Take a fresh look at your lifestyle.

Konzervace křenu

Víte, že čerstvý křen obsahuje velké množství vitamínu C? Ano je to tak, až 80 mg na 100 g strouhaného kořene! A to není všechno. Obsahuje i takzvané fytoncidy, které ničí některé bakterie a viry, a je proto ideální prevencí v době zvýšeného výskytu onemocnění horních cest dýchacích. A protože jeho sběr se doporučuje právě na podzim, pojďme si představit recept, díky kterému si tento zdravý přírodní skoro „všelék“ budete moci uchovat na delší období (minimálně do následující sklizně).

Pár slov o křenu

Křen selský (Armoracia rusticana) je velká rostlina z rodu brukvovitých. U nás ho najdeme téměř všude –  v příkopech, na březích potoků …

Křen je znám již od starověku, v Egyptě se pěstoval už 1500 let před Kristem. Znali ho ve starověkém Řecku, Římě, do střední Evropy jej podle všeho přinesli Slované z východu. Ve středověku ho sv. Hildegarda doporučovala proti zácpě, na otravy, na střevní parazity ale i při chorobách jater, plic, močového měchýře či ledvin.

Čerstvě nastrouhaný křen

Čerstvě nastrouhaný křen dobře padne jako příloha k mnoha jídlům (zejména těžším, abychom lépe trávili). Určitě znáte i

  • křenovou omáčku;
  • křen nakládaný spolu s jinou zeleninou pro její lepší, ostřejší chuť;
  • křen se smetanou, s jablky … ;
  • strouhaný křen s medem (podporuje trávení a lepší prokrvení organismu);
  • obklady z křenu pomáhají při revmatismu, omrzlinách či ztuhlých svalech.

Díky obsahu těkavého hořčičného oleje má křen výborné antimikrobiální vlastnosti. Olej stimuluje sliznice a uvolňuje hleny. Vysoký obsah vitamínu C zas ovlivňuje správnou funkci imunitního systému a mnoho dalších pochodů lidského těla. V křenu najdeme také vitamin E, vitaminy skupiny B, provitamin A a minerály (zejména hořčík a vápník, také železo, draslík, fosfor, síru a sodík).

Konzervace křenu – domácí recept

Ingredience:

křen – 300 g, voda – 200 ml (případně vývar), olej (nejlépe slunečnicový) – 100 ml, ocet (8%) – polévková lžíce, krystalový cukr – polévková lžíce, sůl – kávová lžička

Příprava:

  • Čerstvý křen pečlivě a důkladně očistěte ve vodě a oloupejte.
  • Takto oloupaný kořen nařežte na menší kousky, aby se s nimi lépe manipulovalo při strouhání.
  • A můžete začít strouhat – ti odvážnější na ručním struhadle, ti méně odvážní pomocí kuchyňského robota. Pokud jste v místnosti, tak nezapomeňte během strouhání větrat, jinak si „vypláčete“ oči.

Postup:

  • Do nastrouhané směsi vmíchejte cukr, ocet, olej a vodu.
  • Promíchanou směs naložte (natlačte) do připravených sklenic a uzavřete víčky.
  • Podle mých zkušeností nemusíte křen sterilovat!!! Křen samotný má konzervační účinky. Takže – hotovo.
  • Sklenice s křenem uskladněte ve sklepě, kde vám vydrží minimálně rok až do dalšího sběru.

(Pokud nemáte křen v zahradě nebo bydlíte v paneláku, určitě ho najdete někde v blízkosti svého domova, na vlhčích stanovištích.)

Upozornění!

Jak již bylo řečeno, křen se nekazí, protože obsahuje fytoncidy, které mají konzervační účinky. Přesto ho, pokud použijete vývar, raději  zavařte 10 minut při 80 °C . Při použití vody to opravdu není nutné.

Tipy a upozornění

Plňte menší sklenice, směs je opravdu velmi ostrá. Pozor, abyste si rukama od křenu nesáhli do očí, tato neopatrnost by vám způsobila velkou bolest.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.