte sterilovat.

Při zavařování hroznů důsledně hlídejte teplotu!!! Hrozny totiž při teplotě přes 90 °C začnou praskat. Steriujte při teplotě do 80 °C  cca 20 minut.

Hroznová šťáva

Pokud neděláte z hroznů víno, i přesto si můžete dopřát lahodný nápoj z jeho bobulí. Vylisová hroznová šťáva je velmi zdravá a chutná zároveň, takže ji rozhodně vyzkoušejte. Uskladnit ji můžete klidně i v plastových lahvích, které necháte zamrazit. Pokud tedy neplánujete tuto lahodnou šťávu plnou vitamínů a dalších tělu prospěšných látek vypít v nejbližším období. V mrazničce vám vydrží až do jara.

Hroznový sirup

U hašení žízně a hroznů ještě chvilku zůstaneme. Kromě hroznové šťávy můžete zkusit i hroznový sirup:

  • Stačí jen umyté hrozny nasypat do hrnce a pomalu je vařit na mírném ohni. Postupně se začne uvolňovat hroznová šťáva.
  • Podle toho, kolik sirupu chcete vyrobit, můžete postupně přisypávat další hrozny, aby se rozvařily.
  • Když uznáte, že sirupu bude dost, hmotu prolisujte, aby vám zůstala jen čirá tekutina.
  • Propasírovanou šťávu začněte znovu vařit, přidejte cukr podle chuti a trošku kyseliny citronové.

Hotový sirup můžete okamžitě spotřebovat. Pokud ho vyrobíte hodně, můžete ho nalít do lahví a nechat zamrazit nebo zavařit, aby vám vydržel.

Hroznový džem

  • Dobře očištěné bobule hroznů rozmixujte a propasírujte přes síto, abyste se zbavili zrníček.
  • Hrozny povařte v hrnci s cukrem, dokud vám celá masa dostatečně nezhoustne.
  • Nakonec už stačí jen naplnit zavařovací láhve, nechat je vychladnout a uskladnit někde na tmavém chladném místě.

Hroznový džem můžete zkoušet kombinovat podle vlastní chuti  i s jiným ovocem. Hrozny vytváří dobrou chuťovou harmonii třeba s jablečnou či citronovou šťávou, kterou můžete při vaření džemu přidat.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.