Take a fresh look at your lifestyle.

Mrazák nemrazí

Zjistili jste, že váš mrazák špatně mrazí nebo že nemrazí vůbec? Pokud je v něm teplo a potraviny se vám rozmrazují, je nejlepší první pomocí zavolat servisního technika. Většinou se totiž jedná o závadu na samotném spotřebiči, kterou pouze on dokáže odstranit. Samozřejmě si předtím zkontrolujte, zda máte mrazák správně zapojený.

Většinou se jedná jen o drobnou technickou závadu, kdy stačí vyměnit nějakou drobnou součástku. Jestliže nejste opraváři, jen těžko identifikujete, o co přesně se může jednat. Naštěstí z profesionálního servisu jsou většinou schopni dojet ještě týž pracovní den. I tak se však raději připravte na to, že potraviny z mrazáku budete muset rychle zkonzumovat.

Námraza v mrazáku zvyšuje spotřebu energie a snižuje teplotu

mrazák nemrazíJestliže nemáte mrazák, který by se sám odmrazoval, bude ho nutné jednou za čas odmrazit. Pokud ho jinak dobře používáte, stačí odmrazovat jednou ročně. Vyberte si k tomu chladnější období v roce, kdy potraviny snadno necháte venku na terase nebo na balkoně, aniž by rozmrzly.

Pak buď s pomocí teplé vody nebo fénu odstraňte veškerý led. Doporučujeme odmrazovat spíše dříve než později. Pak se totiž může stát, že vám nepůjdou otevřít dvířka u mrazáku nebo zasunout šuplík. Když se pak budete snažit odstranit námrazu rychle ostrým předmětem, tak můžete mrazák poškodit.

Nastavte si v mrazáku správnou teplotu

Moderní ledničky umožňují nastavení teploty mrazáku a chladničky zvlášť. V mrazáku by se měla teplota pohybovat kolem -18 °C. Pokud budete mít nastavenou teplotu vyšší, můžete mít pocit, že mrazák nemrazí. To je tedy první, co vám doporučujeme zkontrolovat.

Stejně tak, pokud jste si pořídili mrazák nový. Nechte ho určitě několik hodin (třeba i jeden až dva dny běžet), než do něj přesunete své zmrazené potraviny. Pokud dáváte do mrazáku hodně čerstvých potravin, můžete využít i expresního zmrazení, kdy si mrazák rychleji poradí s větším množstvím jídla (ne každý spotřebič toto ale nabízí).

Naplňte svůj mrazák dostatečně

I prázdný mrazák může být příčinou špatného mrazení. Mrazák by měl být tak akorát plný (nikoliv zase přeplněný – v něm špatně cirkuluje vzduch a navíc může vznikat námraza), protože pak si snáze udrží konstantní teplotu. Jinak ho otevřete a on bude hodně vystavený velkým teplotním výkyvům.

Obecně se udává, že plný mrazák vydrží nerozmrazený při výpadku třeba až čtyři dny, protože uložené potraviny se vzájemně ochlazují. Prázdný mrazák poloviční dobu.

Naučte se správně skladovat potraviny

Váš mrazák bude mrazit efektivně, pokud se naučíte správně skladovat potraviny. Využívejte pro ně speciální boxy a sáčky, určené pro zmrazování potravin. I když jsou potraviny zmrazené, nevydrží tak na věky. Obecně se doporučuje je zpracovat během dvou až třech měsíců. Jinak se mění jejich chuť a textura. Když potraviny jednou rozmrznou, už je víckrát nezmrazujte, ale naopak ihned je spotřebujte.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.