Pokud chcete připravit svým hostům na Štěpána nebo na Silvestra dobrotu, která bude nejen lahodit jejich chuťovým pohárkům, ale zároveň bude pastvou pro oči, vsaďte na obloženou mísu. Pokud si na ní dát záležet, stane se korunou vašeho slavnostního stolu. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete pro výrobu jedné větší obložené mísy, nebo vsadíte na dvě, tři obložené mísy menší, přičemž každé dílo ponese jiné ingredience. Fantazii se meze nekladou.

Není mísa jako mísa, ani ta obložená

Pokud jste si až doposud mysleli, že obložená mísa je vlastně talíř, na kterém jsou rozprostřena kolečka salámu, sýr a nějaká ta kyselá okurka, mysleli jste si to špatně. Studená mísa však rozhodně nemusí obsahovat samé drahé delikatesy. Záležet na její přípravě byste si však rozhodně dát měli.

  • Než vyrazíte nakupovat suroviny pro přípravu studené obložené mísy, ujasněte si, pro kolik lidí ji budete připravovat.
  • Kromě toho je samozřejmě důležité vědět, jestli má studená mísa sloužit jako večeře, nebo ji hodláte hostům předložit během večírku jen tak k pozobávání.
  • Důležité je si také stanovit, do jaké částky chcete jít. Tedy co a kolik nakoupit, abyste se vešli do vámi stanoveného rozpočtu.
  • Možná při přemýšlení zjistíte, že ne všechno musíte koupit. Že například kyselé okurky, nakládané papriky a zelenou petrželku dodáte z vlastních zdrojů.
  • A pak ještě jedna důležitá věc – pečivo. Většina hostů potřebuje k studené obložené míse kousek chleba, veky případně rohlík. Nezapomeňte na to.

Studená obložená mísa -inspirace

Společně si připravíme studenou obloženou mísu, díky které si budou hosté moci pochutnávat na

bramborovém nebo lahůdkové salátu, natvrdo uvařených vejcích, majonéze, hlávkovém salátu, tvrdém sýru, různých uzeninách, různé zelenině a petrželce. Ti odvážní i na jedlých květech.

Nejdříve je třeba vybrat vhodný podnos, na který budeme studenou mísu esteticky upravovat. Pokud najdete doma podnos z porcelánu, keramiky, skla nebo nerezu, bude to ta nejlepší varianta. Zvolíme například oválný tvar mísy.

  • Střed mísy vyplňte bramborovým nebo pochoutkovým salátem, nebojte se dát ho pěkně navysoko – klidně i do výšky pěti, šesti, sedmi centimetrů.
  • Na bramborový salát naskládejte půlky vařených vajec a ozdobte je majonézou.
  • Napravo i vlevo (úzká část oválu) naskládejte hlávkový salát.
  • Aby bramborový salát neujížděl, udělejte z plátků tvrdého sýru ruličky nebo kornoutky a zapíchejte je před hlávkový salát do bramborového salátu. Tím, že je tvrdý sýr tuhý, krásně salát podrží.
  • Potom začněte bramborový salát zdobit uzeninou – klidně na střídačku. Takže: šunka, Moravské uzené, Poličan, Herkules, uherák, debrecínka …  Pokud se vám budou dařit dělat kornoutky, budou se vám pěkně zapichovat do bramborového salátu. Uzenina tak bude na míse skvěle držet. Zároveň budete překvapeni, co se vám jí podaří do bramborového nebo lahůdkového salátu nastrkat.
  • Nakrájejte si na úzké proužky červenou papriku a na kolečka rajčata. Mísu zeleninou ozdobte.
  • Závěrečné zdobení dokončíte kudrnkou – zelenou petrželkou.

Pokud budete chtít něco opravdu originálního, ozdobte studenou mísu jedlými květy. Aby dobře držely, pomozte si troškou majonézy. Tak ať se dílko zdaří a dobrou chuť!