Často vídáme, že koruny ořešáků v zahradách dorůstající do nadměrných výšek, ubírají prostor dalším ovocným druhům, zasahují k sousedům, rostou nebezpečně blízko pod elektrickým vedením…, a tak nezbývá, než je prořezem vhodně upravit. Kdy a jak to udělat? Právě o tom bude dnešní článek.

V kterém období se do prořezu ořešáku pustit

V odborné literatuře se často setkáváme se dvěma názory na prořez ořešáku:

  • někteří odborníci doporučují upravovat koruny v květnu;
  • jiní v období srpen až září.

Na základě dlouholetých zkušeností zahrádkářů bylo zjištěno, že hluboké řezy v jarních měsících způsobují na řezných ranách slzení – ořešáky roní mízu – čili lidově řečeno „pláčou“.

Zkušení zahrádkáři proto doporučují provádět prořez ořešáku

  • v srpnu, pokud nenese úrodu;
  • stromy, které, úrodu přinášejí prosvětlovat po dozrání plodů, tedy v září;
  • mladé ořešáky můžete prořezávat i v květnu, zároveň s výchovným řezem.

Nezapomeňte však, že veškeré větší řezné rány je třeba vždy (ať prořezáváte kdykoliv) dohladka očistit nožem a zatřít štěpařským voskem, balzámem nebo například ošetřit latexovou barvou.

Jak postupovat při prořezu vzrostlých ořešáků

Při prořezu opravdu velkých korun ořešáků musíte být zvlášť opatrní. Prvním předpokladem úspěšného prořezu je pevný a stabilní žebřík (žebřík je důležité umístit tak, aby byl dobře opřený o dostatečně pevné větve. Dřevo ořechů na konci větví je totiž poměrně křehké, často dochází k odlamování větviček) a ostré zahradnické nářadí. Vyplatí se samozřejmě také odborné zkušenosti s řezáním.

  1. Silné větve řešte postupně shora tak, že větev budete řezat na 2x až na 3x.
  2. Každý kus uřezané větve pomalu spouštějte tak, abyste nepoškodili rostoucí stromy a keře pod ořešáky, nerozbili výplně skleníku, nezničili pařeniště a nenadělali si na zahradě zbytečné škody.
  3. Prořez provádějte postupně po celém obvodu stromu tak, aby byl řez prováděn na větevní kroužek. Boční větev musí vždy směřovat z koruny ven.
  4. Jakmile provedete prořez nejvyšších pater stromu, pokračujte v úpravě bočních větví, které tvoří kostru stromu. Řezem je opět zkraťte na některou vhodně rostoucí boční větev. Kosterní větve zkracujte pouze tehdy, je-li to opravdu účelné.
  5. Z korun se snažte odstranit i všechny suché a polámané větvičky tak, aby koruna stromu zůstala vzdušná a esteticky upravená ze všech stran. Pro tento účel je dobré po slézt ze žebříku obhlédnout ořešák z větší vzdálenosti a zjistit, jak koruna stromu vypadá.
  6. Při zmlazování ořešáku se snažte řezem upravit korunu tak, že z koruny odstraníte asi jednu třetinu nadbytečných větviček.

Pamatujte!

Řezem neošetřované koruny ořešáků mohou mít až 70% plochy neplodné, zatímco při pravidelném prořezu lze tento neduh lze snížit na pouhých 30%. Prořezané stromy mají totiž větší aktivní asimilační plochu (oslunění listů i uvnitř koruny), díky čemuž se lépe vyvíjejí, kmen je silnější a stromy začínají rodit už v 3. až 5. roce (a nikoli až v 15. roce). I jejich úroda je podstatně vyšší a kvalitnější, a to i při menším objemu koruny, což určitě oceníte.