Take a fresh look at your lifestyle.

Sušená dýně v sušičce

Dýně pochází ze Střední Ameriky a dá se téměř celá využít pro konzumaci. Sušená dýně je vynikající a velmi užitečný produkt, který najde bohaté využití v každé kuchyni. Zatímco zavařená dýně ztrácí při zavařování velké množství vitamínů, správným sušením si dýně prakticky veškeré vitamíny a minerální látky zachová.

Sušená dýně a její využití

Dýni je možno sušit v běžné troubě. Výhodnější je však sušení dýně v sušičce. Sušená dýně v sušičce může být konzumovaná jako sladká pochoutka. Ideální je její použití na přípravu různých jídel. Ze sušené dýně je možno připravovat saláty a polévky. Je možno ji přidávat do masitých pokrmů nebo pokrmů z ryb. Prášek ze sušené dýně je vynikající při přípravě domácích koláčů. Zlepšuje jejich vzhled i chuť.

Dýňové plody pro sušení by měly být úplně zralé, bez jakýchkoliv skvrn a známek znehodnocení. Dýni nejprve velmi dobře omyjte, nakrájejte na části a odstraňte měkkou část a semena. Semena nevyhazujte. Obsahují spoustu vitamínů a minerálů: nejcennější je olej, který je bohatý na nenasycené kyseliny omega 3,6,9, fytosteroly (což jsou rostlinné hormony). Dále jde o bílkoviny, enzymy, karoten, vitaminy A, B, C1, C2, C3. Semena dýně mají rovněž mají vysoký obsah zinku, selenu, draslíku, fosforu, hořčíku, a příznivý nízký obsah sodíku.

Jak usušit dýňová semena v troubě

Právě semínka si můžete připravit i doma a to velmi jednoduchým způsobem. Jakmile je očistíte, můžete je nechat usušit v sušičce. Nemáte sušičku? Nevadí!

  • Rozprostřete semena na plech a mírně je osolte(není to podmínka).
  • Troubu nejdříve zahřejte na 200 stupňů Celsia a plech se semínky do ní vložte asi na hodinu, aby se vypařila přebytečná voda. Dvířka trouby nechte pootevřená, aby se přebytečná voda dostávala ven.
  • Potom teplotu stáhněte na 120 stupňů Celsia a dosušujte asi ještě 4 hodiny.

Získáte tak skvělou zdravou pochoutku na zimní večery. Pochutnávat si na sušených dýňových semínkách při sledování televize je určitě mnohem zdravější než v pojídání chipsů.

Sušená dýně v sušičce

Z plátků nakrájené dýně odstraňte slupku a začněte krájet vlastní dužinu. Na polévky, saláty, zeleninové a masové pokrmy se budou hodit úzké proužky o tloušťce přibližně 0,5 cm.

Dýně sušená na sladko

Pokud si budete chtít vyrobit sladké kandované ovoce, jsou nejlepší menší kostičky.

Kandovat se dají prakticky všechny druhy dýně, dokonce i ty, které byste jinak nevyužili. Taková je například i dýně olejnatá. Když ji seženete, odmění vás semínky bez slupek, ale i vynikající dužinou. Jak na to?

  • Oloupanou dužinu dýně nakrájejte na kostičky a opláchněte.
  • Kostičky vložte do hrnce, zalijte šťávou z citronu, promíchejte a podlijte vodou tak, aby dýně zůstala ponořená.
  • Po 24 hodinách vodu slijte a přidejte cukr. Na 1 kg dýně 0,5 kg cukru.
  • Nasypte cukr, promíchejte, přidejte šťávu ze dvou pomerančů a nechte opět 24 hodin stát. Dýně musí být celou dobu ponořena v tekutině.
  • Po uplynutí 24 hodin hrnec s dýní přemístěte na plotnu, promíchejte a při mírné teplotě vařte, dokud dýně nezesklovatí.
  • Nechte dýni vychladnout a slijte přebytečnou tekutinu.
  • Dýni rozprostřete na místo, kde bude mít lehce možnost proschnout – okapat.
  • Rozprostřete dýni na plata sušičky a sušte zhruba 8 hodin. Jak dlouho budete dýni sušit, záleží na vás. Pokud máte raději kandované ovoce měkčí, budete sušit kratší dobu. Pokud si rádi zakřupáte, budete sušit déle. Dýni usušenou v sušičce prosypte lehce cukrem a uložte do vzduchotěsné nádoby.

Vychytávka

Pro zajímavou chuť dýně sušené v sušičce můžete při vaření přidat skořici.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.