Take a fresh look at your lifestyle.

Pěstování sóji

Žlutý zázrak, superpotravina – i tak se mluví o sóje luštinaté (Glycine soja). A to oprávněně, protože obsahuje množství významných výživných látek. Sója pochází z Číny, kde se pěstuje již více než tři tisíciletí. Můžete ji zkusit pěstovat i vy.

Proč konzumovat sóju a sójové výrobky

  • Sója obsahuje asi 21% sacharidů, z toho nejvíce oligosacharidů a sacharózy a jen malé množství škrobu.
  • Kromě toho obsahuje až 10% vlákniny a žádný lepek, proto je vhodná pro diabetiky i celiaky.
  • Sojové proteiny jsou podobně dobře využitelné a vstřebatelné jako proteiny z kravského mléka: 1 kg sójových bobů nahradí 8 až 12 l kravského mléka nebo 2,5 kg telecího masa.
  • V sóji se nachází také 20 % kvalitního tuku s asi 2 % lecitinu, přičemž tuk je převážně nenasycený a pomáhá spolu s lecitinem snižovat cholesterol a čistit zanesené cévy. Lecitin mimo jiné podporuje detoxikaci jater.
  • Sója je rekordmankou v obsahu železa: 100 g obsahuje 15,7 mg, což je pětkrát více než v mase.

Pěstování sóji

Sója luštinatá je jednoletá samosprašná rostlina, která vytváří rozvětvený a ochlupený keř vysoký asi 1,2 m. Hrozen květenství nese 5 až 10 květů, ze kterých se vyvinou dvojsemenné až trojsemenné lusky.

  • Sója je světlomilná a teplomilná rostlina, v počátečním růstovém období je však odolnější proti jarním mrazíkům než třeba kukuřice či fazole.
  • Průměrná roční teplota stanoviště, na kterém se sóje bude dařit, by se měla pohybovat kolem 8 až 9,5 °C.
  • Minimální teplota klíčení je 6 až 7 °C, optimální 15 až 25 °C.
  • Rychlost klíčení závisí na dostatku vláhy a teploty: při 8 °C vyklíčí za tři týdny, při 18 °C už za týden.
  • Velké nároky na vláhu má sója i v období kvetení a nalévání semen, tehdy vyžaduje i velkou vzdušnou vlhkost. Proto se jí dobře daří u vodních ploch. Při nedostatku půdní a vzdušné vlhkosti opadávají květy i lusky.
  • Navzdory své náročnosti na vláhu nesnáší těžké, zamokřené a kyselé půdy.
  • Optimální teplota při kvetení a dozrávání lusků je 20 °C.

Výsev sóji

  • Sóju vysévejte koncem dubna (nejpozději do 15. května), nejlépe ve směru sever – jih, do řádků vzdálených asi 30 cm a do hloubky 5 až 6 cm; v těžších půdách jen do hloubky 2 cm. (Osivo by mělo být očkováno hlízkovými bakteriemi (rhizobia) a ihned vyseté za podmračného dne, neboť slunce tyto bakterie usmrcuje.)
  • Zpočátku se sója po vyklíčení vyvíjí pomalu, proto ji okopávejte a zbavujte plevele.
  • Sóju je možno pěstovat na stejném stanovišti již po dvou letech, ale praxe ověřila, že ani opakované pěstování sóji na stejném pozemku rok co rok (samozřejmě při dobré výživě) její úrodnost nesnižuje.

Sklizeň sóji

  • Sója dozrává koncem srpna a v září. Listy žloutnou, schnou a opadávají, semena se vybarvují, tvrdnou a lusk zhnědne.
  • Sóju sekejte nebo vytrhávejte ráno za rosy, když jsou lusky ještě uzavřené.
  • Vytrhané keře dosušte na slunci a nakonec je vymlaťte nebo ručně vyloupejte.

Co se osvědčilo

Výhodné je pěstovat sóju ve dvojkultuře. Ranější a nižší odrůdy kukuřice vysejte do řádků vzdálených cca 72 cm a mezi ně do středu umístěte jeden řádek sóji. Takové pěstování poskytne sóje výhodnější a vlhčí mikroklima, které jí nejlépe vyhovuje.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.