Take a fresh look at your lifestyle.

Saturejka – pěstování

Cabr, čubr, čabr, pepř oslí, satorka, ščubřík a další lidové názvy se pojí s bylinkou, kterou znali již ve starověkém Řecku. Škoda, že v našich kuchyních dost často chybí. Přitom dokáže dokonale ochutit spoustu jídel a na pěstování není vůbec náročná. Jde o saturejku zahradní – Satureja hortensis. Pojďme si něco říci o této voňavé bylince, která funguje jako koření, pomůže svými léčivými účinky, zastane funkci medonosné okrasné rostliny.

O saturejce

Saturejka pochází z východního Středomoří a Malé Asie. Tam dodneška, stejně jako v celé jižní Evropě, roste planě. U nás se saturejka zahradní pěstuje jako letnička.

Saturejka horská

(Kromě saturejky zahradní můžete pěstovat i velmi aromatickou vytrvalou saturejku horskou – Satureja montana. Dařit se jí bude na suché zídce, na skalce nebo na okraji trvalkového záhonu. Své místo najde i ve speciálních výsadbách, třeba v bylinkové spirále.)

  • Saturejka zahradní má drobné, úzké, podlouhlé, šedozelené lístky.
  • Kvete drobnými narůžovělými kvítky.

Celá rostlinka vyniká intenzivní kořenitou vůní a ostrou chutí, kterou si uchovává i po usušení.

Saturejka zahradní – pěstování

  • Saturejka zahradní se pěstuje z přímého výsevu v květnu až červnu přímo na stanoviště.
  • Osivo je možno také hustě vysévat do truhlíků nebo květináčů, a to průběžně po celý rok.

Klíčení saturejky trvá asi měsíc. Když dosáhne výšky 10 cm, můžete začít šetrně otrhávat lístky. Když budete pravidelně zaštipovat vrcholky, saturejka se vám odmění bohatým větvením.

Pro saturejku vyberte slunnou polohu a lehčí půdu. Dospělé rostliny potřebují dostatek prostoru, proto je nutné je vyjednotit – alespoň na vzdálenost 20 cm v řádku.

Saturejku si můžete také předpěstovat: v březnu ji vysejte do pařeniště nebo do truhlíků a po 15. květnu vysaďte ven do sponu 20 x 25 cm. Pokud necháte několik rostlin úplně dozrát, získáte vlastní osivo.

K přímému konzumu můžete malé křehké lístky sklízet během celé vegetace. Nejvíce aromatických látek a silic obsahují těsně před rozkvětem a v průběhu kvetení.

Sušení saturejky

Když si budete chtít saturejku usušit, nejvhodnější čas je právě na začátku kvetení. Po usušení bude vůně saturejky ještě výraznější.

Odřezávejte celé nadzemní části rostlin a sušte je na stinném místě zavěšené ve svazečcích.

Do pokrmů (například polévek) můžete přidávat celé snítky sušené saturejky, nebo si můžete vyrobit prášek. Ten se připraví tak, že se lístky zdrhují a následně rozemnou, roztlučou. Usušenou saturejku skladujte v dobře uzavřené nádobě.

Saturejka a její využití

Saturejka výrazně zlepšuje chuť pokrmů. Zároveň usnadňuje trávení, povzbuzuje žaludeční činnost a zabraňuje nadýmání. (Tuto její vlastnost můžete využít především při vaření luštěnin – čočky, hrachu a fazolí.) Saturejku můžete přidávat k masitým jídlům, polévkám, do salátů, různých nálevů, má své místo při výrobě uzenin, konzervaci zeleniny i při nakládání hub.

Saturejka zahradní

Příklady použití saturejky

V kuchyni:

Saturejka spolu s bazalkou vytváří zajímavou chuťovou kombinaci zvláště v drůbeží polévce.

Směs drobně nasekané saturejky s pažitkou a petrželkou dává vynikající chuť k pečené kachně.

Saturejka se všeobecně může uplatnit všude tam, kde se používá majoránka.

V lidovém léčitelství:

  • jako antiseptická bylina, která pomáhá především k lepšímu trávení;
  • zastavuje krvácení – celá rostlina obsahuje třísloviny, které mají stahující účinek
  • odvarem ze saturejky lze dezinfikovat ústa, použití má i jako kloktadlo.
  • bolest po štípnutí bodavým hmyzem se zmenší, když se postižená místa potřou šťávou vymačkanou z listů saturejky.

Mohlo by vás zajímat

Vůně saturejky odpuzuje mšici fazolovou, proto je výhodné vysévat saturejku do sousedství fazolí.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.