Take a fresh look at your lifestyle.

Polenta – základní recept

Názvem polenta se označuje kaše připravená z kukuřičné krupice, a také samotná kukuřičná krupice, respektive mouka, z níž se kaše připravuje. Uf, tak ještě jednou: polenta je

  • kaše z kukuřičné krupice
  • kukuřičná krupice (chcete-li kukuřičná mouka)

V minulosti byla polenta především jídlem chudých italských rodin, dnes se podává v každé dobré italské restauraci. Kukuřičnou kaši však znají i v jiných zemích, například v Srbsku či Černé Hoře. Své místo konečně nachází i v našem jídelníčku. Kvůli vyšší výhřevnosti a ne až tak výraznému nutričnímu profilu není sice stvořená ke každodenní konzumaci, ale může bát výborným zpestřením jídelníčku. S trochou fantazie z ní lze dokonce vykouzlit báječné pokrmy. Může být třeba i dobrou obměnou ovesných vloček k snídani, protože skvěle zasytí. Kromě toho je bez lepku, tedy vhodná pro celiaky. Pojďme si ukázat, jak polentu připravit.

Kterou polentu (kukuřičnou krupici) vybrat

V obchodech najdete polentu hrubou, střední nebo jemnou. Nejpraktičtější je „zlatá střední cesta“, neboť příprava kaše z hrubé krupice je poměrně zdlouhavá a jemná má zase tendenci lepit se a zhoustnout. Pokud ale rádi připravujete pokrmy, které jsou rychle hotové, rozhodně si pořiďte polentu předvařenou, jinak řečeno, instantní. Její příprava je nesrovnatelně rychlejší (cca 10 minut). Ačkoli zlé jazyky tvrdí, že nedosahuje chuťových vlastností polenty klasické, nevěřte jim. Vyzkoušejte a uvidíte!

Polenta – základní recept

Zdlouhavá klasika

Při přípravě klasické polenty se vyzbrojte zvýšenou dávkou trpělivosti a velkým hrncem z masivní oceli. Vaření trvá přibližně hodinu a kaši je třeba téměř nepřetržitě míchat, aby se nepřipálila.

Základní recept na polentu – z instantní polenty

  • Do většího masivního hrnce vlijte litr vody. Vodu přiveďte k varu.
  • Hrnec odstavte z plamene a pomalu postupně za stálého míchání metličkou přidejte 185 g instantní polenty.
  • Hrnec vraťte znovu na sporák a vařte na mírném plameni za stálého míchání vařečkou, ideálně jedním směrem, dokud nevznikne hustá a krémová kaše. Polenta je hotová, když se začne odlepovat od stěn hrnce.
  • Hotovou polentu osolte, opepřete, případně ji můžete ochutit bylinkami nebo do ní vmíchat trochu másla či strouhaný sýr.
  • Ochucenou polentu můžete vylít do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu a nechat ztuhnout.
  • Pro přípravu polenty můžete použít vodu, vývar, ale i mléko. Vývar dodá polentě výraznější chuť a mléko ji zase zjemní.

Jak dál s polentou v kuchyni?

Může sloužit jako lahodný předkrm, ale i jako hlavní jídlo či příloha, nebo dokonce jako dezert. To vše se dá z polenty vykouzlit. Úspěch závisí pouze na přidaných ingrediencích a způsobu přípravy.

  • V Itálii ji například servírují s máslem a parmezánem. V kombinaci s rajskou omáčkou dokáže nahradit i těstoviny. Výborně ladí i s bylinkami nebo olivami.
  • Tužší kaše poslouží jako příloha ke guláši nebo k pečenému masu, případně z ní můžete lžičkou vytvořit knedlíčky a použít je do polévky.
  • Vychladlá kukuřičná kaše, rozetřená na desce, se krájí na pásy nebo čtverce, které se dají opékat nebo grilovat. Můžete ji jednoduše vylít i na plech s vyšším okrajem vyloženým pečícím papírem a nechat vychladnout.
  • Tenčí polentovou placku můžete použít i jako „těsto“ na pizzu.

A jak naložíte s polentou vy?

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.