Cukr nám nejen chutná, ale také bohužel zvyšuje energetickou hodnotu pokrmů a nápojů, které jíme a pijeme. Všichni víme, že dnes konzumujeme více cukru než opravdu potřebujeme.

  • Nadměrná spotřeba cukru se pak podílí na řadě závažných onemocnění, zejména na takzvaných civilizačních chorobách (diabetes II. typu, kardiovaskulární choroby …).
  • Cukr a cukrovinky mají rovněž vliv na vznik zubního kazu.

Ideální by bylo, vzdát se sladkého (sladké chuti) úplně. To však většina z nás nedokáže. Navíc cukr nacházíme téměř ve všech potravinách a pokrmech, které nakupujeme, které jsou připraveny komerčně. Doma ho můžete nahradit například stévií, rostlinou, kterou můžete sami pěstovat.

Čím nahradit cukr

  • Lepší než cukrem je sladit medem, který sice obsahuje kalorie, alespoň ale dodá tělu – na rozdíl od cukru – i spoustu zdraví prospěšných látek.
  • Námětem k diskuzi jsou umělá sladidla. O jejich „prospěšnosti“  a “škodlivosti” se vedou spory – oproti cukru a medu však alespoň chrání zuby před zubním kazem. Umělá sladidla totiž nepodporují růst bakterií v ústní dutině.
  • Stevie rebaudiana – stevie sladká

    Čím dál větší oblibu si získávají „sladké rostliny“, které jsou v kuchyni ale zatím spíše výjimkou.

  • Určitou tradici mají topinambury (sladké brambory), jejichž hlavní složkou jsou sacharidy ve formě inulinu. (Inulin – rostlinná forma vlákniny s mimořádně pozitivními účinky na trávicí trakt).
  • Trh dobývá i Stevie rebaudiana – stevie sladká. Jedná se o rostlinu, která je vhodná jak pro diabetiky, tak pro ty, co chtějí zhubnout pár kilogramů. Její konzumace však prospívá všem. A právě o ní budou následující řádky.

Stévie sladká – vizitka

Stevie rebaudiana (stévie sladká) je víceletá rostlina z čeledi hvězdicovitých, která dorůstá zhruba do výšky půl metru až 70 cm.

  • Lístky jsou malé, kopinaté, jemně zoubkované.
  • Nevýrazné bílé kvítky vytvářejí koncové okolíky a kvetou během celého léta.
  • Pochází z Paraguaye a její blahodárné účinky znali Indiáni už před mnoha staletími.

Stévii sladké  se přezdívá i sladká tráva nebo medové lístky, někteří prodejci ji nabízejí pod anglickým názvem Sugar baby. V literatuře se uvádí, že je až 300krát sladší než cukr. Oproti cukru však obsahuje komplex sladivých látek (steviolglykosidy – látky stálé za tepla, nemění pH a nekvasí), které nezpůsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Naopak, pomáhají ho udržovat v rovnováze v krvi a játrech.

Stévie – pěstování a sklizeň

  • Pokud chcete, aby se stévii u vás dobře dařilo, naplňte květináč rašelino-hlinitým substrátem a vyberte jí teplé a světlé stanoviště. Ovšem takové, kde bude chráněno před přímými slunečními paprsky. Pokud ji umístíte na východním okně, případně na stole nedaleko okna, získáte nejen pěknou dekoraci, ale zároveň i “přírodní cukřenku”, kterou budete mít neustále po ruce.
  • Jakmile se však venku oteplí (polovina až konec května), přeneste stévii na balkon, venkovní parapet či ještě lépe do zahrady. Umístění by mělo být světlé, polostinné a chráněné před větrem.
  • Stévie potřebuje pravidelnou zálivku. Její kořeny však nikdy nenechávejte stát ve vodě, vždy počkejte, dokud substrát téměř nevyschne. Aby se rostlince dařilo, přihnojujte ji běžným hnojivem na pokojové rostliny (cca jednou za 14 dnů).
  • Stévie však není odolná proti mrazu. Ke konci podzimu je tedy nutné přenést ji do bytu, kde při teplotě 15 až 20 stupňů Celsia dokáže přezimovat. Pokud bude v zimě ponechána nižším teplotám, shodí téměř všechny listy. V tom případě ji téměř ne zalévejte a na jaře přesaďte do většího květináče.
  • Stévii můžete velice dobře tvarovat řezem. Po něm vždy začne bohatě obrůstat.
  • I rozmnožit si ji můžete velmi jednoduše – stonkovými nebo kořenovými řízky, případně odnožemi.

Sklizeň

Lístky stévie je možno používat v čerstvém stavu (na oslazení jednoho litru čaje stačí tři lístky). Lístky si však můžete také nasušit nebo zamrazit. Usušené lístky mají ještě vyšší sladivost než lístky čerstvé. Pilným sbíráním můžete získat až v půl kila sušených lístků z jedné rostliny.

Zdravotní účinky stévie

  1. Podporuje činnost slinivky.
  2. Podporuje trávení.
  3. Léčí diabetes II. typu.
  4. Chrání před vysokým tlakem krve.
  5. Má antibakteriální a protivirové účinky.
  6. Pomáhá při léčbě akné a ekzémů.
  7. Urychluje hojení ran a zamezuje tvorbu jizev.
  8. Snižuje chuť na alkohol a tabák.
  9. Reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. (Domorodci, kteří pravidelně žvýkají lístky stévie, téměř netrpí kazivostí zubů.)

Stévie – bylinka, kterou byste měli pěstovat i vy

Hořkou kávu nebo čaj vypít nedokážete, s umělým sladidlem vám nechutná a cukru se musíte (nebo chcete) vyhýbat? Oslaďte si je tedy přírodní nekalorickým sladidlem – obyčejnými lístky neobyčejné stévie sladké.