Take a fresh look at your lifestyle.

Kulajda od babičky

Některé polévky jsou tak vydatné, že je hravě můžeme považovat za hlavní chod. Mezi ně patří i kulajda, která zasytí, přitom potěší žaludek a navíc provoní celý byt. Pravá jihočeská kulajda, jakou vařívala i babička mého muže, musí být hustá a musí vonět a chutnat po houbách. Jak ale uvařit takovou kulajdu, že se po ní bude olizovat celá rodina?

Vydejte se na houby! Samozřejmě, pokud právě rostou

Základem kulajdy od babičky jsou brambory, houby, vejce, smetana a koření. Dbejte na to, abyste do polévky použili jen kvalitní a čerstvé suroviny. Houby můžete použít téměř jakékoliv, nejlepší jsou ale lišky nebo směs hříbků.

  • Čerstvé houby dodají polévce skvělou chuť a navíc si na nich opravdu pochutnáte.
  • V zimě a mimo sezónu hub je třeba sáhnout po houbách sušených nebo zmrazených. Sušené houby je třeba předem namočit a pokrájet.
  • Výborné aroma dodá kulajdě i čerstvě nadrcený houbový prášek.

Kulajda od babičky se zastřeným vejcem

Do kulajdy patří vejce a je jen na vás, jestli uděláte polévku

  • s vejcem zastřeným,
  • vejce rozmícháte přes vidličku,
  • přidáte vejce pokrájené na kousky.

Pokud se ale přece jen odhodláte k přípravě zastřeného nebo ztraceného vejce, vaše kulajda bude luxusní ! A jak na to?

  • V malém kastrůlku přiveďte k varu asi půl litru vody.
  • Vodu osolte, přidejte 1 – 2 lžíce octa a snižte příkon tepla.
  • Vejce velmi opatrně vyklepněte do naběračky.
  • Naběračku s vejcem vložte do vody. (Vodu udržujte těsně pod bodem varu).
  • Vejce v naběračce podržte 3 – 4 minuty (podle tuhosti žloutku).
  • Zastřené vejce opatrně vyjměte sítkem, nechte okapat a položte na talíř.

Na pořádný hrnec kulajdy si připravte

Čerstvé nebo sušené houby (2 – 3 hrsti); 6 velkých brambor; 4 – 6 vajec; 250 ml smetany; hladkou mouku na zahuštění; lžíci másla; sůl; kmín, nové koření, celý pepř; bobkový list; ocet; čerstvý kopr.

Kulajda od babičky – postup

  • Houby očistěte a nakrájejte na kousky – sušené nezapomeňte předem namočit!
  • Připravte si pořádně velký hrnec, ve kterém rozpustíte máslo.
  • Houby na másle orestujte.
  • Přidejte kmín, nové koření, pepř, bobkový list a na větší kousky pokrájené brambory.
  • Vše důkladně promíchejte a zalijte vroucí vodou tak, aby brambory, nakrájené na větší kousky, byly pod hladinou.
  • Vařte přibližně 20 – 25 minut.
  • Smetanu promíchejte s hladkou moukou, aby vzniklo hladké těstíčko.
  • Smetanové těstíčko vlijte do polévky, krátce povařte.
  • Mezitím připravte talíř se ztraceným vejcem (recept viz výše). (V případě, že máte vařená vejce mimo polévku, nyní je ta správná příležitost, je do polévky dát v jakékoli podobě.)
  • Nyní kulajdu dochuťte – osolte ji, okyselte octem.
  • Na úplný závěr do ní přidejte nasekaný kopr. Čím více, tím lépe!

Jednoduchá, levná delikatesa – kulajda od babičky – je hotová. Můžete podávat!

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.