Take a fresh look at your lifestyle.

Mišpule – pěstování

Mišpule je keř nebo stromek vysoký čtyři až pět metrů. Tato teplomilná rostlina pochází ze západní Asie a východního Středomoří. Od Řeků ji převzali Římané a římské legie ji přinesly do Germánie, která se stala její druhou domovinou – proto onen latinský název. V minulosti se hojně pěstovala i na našem území. Dnes se s ní setkáme velmi zřídka. A to je škoda. Po namrznutí má totiž velmi lahodné plody, navíc je to krásná a zajímavá rostlina. Neváhejte proto, a pusťte se do jejího pěstování i vy.

Mišpule v zimě

Proč pěstovat mišpuli

Mišpule obec(Mespilus germanica) z čeledi růžovitých dobře snáší i městské znečištěné prostředí a do jisté míry odolává i mrazům. Ve velmi chladných oblastech ji ale raději nepěstujte. Přestože nepatří mezi hospodářsky významné plodiny, pro drobné zahrádkáře je jako dělaná. Proč? Stromy totiž nejen dávají lahodné ovoce, ale jsou také zajímavým okrasným prvkem v zahradě. Pěkné jsou:

  • v době květu, což bývá obvykle v květnu (ze všech ovocných dřevin s plody malvicemi má největší květy (až 4 cm), které jsou na zkrácených větvičkách jednotlivě nebo po dvou až třech),
  • na podzim, kdy se krásně vybarvují listy;
  • v zimě, neboť vyniknou jejich pokroucené větve.

Na nesklizených plodech si v zimním období pochutnávají ptáci.

Květy mišpule

Mišpule se vyznačuje pětičetnými oboupohlavními květy s velkými bílými korunními plátky a nápadně velkým kalichem. Kvést začíná později, květy jsou nejčastěji umístěny jednotlivě (někdy po dvou až třech) na koncích výhonků.

Plody mišpule

Mišpule patří mezi jádroviny podobně jako například jabloně či hrušky. Plody obsahují cca 75% vody a kolem 10% cukru. Dále vlákninu a kyseliny, z nichž je nejvíce zastoupena kyselina jablečná. Nechybí ani vitaminy, především vitamin C a B2 a minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a sodík.

  • Její plody jsou kulaté až hruškovité malvice bronzovo hnědé barvy s charakteristickými velkými vytrvalými kališními cípy. Uvnitř se nachází tvrdý jádřinec s 2 až 5 zploštělými semeny.
  • Plody jsou tři až čtyři centimetry velké a na jednom stromě jich může narůst až 30 kg.
  • Dužina je pevná a trpká, má vysoký obsah tříslovin, proto je vhodná ke konzumaci, až když plody projdou prvními mrazíky. Pak mají konzistenci hniliček a příjemnou nakyslou chuť.

Kromě přímé konzumace můžete mišpule přimíchat například do hruškového moštu nebo jiných ovocných šťáv, případně si z nich připravit marmeládu.

Listy mišpule

Kopinaté kožovité listy jsou na spodní straně šedé a plstnaté a na podzim se krásně vybarvují do zlatavých barev.

Pěstování mišpule obecné

Na pěstování je mišpule nenáročná a téměř netrpí škůdci. Nejlépe roste a rodí na lehčích vápenatých půdách. Daří se jí v polostínu i na přímém slunci, snáší i silné větry.
Mišpule není náročná ani na řez a tvarování:

  • V předjarním období stačí provést jen mírný výchovný řez, při kterém se odstraní zasychající nebo namrzlé větve a prosvětlí se koruna.
  • Na starších exemplářích je třeba udělat zmlazovací řez podobně jako na jabloních, aby se zvýšila úrodnost.

Mišpulí pochoutkaOloupejte a rozmačkejte čtyři mišpule společně s banánem, přidejte půl hrnku mléka, půl hrnku cukru a trochu cukru. Vše pořádně rozmixujte a podávejte pořádně vychlazené. Dobrou chuť!

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.