Take a fresh look at your lifestyle.

Mražení hub

Houby je možno sušit, zavařovat, ale i mrazit. Mražené houby si dokáží zachovat vše, co má správná houba mít, ale …! Pokud tedy máte v mrazničce dost místa, můžeme se do správného postupu mražení hub pustit.

Jak uchovat houby na zimu

Když se člověku podaří z lesa donést bohatý houbový úlovek, je jasné, že ho pravděpodobně nesní najednou. Proto hned přemýšlí, jak se co nejlépe zásobit na zimu. A protože houby rychle podléhají hnilobě a plesnivění, je třeba sebou hodit a houby zpracovat co nejrychleji. O sušení hub jsme již psali. Dnes se podíváme na mražení hub. Mějte však na paměti, že oproti kvalitně usušeným houbám, které je možno skladovat i několik let, ty mražené k dlouhodobému skladování určeny nejsou. Odborníci doporučují zkonzumovat je maximálně do půl roku, jinak ztratí na kulinářské hodnotě.

Mražení hub

Pokud si říkáte, že s mražením hub nebudete dělat žádné štráchy, že je očistíte, nakrájíte, naházíte do mikrotenových sáčků a strčíte do mrazáku, věřte, že to není dobrá varianta.

Houby totiž obsahují vysokomolekulární biologické látky – enzymy, které se snaží za každou cenu houbu rozložit a zlikvidovat. Při tomto procesu dochází k uvolňování mykotoxinů – nebezpečných látek, o kterých se tvrdí, že organismu neprospívají, dokonce mají karcinogenní účinky. I když je pravda, že pokud dojde ke zmražení hub na nějakých -20 stupňů Celsia, činnost enzymů, které se snaží houby rozložit, ustane. Samotný proces mražení však většinou trvá i několik hodin. Po celou tu dobu dochází k uvolňování mykotoxinů, které po rozmrazení hub a jejich kulinářské úpravě zkonzumujete.

Jak houby zmrazit správně

Nejdůležitějším úkolem je, zastavit rozklad hub ještě předtím, než je uložíte do mikrotenových sáčků nebo krabiček a strčíte do mrazáku. Metoda, jak toho docílit, je velmi jednoduchá. Stačí houby spařit vroucí vodou.

Varianta 1:

  • Na dno hrnce napusťte trochu vody, mírně ji osolte, přidejte lžičku kyseliny citronové a vše přiveďte k varu.
  • Přidejte očištěné a pokrájené houby. Menší houby můžete nechat vcelku.
  • Přibližně 5 minut houby duste. Úplně stejně, jako když připravujete smaženici z čerstvých hub. (Touto procedurou, tedy podušením hub, zamezíte rozkladným procesům a šíření mykotoxinů.)

Touto jednoduchou tepelnou úpravou navíc houby zmenší svůj objem a vy tak ušetříte místo v mrazáku. Tepelná úprava hub před zamražením je tedy navíc i praktická.

Varianta 2

  • Houby můžete nechat pouze přejít varem, vyjmout z vody, zchladit a nechat okapat na utěrce.
  • Takto připravené houby nasypte do mikrotenových sáčků a dejte co nejrychleji zmrazit.

Varianta 3

Houby lze mrazit i dušené klasicky na cibulce nebo jen na sádle: houby podusíte, necháte vychladnout a dáte do mrazničky.

Vždy je dobré mít připravené krabičky (sáčky, dózičky) na přesné porce mražených hub, které budete používat. Ušetří to místo v mrazáku, a navíc nebudete muset bojovat se zmrzlou houbovou masou, až budete chtít houby použít na přípravu jídla.

Před přípravou houby nerozmrazujte!

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.