Take a fresh look at your lifestyle.

Konzervace kopru

Kopr vonný se odedávna pěstuje v zahradách, nejlépe postupným výsevem. Jako ostatní aromatické rostliny je vhodný do smíšených kultur, protože dokáže odpuzovat mnohé škůdce. V žádném případě to však neplatí o mšicích. Pro ty je kopr naopak lákavou rostlinou (stejně jako třeba lichořeřišnice). Kopr příjemně a intenzivně voní díky éterické silici. Z kopru se využívá především čerstvá nať. Sušením se chuť i aroma ztrácí. Své vlastnosti si kopr udrží zmražením. Kopr je naprosto nepostradatelným kořením při nakládání okurek, kořenění salátů, přípravě některých omáček a polévek. Jak tedy kopr uchovat do příští sklizně?

Jak uchovat kopr

Kopr je bylina, kterou je možno sušit, mrazit a konzervovat. Pojďme se na jednotlivé metody podívat podrobněji.

Sušení kopru

Kopr lze sice sušit velice jednoduše (volně na slunci i v troubě), ale příliš užitku vám sušený nepřinese. Sušením totiž kopr ztrácí svou barvu a zároveň s ní i své typické nezaměnitelné aroma. Nepomůže vám ani to, že ho budete skladovat v dobře uzavřených nádobách a ve tmě. Jednoho dne nádobu otevřete a zjistíte, že kopr téměř nevoní.

Mražení kopru

V mrazáku je kopr rád. Dokáže tam počkat celou zimu až do další sklizně. Kopr důkladně operte, nadrobno nasekejte a vložte do plastových krabiček nebo mikrotenových sáčků. Jedna moje známá ukládá kopr do krabiček na led, které zalije vodou. Jakmile voda zmrzne, klepnutím vysype ledové koprové kostky a nasype je do mikrotenového sáčku. Potom podle potřeby ze sáčku jednotlivé kostky s koprem odebírá.

Konzervace kopru ( nakládání)

Existují dva způsoby konzervace kopru, které používaly už naše babičky a které jsou zaručené a osvědčené. Jedná se o konzervaci kopru octem nebo solí. V obou případech se jedná o naprosto banální konzervaci, při které není třeba žádná sterilace.

Konzervace kopru octem

  • Připravte si kopr, pečlivě ho umyjte a nakrájejte.
  • Vložte kopr do zavařovací sklenice a zalijte převařeným octem.
  • Pečlivě zkontrolujte, zda žádná část kopru nevyčnívá nad hladinu octa.
  • Sklenice pečlivě uzavřete a uskladněte na tmavém místě.

Jak bylo řečeno výše, kopr naložený v octu není třeba sterilovat.

Pokud dáváte přednost sladkokyselému nálevu, místo octa si připravte právě tento nálev. Vždy se snažte, aby ve sklenici bylo co nejvíce kopru a co nejméně nálevu. Takto naložený kopr je vynikající přísadou do koprové omáčky nebo třeba do kulajdy.

Konzervace kopru solí

Smíchejte kopr se solí (na 1 kg kopru 200 až 300 g soli) a napěchujte do sklenic. Sklenice pevně uzavřete a uložte do chladna a temna, ale ne do ledničky. Prosolený kopr si uchová krásnou zelenou barvu. Je výborný do omáček i polévek, jen je třeba si uvědomit, že jídlo už nebude pravděpodobně nutné solit. Použití kopru se solí má díky přílišné slanosti určitá omezení.

Diskuze, komentuj

Stačí vyplnit jen jméno. Email nemusíte zadávat.