Take a fresh look at your lifestyle.

Sušení vlašských ořechů

Rok pomalu dospěl do své třetí fáze, kterou nazýváme podzim. Podzim je spojen se sklizní v zahradách. Nepochybně sem patří i sběr vlašských ořechů, které jsou vynikající jen tak čerstvě oloupané nebo připravené na různé způsoby, ať už do pečení nebo jako přísady do jídel. Všechny druhy ořechů jsou však háklivé na vlhkost. Jejich nesprávným skladováním a nesprávnou přípravou na skladování se vám může snadno stát, že celá podzimní úroda přijde na zmar. Jak správně skladovat ořechy a jak je správně připravit na skladování? Důležité je zejména dokonalé usušení vlašských ořechů. Jak na to?

Sběr vlašských ořechů

U plodin rozeznáváme zralost fyziologickou a sklizňovou:

  • Při fyziologické zralosti jsou jádra ořechů vyvinuta do takové míry, že už jsou schopna vyklíčit. Tenká slupka na jádrech  se dá ještě oddělit.
  • Při sklizňové zralosti oplodí plodu (zelená slupka) nejprve puká, otevře se a ořech z něj sám vypadne. (Během dlouhého sucha se tento proces zpomaluje nebo se oplodí k ořechu doslova „připeče“ a ořechy opadají uzavřené v oplodí, které musíme odstraňovat ručně.)

Se sběrem vlašských ořechů začínáme koncem srpna a pokračujeme až do konce září (podle odrůdy). Na témže stromě dozrávají plody postupně během dvou až tří týdnů:

  • nejprve dozrávají v dolní části koruny,
  • pak uvnitř a na severní straně,
  • až nakonec na vrcholu koruny.

I proto je jednorázové otloukání ořechů nesprávné:

  • Poškodí se větve a kůra stromů, ale i květní pupeny, z nichž by měla být příští úroda.
  • Zároveň většinou otlučeme ještě nedozrálé plody, které jsou vodnaté, velmi špatně se suší, musí se ručně čistit a špatně se skladují.

Sušení vlašských ořechů

Ze sušení ořechů není třeba dělat žádnou vědu, stačí, když si vzpomenete, jak to kdysi dělávali vaši prarodiče.

  • Nejprve umístili vlašské ořechy (zbavené zeleného oplodí a nečistot) na slunné místo, aby se ořechy zbavily přebytečné vody a předešlo se zaplísnění jader a rozkladu oleje v plodech.
  • Uměle je pak možno ořechy dosoušet i ve větraném fóliovníku při teplotě 35 °C.
  • Vzdušná vlhkost na začátku sušení nevadí, ta se později vytratí během dosoušení v uzavřeném, nejlépe vytápěném prostředí, kde je sušší vzduch.
  • Ořechy je nejlépe rozložit na síto, díky čemuž budou odvětrávané i ze spodní strany.
  • Doba sušení ořechů by měla trvat přibližně měsíc.

A co po dosušení vlašských ořechů?

Skladování vlašských ořechů

Dobře dosušené ořechy je nejlépe skladovat v prodyšných látkových pytlích nebo je uskladnit do bedniček a uložit je na tmavé, suché a teplé místo. Ideálním místem je komora, kde není příliš chladno. Chlad ořechům nedělá dobře.

Takto uskladněné ořechy vám vydrží do další sezóny nebo i déle. Vše opravdu závisí především na jejich dobrém usušení a vhodném uskladnění.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.