Take a fresh look at your lifestyle.

Sušení hub v sušičce

I když to neplatí pro všechny lokality České republiky, na většině míst konečně rostou. Kdo, co? No přece houby! Konečně nastaly houbové žně. Možná jste se i vy právě vrátili z lesa s košíkem plným hub. I když jste příjemně unaveni, zapomeňte na to, že byste se usadili do křesla nebo natáhli na gauč. Daleko důležitější, než vlastní sběr hub, je totiž jejich zpracování. Takže, připravit potřebné nástroje na čištění, sednout za stůl dát se do práce.
Určitě víte, jak se houby a dají zpracovat, abyste je mohli uchovat až do příští sezóny. Můžete je zavařit, zamrazit nebo usušit. A právě sušení hub (s důrazem na sušení hub v sušičce) se dnes budeme věnovat.

Sušení – dokonalý způsob, jak uchovat potraviny, tedy i houby

To, co hlásá nadpis, je pravda pravdoucí. Avšak pouze v případě, že surovina či potravina bude vždy dokonale vysušená. Jinak totiž číhá nebezpečí v podobě plesnivění.

Výběr hub na sušení

Pokud jde o houby, je třeba pro sušení vybírat pouze houby zdravé, v žádném případě ne houby plesnivé, červivé a mokré. Až vyskládáte houby z košíku na stůl, pečlivě je roztřiďte. Stranou dejte lišky, ryzce, pýchavky, václavky a v každém případě babky. Bývají plné bakterií a parazitů. Které houby se tedy nejlépe hodí k sušení? Pravé hřiby, žampiony, růžovky … –  prostě všechny houby, které obsahují méně vody. (Možná ani netušíte, že většina hub obsahuje kolem 90 % vody.)

Příprava a sušení hub v sušičce

  • Houby, které budete sušit, nejdříve důkladně umyjte a nechte oschnout.
  • Houby nakrájejte na tenké plátky – přibližně 3 až 5 mm tlusté. (Pokud budete mít plátky hub nestejné tloušťky, bude docházet k nerovnoměrnému vysoušení.)
  • Připravené plátky hub naskládejte na plata sušičky. Dejte pozor, aby se jednotlivé kousky nepřekrývaly.
  • Sušičku nastavte přibližně na 45 stupňů Celsia a začněte se sušením.
  • Houby se vám podaří dokonale vysušit za cca 7 hodin. (Doba sušení bude samozřejmě záviset na obsahu vody v houbách.)
  • Jestli jsou vaše houby opravdu usušené poznáte podle šustivého zvuku, který budou vydávat, když je budete shrnovat z plat sušičky.
  • Usušené houby nasypte do vzduchotěsných nádob a skladujte na chladném a tmavém místě. Můžete je dát i do plátěného sáčku, který zavěsíte na chladnější vzdušné místo.  

Uskladnění a použití sušených hub

Kvalita dokonale usušených hub je neměnná, klidně vám vydrží i několik let. Budou stále obsahovat zdraví prospěšné látky (vláknina, řada vitaminů (například B a D) a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík).
Před použitím houby namočte alespoň na 2 hodiny do vody nebo mléka. Když nabobtnají, používejte je stejně, jako s čerstvé houby.  
Existují i jiné možnosti sušení hub než sušení hub v sušičce. Tyto alternativy dobře znaly naše babičky. O nich si můžeme povědět zase příště.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.