Take a fresh look at your lifestyle.

Rebarbora – pěstování

Rebarbora (Rheum rhabarbarum), známá také jako reveň, patří do čeledi rdesnovitých (Polygonaceae) a v žádném případě se o ní nedá říci, že by to byla nenápadná rostlina. Její mohutné listy, připomínající obrovské lopuchy, se vždy tyčí do metrové výšky. Kdysi se v zahradách vyskytovala v hojné míře a byla nazývána „ovocem chudých“. A to paradoxně i přesto, že se o ovoce nejedná. Rebarbora totiž patří mezi naši nejranější zeleninu. A protože ji na své zahrádce pěstovala i moje babička, nakyslý rebarborový koláč pro mě byl vždy předzvěstí blížícího se sladkého léta a prázdnin.

Jak pěstovat rebarboru

  • Rebarboru můžete pěstovat ze semen nebo dělením starých trsů – odkopky. Protože v našich klimatických podmínkách je klíčivost semen poměrně nízká, výhodnější je rozmnožování druhým způsobem.
  • Před vlastním sázením je třeba dobře připravit půdu. I když rebarbora nemá žádné mimořádné nároky, musíte siuvědomit, že na jednom místě bude  růst 6 -10 let (nebo i déle). Proto je třeba vyhloubit jámu alespoň 60 cm a půdu dobře předzásobit kvalitním chlévským hnojem, kompostem a minerálními hnojivy.
  • Rebarboru můžete sázet na podzim i na jaře. I když tato rostlina pochází z nehostinných krajů Sibiře a Mongolska, lepší je vysazovat ji na jaře, nejlépe v druhé polovině března. Podzimní výsadbu byste měli provést nejpozději do poloviny října.
  • Jednotlivé oddenky (odkopky) sázejte asi 80 cm od sebe. Každý oddenek musí mít alespoň jeden (lépe dva – tři) zdravé puky a několik kořenů. Do půdy je sázejte tak, aby puky byly asi 3 až 5 cm pod povrchem. Rostlinu dobře zalijte. Před první zimou zakryjte vysazené rostliny rašelinou, kompostem nebo přihrňte půdou.
  • Rebarboru je dobré občas přihnojit dusíkem a jednou za tři roky přivápnit.

Sklizeň rebarbory

  • První rok po výsadbě listové řapíky nesklízejte, abyste rostlinu příliš nevyčerpávali. Teprve od druhého roku sklízejte postupně od dubna do konce června tak, že budete postupně odlamovat vyvinuté tlusté řapíky i s listy z rostlin. Řapík chytněte co nejníže a mírným pootočením a tlakem ven ho z listové růžice vylomte.
  • Listovou čepel hned odřízněte, neboť obsahuje jedovaté látky. Zároveň tak zabráníte uvadání řapíku.
  • Pokud chcete mít pěkně vyvinuté rostliny, musíte dbát, aby příliš nerozkvétaly květní pupenyVčas je seřezávejte, aby tvorba květů rostlinu neoslabovala.
  • Pokud začnou starší rostliny vytvářet slabé řapíky, je třeba je opatrně vyjmout z půdy a rozdělit. Z rozdělené rostliny vysaďte pouze několik nejkvalitnějších oddenků a nezapomeňte nabídnout trsy (oddenky, odkopky) těm, kteří se chystají rostlinu pěstovat.

Jak nám rebarbora prospívá a co nám poskytuje

Kyselý automaticky neznamená plný vitamínu C. Toho je rebarbora důkazem. I když je tedy na vitamín C chudá, je docela slušnou zásobárnou skupiny vitaminů B, je bohatá na vápník a látky podporující vitalitu. Příznivě působí na stav pokožky a vlasů. Obsahuje hodně draslíku a vlákniny, které jsou důležité při vylučování vody a toxinů z těla. Kromě toho na sebe váže tuk, je tedy dobrým spojencem i v boji s nadváhou.  Klidně si tedy občas zamlsejte na koláči, kompotu či džemu. A jelikož rebarbora bývá štědrá, co se úrody týče, zamrazte si pár stonků do zásoby.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.